Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Με αφορμή έναν καβγά...



Με αφορμή έναν καβγά

Το βράδυ της 23 Απρίλη μια παρέα 7-8 νεαρών βρέθηκε στην πλατεία Αγ.Ιωάννη και περνώντας μπροστά απ το εκλογικό περίπτερο του υποψήφιου δημάρχου Α.Μουστόγιαννη ένας εξ’αυτών έφτυσε μια προεκλογική αφίσα. Ο αρμόδιος για τη περιφρούρηση του περιπτέρου αντέδρασε και ξεκίνησε έντονος διαπληκτισμός που κατέληξε στον προπηλακισμό του ιδίου. Το γεγονός φαίνεται να λήγει χωρίς σωματική βία και οι εμπλεκόμενοι απομακρύνονται.  Παρ' όλα αυτά, κατόπιν εορτής φτάνουν στο σημείο νέα άτομα και μαζί με τον φύλακα ψάχνουν τους διασκορπισμένους στην πλατεία νεαρούς. Αφού εντοπίζουν τους δύο από αυτούς, τους επιτίθενται με σφοδρότητα, με αποτέλεσμα ο ένας να μεταφερθεί αναίσθητος στο νοσοκομείο  με πολλαπλά τραύματα.

Το γεγονός ότι ο φύλακας δεν επέλεξε να καλέσει την αστυνομία αλλά είχε το ελεύθερο να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να ασκήσει δυσανάλογη βία, ίσως αποτελεί μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι "όποιος πειράζει το περίπτερο θα τιμωρείται", ίσως απλά δείχνει το ποιόν αυτών που φυλάνε το συγκεκριμένο περίπτερο. Σε κάθε περίπτωση, είναι ξεκάθαρη η πολιτική ευθύνη του Α. Μουστόγιαννη, ο οποίος ανέθεσε στο συγκεκριμένο άτομο τη φύλαξη του περιπτέρου, ευθύνη που ισχυροποιείται από την χυδαία ανακοίνωση της επόμενης μέρας που όχι μόνο δεν αναφέρει την εισαγωγή των δύο νεαρών στο νοσοκομείο αλλά γίνεται προσπάθεια να καρπωθεί πολιτικό όφελος. Ο δημοτικός σύμβουλος παρουσιάζεται ως "θύμα μιας άνανδρης επίθεσης".

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν πρακτικές ξυλοδαρμού στην πλατεία για διάφορους λόγους. Η ποιοτική διαφορά είναι ότι τώρα νομιμοποιούνται και καλύπτονται από αυτούς που είναι μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και κατεβαίνουν ως υποψήφιοι δήμαρχοι. Απ’αυτούς που κατά τ άλλα κόπτονται για τη νομιμότητα και την διασφάλιση των θεσμών οταν πρόκειται για καταλήψεις σχολείων και δημαρχείων ή για απεργιακές κινητοποιήσεις.

Με θέμα  το παραγοντιλίκι στις πλατείες

Εμείς, ως Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίας Παρασκευής, χωρίς να έχουμε καμία σχέση με την παρέα που ξεκίνησε το γεγονός και χωρίς να υποστηρίζουμε τον προπηλακισμό του φύλακα, δεν μπορούμε παράλληλα να ανεχτούμε κανενός είδους ξεκαθάρισμα λογαριασμών και λιντσάρισμα στους χώρους στους οποίους ζούμε και δραστηριοποιούμαστε καθημερινά και ειδικά σε μια πλατεία όπου έχουμε αγωνιστεί για να παραμείνει καθαρή από ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις και πρακτικές, καθαρή από λογικές ιδιοκτησίας και κερδοσκοπίας.

Τονίζουμε ξανά ότι οι δημόσιοι χώροι δεν είναι τσιφλίκι κανενός τοπικού παράγοντα, κανενός επιχειρηματία πόσω μάλλον καμιάς παρέας που γουστάρει να τραμπουκίζει και να ρίχνει ξύλο επειδή κάποιος τους αγριοκοίταξε ή επειδή ένας έφτυσε μια αφίσα.

Η υπεράσπιση των χώρων αυτών και των κοινών γενικότερα, είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτο και αναπόσπαστο κομμάτι της δημιουργίας κοινοτήτων αγώνα σε κάθε γειτονιά. Όλοι και όλες είμαστε υπεύθυνοι για ό,τι συμβαίνει στους χώρους στους οποίους συνευρισκόμαστε και οφείλουμε να μην είμαστε μόνο θεατές αλλά να παίρνουμε θέση. Απέναντι στο «όλοι εναντίον όλων» και το «ας επιβιώσει ο δυνατότερος" προτάσσουμε την ενεργή αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση. Σπάμε τους πλαστούς διαχωρισμούς που μας κρατάνε διαιρεμένους και συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια σε όσους συμβάλλουν στην διαρκή υποτίμηση των ζωών μας.

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίας Παρασκευής