Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Αλληλεγγύη στον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο Βίλα Ζωγράφου

Κείμενο για τον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο Βίλα Ζωγράφου από τη Συνέλευση Αλληλεγγύης στην απολυμένη Ελένη Σ. από τον ΑΒ Βασιλόπουλο.





Αλληλεγγύη  στον
αυτοδιαχειριζόµενο κοινωνικό χώρο
Βίλα Ζωγράφου

Ως συνέλευση αλληλεγγύης στην απολυμένη συναδέλφισσα Ελένη Σ. (από τον ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ) η οποία αποτελείται από εργαζόμενες/ους στο εμπόριο, σωματεία, συλλογικότητες, συνελεύσεις γειτονιών και καταλήψεις δηλώνουμε την στηριξή και αλληλεγγύη μας στον αγώνα που δίνει ο αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος βίλα Ζωγράφου ενάντια στη συνεχιζόμενη προσπάθεια της νεας δημοτικής αρχής να καταστείλει την κατάληψη με διάφορα προσχήματα, αποκορύφωμα των οποιων είναι η απόφαση για μεταφορά του δημοτικού ωδείου στη βίλα, που πάρθηκε στις 2/4 από όλες τις δημοτικές παρατάξεις.

Η βίλα Ζωγράφου συμμετέχει από την πρώτη στιγμή στον αγώνα για την επαναπρόσληψη της απολυμένης στον ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ αλλά και για την ανάδειξη των δύσκολων εργασιακών συνθηκών στη συγκεκριμένη αλυσίδα και συνολικότερα στον κλάδο του εμπορίου. Πιο συγκεκριμένα έχει προχωρήσει μαζί με την υπόλοιπη συνέλευση αλληλεγγύης σε τοπικά μοιράσματα αντιπληροφόρησης, σε κυριακάτικους απεργιακούς αποκλεισμούς των καταστημάτων ΑΒ με αφορμή τις κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας και τέλος έχει φιλοξενήσει ανοιχτές δημόσια καλεσμένες εκδηλώσεις για την υπόθεση της απολυμένης και έχει ενισχύσει οικονομικά τον αγώνα αυτό.

Η βίλα Ζωγράφου εκτός από τη δράση της ενάντια στην εργοδοσία του ΑΒ, συμμετέχει στους κοινωνικούς-ταξικούς αγώνες. Αγωνίζεται συλλογικά, αδιαμεσολάβητα, αυτοοργανωμένα για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, για τη διεκδίκηση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα κοινωφελή προγράμματα  νόμιμης κρατικής σκλαβιάς. Μέχρι σήμερα έχει πάρει μέρος στην αντίσταση στις εκδικητικές απολύσεις και τις άθλιες εργασιακές συνθήκες στα φροντιστήρια, στους απεργιακούς αγώνες των φοιτητών και εκπαιδευτικών σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ, στους αγώνες των εργαζομένων στο ταχυφαγείο GAMATO. Η κατάληψη μέσα από τους αγώνες αλλά και τις αυτοδιαχειριζόμενες και αντιεμπορευματικές δομές που στεγάζονται στον ίδιο το χώρο της προσπαθεί να χτίσει σχέσεις ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας. (ελεύθερα μαθήματα ξένων γλωσσών, φωτογραφίας, φιλοσοφίας, μουσικών οργάνων, βιβλιοθήκη, συλλογικές κουζίνες, δωρεάν προβολές ταινιών, θεματικά καφενεία,  μπαρ οικονομικής ενίσχυσης αγωνιστών/ιών και αγώνων, δράσεις αντιπληροφόρησης,  θεατρικές παραστάσεις, παιδικές δραστηριότητες, καλλιέργεια μπαξέ με σκοπό των εφοδιασμό τοπικών συλλογικών κουζίνων)

Για όλους τους παραπάνω λόγους στεκόμαστε δίπλα στους/ις αγωνιστές/ριες της βίλας Ζωγράφου και παράλληλα απέναντι στην δημοτική αρχή της αριστεράς του κεφαλαίου, η οποία πάει να ενσωματώσει με το ‘’γάντι’’ ένα κύτταρο συνάντησης των κατοίκων και αγωνιζόμενων κομματιών της γειτονιάς του Ζωγράφου αλλά και των γύρω περιοχών της Αττικής. Ο δήμος προσπαθεί να ενσωματώσει την θέλησή μας να προβληματιζόμαστε και να βρίσκουμε συλλογικά τις λύσεις για τις ανάγκες μας χωρίς να τις αναθέτουμε σε κρατικούς φορείς και θεσμούς, προσπαθεί να ενσωματώσει τόσους αγώνες και αγωνιστές/ριες που τάσσονται απέναντι σε κάθε μορφή εξουσίας και εκμετάλλευσης, να ενσωματώσει τόσες κοινωνικές δομές αλληλεγγύης, χτίσμενες από τα κάτω, οι οποίες απαντάνε όχι μόνο στο καιρό της οικονομικής και αξιακής κρίσης που διανύουμε αλλά είναι πρόταγμα για μία αντι-καπιταλιστική κοινωνική οργάνωση. Προσπαθεί να ενσωματώσει όλα τα παραπάνω προτείνοντας στη θέση τους τη δημιουργία ενός ‘’δημοτικού’’ ωδείου με δίδακτρα και μπίζνα σε ένα δημόσιο, αντιεμπορευματικό χώρο που αποτελεί εδώ και 4 χρόνια κέντρο αγώνα στη γειτονιά. Προσπαθεί να καταστείλει ενσωματώνοντας τη βίλα Ζωγράφου και τα άτομα που συμμετέχουν σε αυτή, διότι η ύπαρξη της κατάληψης με τα χαρακτηριστικά που έχει σήμερα αμφισβητεί την ίδια τη δημοτική αρχή και το σύστημα που εκπροσωπεί. 

Οταν η αλληλεγγυή χτίζεται και οι αγώνες συνδέονται,
τα σχέδια των αφεντικών & των δημοτικών αρχών ακυρώνονται

Συνέλευση αλληλεγγύης στην απολυµένη συναδέλφισσα Ελένη Σ. (από τον ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ)
Εργαζόµενες/οι στον κλάδο του εµπορίου / orthostasia.wordpress.com   orthostasia@yahoo.gr

Στηρίζουμε την πορεία αλληλεγγύης στη βίλα Ζωγράφου και σε όλες τις καταλήψεις και αυτοοργανωμένους χώρους.
Σάββατο 27/6/15 στις 12:00 πλατεία Γαρδένιας / Ζωγράφου