Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Το κτήμα "Ιόλα" ανήκει στους κατοίκους και όχι στους εργολάβους



ΤΟ ΚΤΗΜΑ “ΙΟΛΑ” ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

  Το κτήμα Ιόλα έχει χαρακτηριστεί απαλλοτριωτέο για 9εκ. ευρώ. Τα χρήματα δεν δόθηκαν και οι προθεσμίες τελειώνουν. Στις 13/6/2012 εκδικάζεται στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση του κατασκευαστή – ιδιώτη για την ανάκληση όλων των αποφάσεων και την απελευθέρωση του οικοπέδου για προσωπικό όφελος και τσιμεντοποίηση. Το θέμα της βίλας και του κτήματος Ιόλα είναι πολιτιστικό και πολιτικό ζήτημα. Ένας χώρος μεγάλης πολιτιστικής αξίας κινδυνεύει να χαθεί. Το κέρδος μπαίνει πάλι πάνω από τις επιθυμίες και τις ανάγκες των κατοίκων.
  Πέρα από τις ό,ποιες δικαστικές εξελίξεις, θεωρούμε ότι η απόδοση του κτήματος στους κατοίκους της πόλης εξαρτάται κυρίως από τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες που οι ίδιοι θα οργανώσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Με αυτό το σκεπτικό, έχουμε ήδη συγκαλέσει από το 2009 δύο λαϊκές συνελεύσεις και έχουμε προχωρήσει σε τρίωρη συμβολική οικειοποίηση του χώρου, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όλους να γνωρίσουμε το κτήμα και να συζητήσουμε μαζί για το πώς θα μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας. Με αφορμή λοιπόν την τρέχουσα κατάσταση, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ορισμένες βασικές μας απόψεις για το ζήτημα, προσδοκώντας σε μια αναθέρμανση του ενδιαφέροντος των κατοίκων για τους ελεύθερους χώρους γενικότερα και τη βίλα Ιόλα ειδικότερα.

  Λίγα λόγια για τους ελεύθερους χώρους:
  Σε μία περίοδο όπου οι κοινόχρηστοι και ελεύθεροι χώροι δέχονται άμεση επίθεση από το κέρδος όλοι μας πρέπει να πάρουμε θέση. Είτε με το πλευρό της υπεράσπισης και της διεκδίκησης είτε με το πλευρό της εκμετάλλευσης τους και της απάθειας. Οι ελεύθεροι χώροι για μας αποτελούν βασική ανάγκη για την πόλη μας. Χώροι όπου οι κάτοικοι θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράζονται ελεύθερα αλλά και να απελευθερώνουν τις δημιουργικές δυνατότητες τους. Δυνατότητες που εγκλωβίζονται από την ανάθεση, την αντιπροσώπευση και την έλλειψη ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων.
  Χώροι που θα διαχειρίζονται και θα οργανώνονται από τους ίδιους τους κατοίκους, με τρόπους και σχήματα που οι ίδιοι θα σκεφθούν και θα εφαρμόσουν. Χώροι ανοιχτοί σε πολιτικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς και καλλιτεχνικούς πειραματισμούς και αναζητήσεις. Χώροι που θα φιλοξενούν τις επαφές και τις συναντήσεις μας και θα καλύπτουν ανάγκες που σήμερα υλοποιούνται σε εμπορευματικά πλαίσια. Χώροι τέλος που θα δρουν ενοποιητικά στις γειτονιές και θα φέρνουν τους ανθρώπους κοντά τον έναν στον άλλον ακυρώνοντας στην πράξη της απομόνωση του σύγχρονου προαστίου και ανασυστήνοντας μια κοινότητα γύρω από τον τόπο κατοικίας και ζωής.

  Για το κτήμα και τη βίλα Ιόλα:
  Εμείς προτείνουμε το κτήμα και η βίλα Ιόλα να μετατραπεί σε έναν ελεύθερο κοινωνικό χώρο. Διεκδικούμε το κτήμα να περάσει στα χέρια των κατοίκων και να αποτελέσει ένα ελεύθερο κοινωνικό κέντρο διαχειριζόμενο με αντι-ιεραρχικές και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες από μια ανοιχτή συνέλευση που θα διασφαλίζει την επί ίσοις όροις συμμετοχή όλων στην λήψη αποφάσεων. Το πολύμορφο αυτό κέντρο θα μπορούσε να φιλοξενεί ποικίλες δραστηριότητες και να καλύπτει πολλαπλές ανάγκες, όπως:

1) φιλοξενία διαφόρων συζητήσεων, ομιλιών και εκδηλώσεων
2) στέγαση λαϊκών συνελεύσεων γύρω από τοπικά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα
3) καλλιτεχνικό atelier, σημείο όπου οι καλλιτέχνες της πόλης θα μπορούν να δημιουργούν, να εκθέτουν και να κοινωνικοποιούν την τέχνη τους.
4) λειτουργία studio όπου τα ερασιτεχνικά συγκροτήματα της πόλης θα μπορούν να κάνουν πρόβες ή και να ηχογραφούν
5) χώρος συναυλιών και παραστάσεων
6) δημοτικός κήπος, σημείο πρασίνου και δροσιάς που θα ξεκουράζει και θα αναζωογονεί τους κατοίκους 
7) παιδική χαρά που θα διασφαλίζει και θα φιλοξενεί παιδικές γιορτές πέρα από τις εμπορευματικές λογικές των παιδότοπων…
8) στέγαση ανταλλακτικών – χαριστικών παζαριών, συλλογικής κουζίνας, δομών αλληλοβοήθειας


  Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίας Παρασκευής  - 
anoixtisyneleysiagparaskevis.blogspot.com