Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Συλλογή τροφίμων και ειδών | κάθε ΠΕΜΠΤΗ | στον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο της Ανοιχτής συνέλευσης κατοίκων Αγ.Παρασκευής

 

Η ομάδα αλληλοβοήθειας έφτασε τον ένα χρόνο λειτουργίας. Το στέκι της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Αγίας Παρασκευής ανοίγει κάθε Πέμπτη στις 17:30 για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα κλπ). Μέσα σε αυτό το χρόνο ήρθαμε σε επαφή με ανθρώπους της γειτονιάς αλλά και από πιο απομακρυσμένες περιοχές. Μοιράστηκαν τρόφιμα σε άστεγους, σε μετανάστες και σε εργαζόμενους που βρίσκονται εδώ και ένα χρόνο σε αναστολή εργασίας.

 Η συνέλευση σκοπεύει να συνεχίσει το μάζεμα και την προσφορά πραγμάτων και τροφίμων μέχρι αυτό να μην χρειάζεται πια. Τον τελευταίο καιρό μειώθηκαν κάπως οι προμήθειες οπότε από την ερχόμενη Πέμπτη 25/3 θα γίνει προσπάθεια να γεμίσει το στέκι ξανά με τρόφιμα, φρούτα, λαχανικά, καθαριστικά, είδη προσωπικής υγιεινής

 Τους τελευταίους μήνες πολλοί άνθρωποι βρεθήκαμε σε δύσκολη οικονομική και ψυχολογική θέση εξαιτίας του Covid 19 και των χειρισμών της κυβέρνησης. Σήμερα οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ξεπερνάνε το 1.000.000 και περίπου 700.000 άνθρωποι δεν παίρνουν καθόλου χρήματα από τον ΟΑΕΔ. Την τελευταία φορά που δόθηκαν χρήματα σε ανέργους αφορούσε όσους και όσες ήταν εγγεγραμμένοι τουλάχιστον 12 μήνες στον ΟΑΕΔ και πήραν το ποσό των 400 ευρώ για ένα μήνα. Για την κυβέρνηση όσοι ήταν από 12 μήνες και κάτω μάλλον δεν άξιζαν να πάρουν τη συγκεκριμένη ενίσχυση. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες τα πράγματα είναι εξίσου δύσκολα. Για να μπει κάποιος/α στο ταμείο θα πρέπει να μην έχει χρέη στο ΕΦΚΑ πράγμα δύσκολο στις μέρες μας. Στα δικαιολογητικά ζητάνε ενημερότητα από τον ΕΦΚΑ και εκεί κόβονται οι περισσότεροι/ες. Να σημειωθεί ότι για τα χρέη του 2020 δεν επιτρέπονται οι ρυθμίσεις.

 Είναι ολοφάνερο πως βλέπει η κυβέρνηση την κοινωνία μια που με αυτό τον τρόπο καταφέρνει να μειωθούν οι άνθρωποι που δικαιούνται επίδομα ανεργίας. Ουσιαστικά κάνουν διαχείριση φθοράς και όχι διαχείριση της κρίσης. Γνωρίζουν ότι ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας δεν μπορεί να έχει ούτε τα βασικά αλλά αυτό δεν τους νοιάζει. Πως θα τους ένοιαζε εξάλλου όταν στις θέσεις των πολιτικών αξιωμάτων βρίσκονται άνθρωποι πλούσιοι που δεν έχουν ιδέα – ούτε και έχουν ζήσει ποτέ χωρίς εισόδημα. Ειδικά ο ανέμελος πρωθυπουργός με την τεράστια ακίνητη περιουσία και τα σπίτια στα Παρίσια.

 Η δομή αλληλοβοήθειας από μόνη της δεν είναι αρκετή για να αλλάξουν τα πράγματα. Πρέπει παράλληλα να ξαναβγούμε στους δρόμους και να διεκδικήσουμε ζωή και όχι επιβίωση. Να πάρουμε τις ζωές στα χέρια μας και να φέρουμε την ισότητα και την αλληλεγγύη. Οι πολιτικοί από την δικιά τους πλευρά βλέπουμε ότι μονίμως προσλαμβάνουνε νέους αστυνομικούς. Αυτό από μόνο του μας λέει πολλά για όσα έρχονται στα εργασιακά, τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και τον έλεγχο στη δημόσια ζωή. Η φιλοσοφία της υπάρχουσας κυβέρνησης είναι ότι “όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εχθρός μας”. Ας ετοιμαστούμε και εμείς για να προστατεύσουμε τις ζωές μας και όσα αγαπάμε.