Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Για την απαράδεκτη δίωξη του Σταμάτη Χατζηδήμου για μια μάσκα

Η αστυνομοκρατία ξαναχτύπησε στην πόλη μας.
Πρόσφατα αντιμετωπίσαμε την νυχτερινή έφοδο των ΜΑΤ που με χημικά επιτέθηκαν στον κόσμο, ο οποίος μετά τα μέτρα της καραντίνας βρέθηκε ξανά στον δημόσιο χώρο της πλατείας του Αι Γιάννη. Την προηγούμενη εβδομάδα η αστυνομία εισβάλλει πάλι βίαια στην καθημερινότητά μας με την ανυπόστατη σύλληψη του συμπολίτη μας Σταμάτη Χατζηδήμου στο μετρό Νομισματοκοπείο.
Το "έγκλημά" του; Στην πρωινή διαδρομή του για δουλειά της εφημερίδας "Εργατική Αλληλεγγύη", στην οποία εργάζεται, χρησιμοποιεί μια αυτοσχέδια μάσκα και στη συνέχεια προμηθεύεται από συνεπιβάτη του μία του εμπορίου. Η αστυνομία που κατέφθασε στο σημείο, ανένδοτη, παρά τις αντιδράσεις-εξηγήσεις και το πραγματικό γεγονός ότι φοράει "κανονική" μάσκα προχωράει στη σύλληψή του και τον παραπέμπει σε δίκη, φορτώνοντάς του τις κατηγορίες της απείθειας και αντίστασης κατά της αρχής.
Γίνεται φανερό, για μια ακόμη φορά, ότι η καταστολή χτυπάει όποιον/α δεν συμμορφώνεται με τις επιταγές της εξουσίας.
Το είδαμε με την επιχείρηση απαγόρευσης χρήσης των δημόσιων χώρων, όπου ο ίδιος ο κόσμος υπερασπίστηκε την ελεύθερη πρόσβασή του σε αυτούς, διώχνοντας τις δυνάμεις καταστολής από την πλατεία του Αι Γιαννη.
Αντίστοιχα, το κράτος επιστρατεύει την αστυνομία για να επιβάλλει την καθημερινή χρήση μάσκας, όταν πολλοί και πολλές άνεργοι και εργαζόμενες αδυνατούν να επιφορτιστούν με αυτό το κόστος. Αν οι μάσκες είναι υποχρεωτικές για τη δημόσια υγεία, τότε θα πρέπει να παρέχονται δωρεάν. Αυτό το επιχείρημα πρόταξε και ο γείτονάς μας Σταμάτης, όταν δέχθηκε την επίθεση της αστυνομίας.
Αυτονόητα ζητάμε την άμεση παύση της δίωξής του.
Η καταστολή δεν χωράει ούτε στη δικιά μας ούτε σε καμία πόλη.
Έξω η αστυνομία από τις γειτονιές