Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ 8 ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ/Η ΤΗΣ ΑΣΟΕΕ

 


Στις 23 και 24 Δεκεμβρίου 2020 οχτώ φοιτήτ(ρι)ες που δραστηριοποιούνται στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι της ΑΣΟΕΕ λαμβάνουν κλήσεις για να παρουσιαστούν στον ανακριτή και στον εισαγγελέα στις 8 Ιανουαρίου 2021, με κατηγορίες περί σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, αρπαγής από κοινού με βία και απειλής βίας, παράνομης κατακράτησης, φθοράς ξένης περιουσίας και διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας. Η κρατική ασφάλεια μέσα από αυτό το κατασκευασμένο κατηγορητήριο επιχειρεί να συνδέσει τους 8 φοιτήτ(ρι)ες με την παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ στις 24/10/20, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η Πρωτοβουλία μαχητικής αλληλεγγύης”, δίχως οι ίδιοι(ες) να έχουν οποιαδήποτε σχέση.

Με την ολοκλήρωση της πολύωρης ανακριτικής διαδικασίας κρίνονται όλοι/ες μη προφυλακιστέοι, λόγω έλλειψης στοιχείων. Οι 4 από τους 8 αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους, ενώ στους υπόλοιπους επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της παρουσίας στο Α.Τ. μία φορά το μήνα και η καταβολή εγγύησης 3000 ευρώ καθένας με προθεσμία μέχρι τις 19/1. Παράλληλα, η δικογραφία παραμένει ανοιχτή, αποσκοπώντας στην εμπλοκή και άλλων αγωνιστ(ρι)ών και τη σύνδεσή τους με το κατηγορητήριο. Επιπρόσθετα, επιβάλλεται σε όλους/ες υποχρεωτική λήψη DNA και αποτυπωμάτων με προθεσμία μέχρι τις 11/1. Η πρωτοφανής και αυθαίρετη λήψη DNA από κατηγορούμενους φοιτητές/τρια, εγκαθιδρύει ένα καθεστώς διαρκούς ομηρίας, καθώς και μια απόπειρα δημιουργίας ενός κλίματος τρόμου και παραδειγματισμού. Δια μέσου της υποχρεωτικής λήψης δείγματος DNA, ο κρατικός μηχανισμός χρησιμοποιώντας το “καινοτόμο” αυτό εργαλείο που έχει στα χέρια του, επιχειρεί διακαώς τον εμπλουτισμό της εγχώριας τράπεζας DNA, την οποία θα χρησιμοποιεί κατά το δοκούν ως δεξαμενή κατασκευής υπόπτων για την καταστολή οποιασδήποτε μορφής αντίστασης.

Σε μια πρωτοφανή σκευωρία εναντίον φοιτητ(ρι)ών για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, το κράτος επιχειρεί να ασκήσει διώξεις προκειμένου να ποινικοποιήσει τους κοινωνικούς αγώνες, και ταυτόχρονα τις φιλικές και συντροφικές σχέσεις αυτών που αγωνίζονται. Με άλλα λόγια, ο κρατικός μηχανισμός, σε μια απόπειρα να χαρτογραφήσει το ενεργό φοιτητικό κίνημα και να καταστείλει οποιαδήποτε μορφή αγώνα εντός και εκτός πανεπιστημίων, πέφτει σε αντιφάσεις διατυπώνοντας σαθρές κατηγορίες.

Τα πανεπιστήμια, πέρα από τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα που έχουν, αποτελούν ζωντανούς χώρους δημιουργίας και ζύμωσης ιδεών και πολιτικών σχέσεων. Η επιδίωξη του κράτους να τα μετατρέψει σε αποστειρωμένους χώρους μιας “από τα πάνω μετάδοσης” στείρων και όλο και περισσότερο εξειδικευμένων γνώσεων και κατά συνέπεια σε “εργοστάσια” κατασκευής πειθήνιου εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, αποτελεί άλλη μια μεθόδευση των κατασταλτικών μηχανισμών του ενάντια στους αγώνες και στις ζωές μας. Όλα αυτά ωστόσο, δεν αποτελούν συγκυριακές αποφάσεις αλλά ένα κομμάτι του πάζλ της εκπαιδευτικής “αναδιάρθρωσης” που επιχειρείται και της προσπάθειας στρατιωτικοποίησης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Οι φοιτητ(ρι)ές έρχονται για πρώτη φορά αντιμέτωποι/ες, όχι μόνο με το υπουργείο παιδείας (και φυσικά θρησκευμάτων) για μεταρρυθμίσεις που αφορούν την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και με το υπουργείοπροστασίας” του πολίτη. Το επερχόμενο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση προβλέπει την καθιέρωση ελάχιστης βάσης στην εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ, τον περιορισμό των επιλογών τους στο μηχανογραφικό και τη συμπλήρωσή του σε δύο φάσεις. Επιπλέον, προβλέπει την καθιέρωση χρονικού ορίου φοίτησης που εξαρτάται από τα ελάχιστα τυπικά χρόνια φοίτησης κάθε σχολής: για σχολές με 4 χρόνια φοίτησης ο μέγιστος χρόνος φοίτησης θα είναι 6 χρόνια (ν+2), ενώ για σχολές με 6 χρόνια φοίτησης και πάνω θα είναι ν+3.

Επιπλέον, εκτός από την έμπρακτη καταστρατήγηση του πανεπιστημιακού ασύλου, το οποίο να μην ξεχνάμε κατακτήθηκε με συνεχείς αγώνες και δεν δωρίστηκε, προστίθενται κάμερες, έλεγχος στην είσοδο, και ‘‘πανεπιστημιακή’’ αστυνομία, η τελευταία με την πρόσληψη 1000 ακόμα μπάτσων, την ώρα που η κοινωνία ασφυκτιά εν μέσω εγκλεισμού, απαγορεύσεων και σοβαρών ελλείψεων στη δημόσια υγεία.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στη μετατροπή τουδημόσιου” χαρακτήρα του πανεπιστημίου σε πεδίο ελέγχου και καταστολής, ενώ παράλληλα δίνουν το πράσινο φως για περαιτέρω ιδιωτικοποίησή του. Όμως, το πανεπιστήμιο δεν είναι ένας χώρος για την απόκτηση καθετοποιημένης και εξειδικευμένης γνώσης με στόχο την κερδοφορία, αλλά ένας χώρος ζύμωσης, ριζοσπαστικοποίησης, ελεύθερης ανταλλαγής γνώσεων εμπειριών και ιδεών, ανεξάρτητα από το αν είμαστε φοιτητ(ρι)ές ή όχι.

Η ολοένα εντεινόμενη, παγιωμένη εδώ και καιρό, δικαστική τακτική της οικονομικής αφαίμαξης όλων όσων αγωνίζονται εναντίον στις παραπάνω κρατικές μεθοδεύσεις, θα βρίσκει απέναντι της ένα ανάχωμα συλλογικής αντιμετώπισης από όλους/ες μας καθώς στηρίζουμε τους διωκόμενους/ες υλικά, ηθικά και πολιτικά.


ΠΑΥΣΗ ΚΑΘΕ ΔΙΩΞΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ 8 ΦΟΙΤΗΤΩΝ/TΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΣΟΕΕ 

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗN KRATIKH ΣΚΕΥΩΡΙΑ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ & ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ  

ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΖΩΗΣ ΣΕ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγ. Παρασκευής