Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Περίπατος & δραστηριότητες στον κήπο του Ιόλα- 10 χρόνια Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίας Παρασκευής

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΙΟΛΑ - ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019 στις 18.00

Στα πλαίσια και των δραστηριοτήτων για τα 10 χρόνια της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Αγ.Παρασκευής, την Τετάρτη 3.7 στις 18:00 ανοίγουμε τον κήπο του κτήματος Ιόλα για περίπατο και δραστηριότητες. Να γνωριστούμε με το κτήμα, να παλέψουμε για να είναι ένα ανοιχτός κοινωνικός χώρος για τους κατοίκους.
Η είσοδος του κτήματος Ιόλα βρίσκεται στη συμβολή Δημοκρατίας & Ομήρου στο Κοντόπευκο Αγ.Παρασκευής. Οδηγίες πρόσβασης εδώ 

ΙΟΛΑΣ : ΕΝΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Ως Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίας Παρασκευής, έχουμε ασχοληθεί με το ζήτημα του Ιόλα ήδη από το 2009. Την περίοδο 2009-2014, και ενώ η βίλα αποτελούσε ακόμη ιδιωτική περιουσία, οργανώσαμε συμβολικές καταλήψεις, εκδηλώσεις, ανοιχτές συνελεύσεις, κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις εντός του κτήματος ώστε να ανοίξουμε τον χώρο στην πόλη και να δώσουμε παραδείγματα χρήσης του. Επιπλέον ήμασταν παρόντες σε δικαστήρια όταν ο τότε ιδιοκτήτης του προσπαθούσε να τον αποχαρακτηρίσει για να τον εκμεταλλευθεί εμπορικά. Τέλος, μετά την αγορά του χώρου, τον Ιανουάριο του 2018, οργανώσαμε άλλη μια μέρα δραστηριοτήτων με παρόμοιο σκεπτικό. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν τα χρήματα που τελικά δόθηκαν για την αγορά ανταποκρίνονται στην «αντικειμενική» αξία του ακινήτου, ούτε γνωρίζουμε τα οικονομικά του Δήμου.Η ασφυξία που εμείς βιώνουμε προέρχεται από συνεχείς κρατικές πολιτικές που υποβαθμίζουν διαρκώς τη ζωή μας, κάτι που καμία εκλογική διαδικασία δεν πρόκειται να αλλάξει. Ο αγώνας για ελεύθερους δημόσιους χώρους είναι κομμάτι της απάντησής μας σε αυτές.
Σε μία πόλη όπου οι ελεύθεροι χώροι σπανίζουν, σε μία εποχή όπου τα εισοδήματα συρρικνώνονται διαρκώς, όπου η ανεργία ή η επισφάλεια αποτελούν τη θλιβερή πραγματικότητα για τους περισσότερους, η ύπαρξη ενός ανοιχτού και προσβάσιμου από όλους δημόσιου χώρου δεν αποτελεί μόνο παράγοντα αναβάθμισης της ποιότητας ζωής αλλά και κρίσιμο στοιχείο για την κάλυψη ουσιαστικών κοινωνικών και πολιτιστικών αναγκών. Μπορεί δηλαδή να αποτελέσει το πεδίο κοινωνικοποίησης και παραγωγής πολιτισμού από τα κάτω , χωρίς τους περιορισμούς που θέτει το χρήμα. Η συζήτηση, με αφορμή την εκδήλωσή μας, στο δημοτικό συμβούλιο τον Ιανουάριο του 2018 αποκάλυψε ότι υπάρχουν δυνάμεις στην πόλη που δεν επιθυμούν την ενεργό και αυτόνομη εμπλοκή και πρόσβαση των κατοίκων στη βίλα. Μάλλον έχουν άλλα σχέδια στο μυαλό τους. Οφείλουμε να είμαστε επάγρυπνοι και να μην επιτρέψουμε τη μετατροπή του Ιόλα σε ένα χώρο που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, από τον οποίο οι περισσότεροι από εμάς θα είναι αποκλεισμένοι λόγω αντιτίμου ή και περιεχομένου. Απέναντι σε αυτό το σκεπτικό η ελεύθερη χρήση του χώρου μπορεί να ξεκινήσει άμεσα. Για παράδειγμα, με ελάχιστη μέριμνα από την πλευρά του Δήμου και των κατοίκων θα μπορούσε ο υπαίθριος χώρος να ανοίξει, έστω και για λίγες ώρες την ημέρα, ώστε να αποτελέσει σημείο περιπάτου, ξεκούρασης, αναψυχής και συνεύρεσης. Με αυτή τη λογική ανοίγουμε τον κήπο σήμερα.
Επιδιώκουμε λοιπόν η βίλα Ιόλα να αποκτήσει ένα αληθινό κοινωνικό χαρακτήρα όπου οι κάτοικοι της πόλης, αλλά και άλλων περιοχών, θα έχουν τη θέση τους ως δημιουργοί και συμμέτοχοι και όχι μόνο ως θεατές ή καταναλωτές. Να γίνει δηλαδή ένας χώρος ανοιχτός σε πολιτικούς , κοινωνικούς, πολιτιστικούς και καλλιτεχνικούς πειραματισμούς και αναζητήσεις . Ένας χώρος που θα φιλοξενεί τις επαφές και τις συναντήσεις μας και θα καλύπτει ανάγκες που σήμερα υλοποιούνται σε εμπορευματικά πλαίσια. Ένας χώρος τέλος που θα λειτουργεί ενοποιητικά στην γειτονιά μας φέρνοντας τους ανθρώπους κοντά και συστήνοντας μια κοινότητα γύρω από τον τόπο που ζούμε.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
anoixtisyneleysiagparaskevis.blogspot.com | info@askap.gr
[Δημοκρατίας 2 & Αγ. Τριάδος, Κoντόπευκο]