Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Συγκέντρωση στην Ιταλική πρεσβεία, Τρίτη 26/4 6μμ σε αλληλεγγύη στους 4 Ιταλους συλληφθέντες του NoExpo


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥH ΣΤΟΥΣ 4 ΙΤΑΛΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ “ΝΟ ΕΧPO” 2015 ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ

Στις 20 Aπριλίου, 3 και 5 Μαΐου δικάζονται τέσσερις Ιταλοί διαδηλωτές για την συμμετοχή τους στην μεγαλειώδη και συγκρουσιακή πρωτομαγιάτικη διαδήλωση NO EXPO στο Μιλάνο το 2015. Μια διαδήλωση η οποία επιδίωξε να απονομιμοποιήσει τη διεθνή έκθεση EXPO Milano - οι προετοιμασίες της οποίας λάμβαναν χώρα τα τελευταία 7 χρόνια, ενώ εκείνη την ημέρα είχε τα εγκαίνιά της- αλλά και να αντισταθεί στα αναπτυξιακά της σχέδια. Ο επταετής αυτός πόλεμος στην πόλη του Μιλάνο σήμαινε ανάπλαση κι εμπορευματοποίηση περιοχών, μαζικές εξώσεις και μετακινήσεις φτωχοποιημένων πληθυσμών από τις γειτονιές τους, παιχνίδια αντικειμενικών αξιών για τη συσσώρευση ακινήτων σε χέρια επενδυτών, επισφάλεια και απλήρωτη εθελοντική εργασία.
 Οι διώξεις εναντίον διαδηλωτών δεν ξεκίνησαν ούτε φαίνεται ότι θα τελειώσουν αυτές τις μέρες καθώς η δικαστική έρευνα συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Η παραπομπή σε δίκη των τεσσάρων Ιταλών - οι οποίοι εδώ και μήνες είναι προφυλακισμένοι - αποτελεί μόλις μια στιγμή ενός κύματος διώξεων που εξαπέλυσαν οι ιταλικές αρχές. Στις 12 Νοεμβρίου του 2015 εξέδωσαν ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης για πέντε έλληνες διαδηλωτές που συμμετείχαν στην πρωτομαγιάτικη πορεία NO EXPO στο Μιλάνο, καθώς κι εντάλματα σύλληψης για άλλους πέντε Ιταλούς – εκ των οποίων ο ένας ακόμη διαφεύγει της σύλληψης. Κι ενώ στην Ελλάδα στις 7, 8 και 11 Ιανουαρίου το κίνημα αλληλεγγύης κατάφερε να επιτύχει το μπλοκάρισμα των εκδόσεων των πέντε αγωνιστών στην Ιταλία, η ιταλική κυβέρνηση συνεχίζει τις διώξεις των τεσσάρων Ιταλών αγωνιστών απειλώντας τους μέχρι και 15 χρόνια φυλάκισης, καθώς τους αποδίδονται τα βαρύτατα αδικήματα, εκείνα της «ερήμωσης και λεηλασίας» [devastazioneesaccheggio], μιας φασιστικής εμπνεύσεως διάταξης που θεσπίστηκε επί του καθεστώτος Μουσολίνι, η οποία προέβλεπε έως και θανατική ποινή. Αυτό που στην ουσία κάνουν οι πλέον δημοκρατικές ιταλικές αρχές είναι να διώκουν με εξοντωτικές ποινές ένα κίνημα το οποίο αμφισβήτησε την καπιταλιστική ανάπτυξη του Μιλάνο, αρνήθηκε να συναινέσει στο να πιάσει η ζωή του πάτο κι αποφάσισε να οργανωθεί και να αντιπαλέψει την πολιτική των αφεντικών.
 Μπορεί με τους αγωνιζόμενους στην Ιταλία να μας χωρίζουν αρκετά χιλιόμετρα αλλά, σήμερα περισσότερο από ποτέ, η πολιτική της σκληρής λιτότητας και της υποτίμησης είναι κοινή σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουμε ζήσει την υποβάθμιση των ζωών μας σε κάθε επίπεδο κι από διαφορετικούς διαχειριστές. Την σκυτάλη σήμερα έχει πάρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφιση του 3ο μνημονίου και το επερχόμενο (αντί)ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προορίζεται να ψηφιστεί στο άμεσο διάστημα. Στην Ιταλία, η κυβέρνηση Ρέντσι εφαρμόζει την ίδια συνταγή απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Μερικοί τύποι συμβάσεων εργασίας, όπως οι κακόφημες συμβάσεις έργου [contratti a progetto], δεν παρέχουν απολύτως τίποτα: ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ούτε άδειες μητρότητας, καμία εργασιακή σταθερότητα, ενώ ο λεγόμενος «μισθός μαθητείας», μικρότερος του βασικού, μπορεί να επεκταθεί έως και την ηλικία των 30 ετών. Την ίδια στιγμή στη Γαλλία, το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση Ολάντ προβλέπει την απελευθέρωση των απολύσεων, συρρίκνωση των αποζημιώσεων για τις απολύσεις και την αύξηση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας με παράλληλη μείωση των αμοιβών για τις υπερωρίες. Η ελαστικοποίηση της εργασίας αποτελεί κοινή στρατηγική όλων των αφεντικών και των κρατών της Ευρώπης. Δεν αντιμετωπίζουμε απλώς μια επέκταση της επισφάλειας, αλλά η ίδια η «κανονική» μισθωτή σχέση παίρνει ολοένα και περισσότερο την μορφή της επισφαλούς εργασίας.
 Σε όλη την Ευρώπη φτιάχνεται ένα δόγμα το οποίο προβλέπει ακόμη περισσότερες απαγορεύσεις, περισσότερους αντιτρομοκρατικούς νόμους και μπάτσους στους δρόμους, περισσότερους στρατούς στα σύνορα, περισσότερα κέντρα κράτησης κι επαναπροωθήσεις μεταναστών, περισσότερη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, περισσότερους αποκλεισμούς από τα μέσα διαβίωσης, περισσότερη επισφάλεια και φόβο για τους εκμεταλλευόμενους- ες.
 Τα αφεντικά και οι κυβερνήσεις τους παγκοσμίως επιδιώκουν να μετακυλήσουν ξανά την κρίση τους στις δικές μας πλάτες. Στις 3 και 5 Μαΐου θα προσπαθήσουν να τιμωρήσουν όσους κι όσες αντιστάθηκαν στα σχέδιά τους προς παραδειγματισμό των υπολοίπων. Η αμέριστη αλληλεγγύη μας στους Ιταλούς συντρόφους που δικάζονται για τη διαδήλωση ενάντια στην Expo είναι δεδομένη, όπως είναι δεδομένο ότι συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους διεθνείς αγώνες ως κομμάτι της ίδιας μας της τάξης.
ΤΡΙΤΗ 26/4  ΏΡΑ 18.00
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ Σέκερη & Βασ. Σοφίας
Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους διωκόμενους για την πορεία ΝΟ EXPO στο Μιλάνο