Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Αυτοδιαχειριζόμενη δανειστική βιβλιοθήκη

για να δείτε ηλεκτρονικά τους καταχωρημένους τίτλους βιβλίων κάντε κλικ εδώ



κείμενο αυτοπαρουσίασης:
Μια διαφορετική βιβλιοθήκη στη γειτονιά
  
Ξεκινάμε με μια βασική ιδέα. Για να αγωνιστείς ενάντια σ’ αυτόν τον κόσμο θα πρέπει πρώτα να τον κατανοήσεις. Να δεις όχι μόνο τι δεν πάει καλά, αλλά και να καταλάβεις τι δεν κάνεις εσύ καλά ώστε να τον αλλάξεις. Γιατί είναι απόλυτα αληθές το γεγονός, ότι μας θέλουν τόσο οικονομικά όσο και διανοητικά φτωχούς. Λόγου χάρη για τους αφεντάδες μας, ίδια βαρύτητα έχει να ξεμπερδέψουν τόσο με τον μισθό και τις κατακτήσεις μας, όσο και με τους τρόπους με τους οποίους αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε τον μισθό, τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας.

Kαθημερινά μας ζητείται να επιλέξουμε μια γνώμη για την παραμικρή λεπτομέρεια, ώστε να μας αποτρέψουν να χτίσουμε μια ριζοσπαστική άποψη για την ολότητα. Αυτός είναι ο πολιτισμός του «σύγχρονου αναλφαβητισμού», της εικόνας, των likes, της αμέτρητης και fast track πληροφορίας που πάει πακέτο με τον πολιτισμό των εντατικών ρυθμών ζωής, της κατανάλωσης, της μοναξιάς και της εκμετάλλευσης.

Βέβαια, δεν είμαστε το είδος των ανθρώπων που πιστεύει στην αυταξία της γνώσης, το ότι δλδ. με 100 βιβλία παραπάνω μπορεί να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Αυτό είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε συλλογικά, όλοι μαζί. Όπως τόσα και τόσα άλλα για να ζήσουμε αξιοπρεπώς σε μια κοινωνία ατομικών προκλήσεων.

Λειτουργούμε λοιπόν μια αυτοδιαχειριζόμενη δανειστική βιβλιοθήκη - ενθαρρύνοντας την ανάληψη θεματικών πρωτοβουλιών ενασχόλησης με ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα και τη ζωή μας συνολικά (κρίση, οικολογία, παιδεία, τέχνη κτλ.) - με ελεύθερη πρόσβαση σε: 
  • πολιτικό έντυπο και βιβλίο
  • κινηματικό υλικό με σκοπό την κυκλοφορία και επικοινωνία των αγώνων μας 
  • εγκυκλοπαιδικό, εκπαιδευτικό και πανεπιστημιακό υλικό για μικρούς και μεγάλους 
  • λογοτεχνία, ποίηση, παιδικό βιβλίο, comic

    για τη συλλογική αυτομόρφωση, κριτική και γνώση
για μια διαφορετική κοινωνία