Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Να μην εκδοθούν οι 5 συναγωνιστές γείτονες μας στις ιταλικές αρχές

Στις 2 Μάϊου στο Μιλάνο, σε μία καφετέρια κοντά σε ένα κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο,  διεξάγεται ένα μαζικό κύμα προσαγωγών, μέσα στο οποίο βρίσκονταν και 5 φοιτητές, κάτοικοι από την Αγία Παρασκευή, οι οποίοι συμμετέχουν στο φοιτητικό κίνημα και τους αγώνες του, στη συνέλευση κατοίκων της πόλης μας, σε εργατικές και ταξικές διεκδικήσεις. Στη συνέχεια οι προσαχθέντες έμειναν επί 12 ώρες στην αστυνομική διεύθυνση του Μιλάνου, χωρίς διερμηνέα, όπου κι έγινε λήψη DNA και αποτυπωμάτων και τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς καμία κατηγορία.

Έξι μήνες μετά, οι Ιταλικές αρχές αποφασίζουν να βγάλουν Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης, με το οποίο ζητούν την έκδοση των 5 συναγωνιστών μας στην Ιταλία με μόνη κατηγορία ότι ‘’εθεάθησαν’’ να βρίσκονται σε πλήθος που συμμετείχε στα επεισόδια της πρωτομαγιάτικης απεργίας, χωρίς να διευκρινίζεται από ποιόν και αν εθεάθησαν να κάνουν κάτι. Στην Ιταλία ακόμα και η απλή φυσική παρουσία σε κινητοποίηση που αποκτά συγκρουσιακά χαρακτηριστικά μπορεί να διωχθεί ποινικά, διώκοντας έτσι το πολιτικό φρόνημα.

Αιχμή αυτής της απεργίας ήταν η εναντίωση στην Expo 2015, παγκόσμια έκθεση που διοργανώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για τη διαφήμιση προϊόντων της βιομηχανίας και του καπιταλισμού. Η έκθεση είχε προκλητικά τα εγκαίνια της την ημέρα της πρωτομαγιάς την χαρακτήριζαν οι τραγικές συνθήκες εργασίας, οι συναλλαγές με την μαφία και η τσιμεντοποίηση δημόσιων χώρων της πόλης

Στις 12/11, μέρα της γενικής πανελλαδικής απεργίας, διαδραματίζεται ένα πρωτοφανές σήριαλ καταστολής για την πόλη μας. Οι ελληνικές αστυνομικές αρχές εισβάλουν, τα χαράματα, στα σπίτια των 5 συναγωνιστών μας και τους οδηγούν στη ΓΑΔΑ όπου και κρατούνται για ένα 24ωρο. Την ίδια μέρα το μεσημέρι καταλαμβάνεται συμβολικά το δημαρχείο της αγίας παρασκευής από την ανοιχτή συνέλευση κατοίκων αγίας παρασκευής και αλληλέγγυους. Ακολουθεί μαζική συνέλευση το απόγευμα και στη συνέχεια πορεία 300 ατόμων στους δρόμους της πόλης. Την επόμενη μέρα το δημοτικό συμβούλιο ζητά με ψήφισμα τη μη έκδοση των 5 συναγωνιστών μας ενώ επίσης επιτροπές συνοικιών, ο σύλλογος εργαζομένων και ο σύλλογος γονέων του Δήμου, εκδίδουν παρόμοια ψηφίσματα συμπαράστασης. Στο μεταξύ, με παρουσία μεγάλου πλήθους αλληλέγγυων στο εφετείο, αφήνονται ελεύθεροι απ’ την εισαγγελέα με περιοριστικούς όρους (παρουσία 3 φορές την εβδομάδα στο ΑΤ Αγ. Παρασκευής και απαγόρευση εξόδου απ’ τη χώρα), ενώ αναμένεται η σύγκλιση του δικαστικού συμβουλίου που θα αποφασίσει αν τελικά θα εκδοθούν οι φοιτητές στην Ιταλία.

Εμείς, ως Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων, καταγγέλουμε αυτή την πρωτοφανή σκευωρία με στόχο τη δίωξη και έκδοση των 5 φοιτητών συναγωνιστών μας που συνελλήφθησαν δυνάμει του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης στην Ιταλία, κάτι που εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε διαδηλωτές. Επιχειρείται έτσι η σύνδεση των κοινωνικών και ταξικών αγώνων με πράξεις του κοινού ποινικού δικαίου (εμπόριο ναρκωτικών, trafficking), κάτι που δείχνει μια κατεύθυνση των κρατών μελών της ΕΕ προς την καταστολή, την ποινικοποίηση της συλλογικοποίησης των ανθρώπων και της διεθνοποίησης των αγώνων τους, ώστε να ενταθεί η εκμετάλλευση και ο φόβος.

Κάνουμε πράξη την έννοια της κοινότητας. Δεν αφήνουμε κανένα και καμία ανυπεράσπιστο/η απέναντι στη βαρβαρότητα της εξαθλίωσης και της συνεχούς υποτίμησης των ζωών μας. Αυτή η δίωξη βαραίνει όλους και όλες εμάς που επιλέξαμε να μη μείνουμε απαθείς σε όσα συμβαίνουν γύρω μας. Να αντιδράσουμε μαζί ενάντια σε αυτούς που χτίζουν τις πολιτικές τους καριέρες και κερδοφορούν πάνω στις πλάτες και τις ανάγκες των καταπιεσμένων.

Υπερασπιζόμαστε την επιλογή των 5 εκζητούμενων συναγωνιστών μας να ενώσουν τις φωνές τους με τους καταπιεσμένους της Ευρώπης.

Καλούμε όλους και όλες να κινητοποιηθούν ώστε να μπλοκάρουμε την έκδοση τους στην Ιταλία.


Παραμένουμε μέχρι τέλους στο πλευρό των 5 συναγωνιστών μας έως ότου πάψει κάθε δίωξη εις βάρος τους.
  

Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Αγίας Παρασκευής