Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Παρέμβαση και κάλεσμα αλληλεγγύης στους/τις μεταναστριες και πρόσφυγες της Ραφήνας

Η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγ.Παρασκευής στηρίζει την Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους προσφυγες/μετανάστες της Ραφήνα.


Την Πέμπτη 8/9 το απόγευμα-βράδυ, η πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους προσφυγες/μετανάστες της Ραφήνας πραγματοποίησε παρέμβαση με τραπεζάκι-πανό-μοίρασμα κειμένων για περίπου 3 ώρες στην κεντρική πλατεία της Ραφήνας δίπλα στο ετήσιο πανηγύρι, όπου περνάει πολύς κόσμος της Ραφήνας. Μετά από 2,5 περίπου μήνες επαφής και σχέσεων με τις μετανάστριες του camp της Ραφήνας συνεχίζεται η προσπάθεια να σπάσει το καθεστώς απομόνωσης και μαζί με τις μετανάστριες/ες της Ραφήνας να προκύψουν διεκδικήσεις και αγώνες για αξιοπρεπή διαβίωση τους στις γειτονιές μας. Επόμενη συνάντηση Κυριακή 18/9 στις 6μμ έξω από την κατασκήνωση-στρατόπεδο στα Περιβολάκια Ραφήνας.

Το κείμενο που μοιράστηκε:

Ραφήνα: Ανακοίνωση-κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες και Μετανάστες της Ραφήνα

ΕΣΥ ΘΑ ΖΟΥΣΕΣ ΕΤΣΙ; EKEI;

ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ ΕΓΙΝΕ ΛΟΙΠΟΝ ΑΔΙΚΗΜΑ. Η ανάγκη τόσων ανθρώπων να φύγουν από τα πεδία των μαχών ή από την απόλυτη φτώχεια αντιμετωπίζεται ως έγκλημα και στρατόπεδα συγκέντρωσης δημιουργούνται για να τους φυλακίσουν. Απέναντι στην αναβάθμιση της ήδη βάρβαρης πολιτικής της Ευρώπης Φρούριο, ορθώνεται η ίδια η υπαρξιακή ανάγκη των προσφύγων και των μεταναστών για μετακίνηση και ζωή καθώς και ένα κίνημα αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα.
Μακρυά από τον οικιστικό ιστό της Ραφήνας, στη δασική περιοχή Περιβολάκια, σε μια εγκαταλελειμμένη κατασκήνωση του δήμου Ζωγράφου που λειτουργεί πλέον ως στρατόπεδο προσφύγων, τοποθέτησαν κάτω από καθεστώς ημι-εγκλεισμού περί τους 80-100 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και τη Συρία, κυρίως μητέρες με παιδιά και ασυνόδευτους ανήλικους. Τη διοίκηση και φύλαξη ανέλαβαν στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις. Αποκλεισμένοι, έξω από την πόλη, τους επιτρέπεται να βγαίνουν μέχρι το βράδυ, ενώ τους απαγορεύεται να δεχτούν οποιαδήποτε επίσκεψη είτε από στενούς συγγενείς είτε από αλληλέγγυους. Αποκλεισμένοι από κάθε δυνατότητα επικοινωνίας, αφού στο στρατόπεδο δεν υπάρχει διερμηνέας, ως όφειλε, γεγονός που καθιστά άχρηστη ακόμη και την παρουσία στρατιωτικού γιατρού. Αποκλεισμένοι λόγω έλλειψης τοπικής συγκοινωνίας προς την πόλη, το κέντρο υγείας, τα σχολεία. Ήδη αναγκάζονται να περιμένουν 7 ώρες το ασθενοφόρο για να μεταφερθούν στα επείγοντα των νοσοκομείων της Αθήνας, για θέματα που το τοπικό κέντρο υγείας θα έδινε λύση. Επιπλέον τα χαμηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας γεύματα αποδεικνύουν ότι τα σχετικά κονδύλια του ΟΗΕ και της ΕΕ εξαντλούνται μεταξύ των διαχειριστών και των εταιριών κέτερινγκ.

Σ’ αυτά τα προβλήματα επιβίωσης οι πρόσφυγες προτάσσουν τα αιτήματά τους για μόρφωση των παιδιών τους, ιατρική περίθαλψη, διερμηνέα, συγκοινωνία για να σπάσει η απομόνωσή τους. Ζητούν ανθρώπινες συνθήκες διαμονής και σίτισης με τη διανομή των ειδικών κονδυλίων από ΟΗΕ και ΕΕ στους ίδιους και όχι σε οργανώσεις (ΜΚΟ κλπ) που τους αφήνουν μόνο ό,τι περισσεύει: την εξαθλίωση στα στρατόπεδα, τα γκέτο. Ζητούν ανοιχτά σύνορα και τερματισμό των πολέμων.
Ως αλληλέγγυοι στηρίζουμε όλα τα αιτήματά τους και διεκδικούμε μαζί ζωή με αξιοπρέπεια, απέναντι σε μια κοινωνία πολλών ταχυτήτων που όσοι πρόσφυγες και μετανάστες δεν απελαθούν προορίζονται να αποτελέσουν το νέο πάτο της. Και είναι αυτό που μας διαφοροποιεί από τη φιλανθρωπία, η δική μας δράση δεν εξαντλείται έξω από τα συρματοπλέγματα του γκέτο. Δεν θέλουμε τους συνανθρώπους μας έγκλειστους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και προς απέλαση πίσω στους τόπους της φτώχειας και του πολέμου. Για όσους επιλέξουν να μείνουν εδώ, η απάντηση δεν είναι ο εγκλεισμός ή ο κοινωνικός αποκλεισμός. Τους θέλουμε κοντά μας, γείτονές μας, συναδέλφους με ίσα εργασιακά δικαιώματα, με τα παιδιά τους να πηγαίνουν στα σχολεία που πάνε και τα παιδιά μας. Μαζί να χτίζουμε κοινότητες αλληλεγγύης και αγώνα ενάντια στη βαρβαρότητα και την εκμετάλλευση, πέρα από φυλετικούς ή άλλους διαχωρισμούς, συνυπάρχοντας με τα διαφορετικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά μας.

Καλούμε κάθε αλληλέγγυο/α στη συνάντηση της Πρωτοβουλίας με τους πρόσφυγες της περιοχής μας έξω από το στρατόπεδο προσφύγων στα Περιβολάκια Ραφήνας (πρώην κατασκήνωση δήμου Ζωγράφου) την Κυριακή 18/9/2016, στις 6 μ.μ., για να συζητήσουμε μαζί τους τη συνέχιση της αλληλεγγύης μας και την προώθηση των αιτημάτων τους.


– ΑΜΕΣΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
– ΤΟΠΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ, ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
– ΜΟΝΙΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΔΙΕΡΜΗΝΕΑ ΦΑΡΣΙ ΚΑΙ ΑΡΑΒΙΚΩΝ
– ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΟΗΕ-ΕΕ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
– ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ
– ΟΧΙ ΣΤΑ ΓΚΕΤΟ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ
– ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΥΝΟΡΑ, ΟΧΙ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ
email: prosfygesrafinas@gmail.com