Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

O Δήμος να μεριμνήσει για τους κατοίκους των διαμερισμάτων Πρίγγουρη

 Στην πόλη μας υπήρχε ένα κληροδότημα που αφορούσε ακίνητη περιουσία των Πρίγγουρη. Επρόκειτο για πέντε διαμερίσματα στην οδό Αιγαίου πελάγους και ένα οικόπεδο στο κέντρο της Αθήνας. Για πολλά χρόνια έμενε αχρησιμοποίητο, εν μέρει επειδή η διαθήκη του Πρίγγουρη πρόβλεπε διαμοιρασμό ανάμεσα στον Δήμο και τους κληρονόμους του. Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, και σε μια περίοδο όπου το ζήτημα της στέγασης αναδεικνυόταν με έντονο τρόπο, είτε με αφορμή τους πρόσφυγες που στοιβάζονταν σε στρατόπεδα και καταυλισμούς, είτε τους συμπολίτες μας που απειλούνταν με εξώσεις και πλειστηριασμούς, αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε τη χρήση των διαμερισμάτων για κοινωνικούς σκοπούς. Για μας, το να ασκήσουμε την απαραίτητη πίεση στον Δήμο  ώστε τα άδεια διαμερίσματα στην πόλη να κατοικηθούν από συνανθρώπους μας που βρέθηκαν σε ανάγκη, είτε πρόσφυγες είτε όχι, είναι το απολύτως λογικό και ανθρώπινο, και αυτό καταφέραμε να ισχύσει για τουλάχιστον 3 περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια. Οι άνθρωποι που στεγάζονται σε αυτά τα διαμερίσματα είναι οι συντοπίτες μας και οι γείτονές μας που αγωνίζονται για να αποφύγουν την περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό. Τα παιδιά τους είναι οι φίλοι και οι συμμαθητές των παιδιών μας, πάνε στα ίδια σχολεία με τα παιδιά μας, παίζουν στις ίδιες παιδικές χαρές.

Πριν από δυο χρόνια ο Δήμος προχώρησε σε διακανονισμό με τους κληρονόμους για τον οριστικό διαμοιρασμό του κληροδοτήματος. Αντί όμως να επιλέξει να κρατήσει όλα τα διαμερίσματα, διάλεξε να καρπωθεί το οικόπεδο και μόνο δυο διαμερίσματα στα οποία μάλιστα στεγάζονται ήδη μια υπηρεσία της αποκεντρωμένης διοίκησης (επίτροπος) και ένας ενοικιαστής  Και γίνεται και χειρότερο. Ενώ το δημοτικό συμβούλιο, ύστερα από δική μας παρέμβαση , είχε πάρει απόφαση το 2019 να μεριμνήσει για τους κατοίκους των διαμερισμάτων, τώρα αγνοεί τη δέσμευσή του, πετώντας τους ανθρώπους στο δρόμο. Ανθρώπους που είχε δεσμευτεί ότι θα φροντίσει η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου ώστε να εξετάσει την ένταξή τους στις κοινωνικές παροχές του δήμου, που ούτε αυτό έκανε. Έτσι, φτάσαμε στο σήμερα όπου πρόσφατα υπογράφτηκαν συμβόλαια με τους κληρονόμους, οι οποίοι ήδη έσπευσαν να απειλήσουν με άμεση έξωση τις διαμένουσες οικογένειες καλοκαιριάτικα.
Είναι εντελώς απαράδεκτο το γεγονός ότι ο Δήμος λειτούργησε ως μεσιτικό γραφείο επιλέγοντας να γίνει ιδιοκτήτης ενός οικοπέδου στο κέντρο αντί πέντε διαμερισμάτων μέσα στην πόλη όπου θα μπορούσαν να στεγαστούν άνθρωποι σε ανάγκη. Εμείς όμως δεν χρειαζόμαστε έναν Δήμο-επιχειρηματία που θα αναζητά συνεχώς τρόπους άντλησης κέρδους από τη δημοτική περιουσία. Αντιθέτως διεκδικούμε η περιουσία αυτή να χρησιμοποιείται για τις κοινωνικές ανάγκες των κατοίκων  και κυρίως των πιο αδύναμων. Είναι επιπλέον εξωφρενικό ένα διαμέρισμα να καταλαμβάνεται από μια άγνωστη στους κατοίκους και αμφίβολης  χρησιμότητας κρατική υπηρεσία την ώρα που συμπολίτες μας δεν έχουν που να μείνουν. Είναι τέλος προκλητική  η αδιαφορία του Δημάρχου, στο ξεσπίτωμα των ανθρώπων από τα διαμερίσματα Πρίγγουρη  τα παιδιά των οποίων θα  αποχωριστούν συμμαθητές και φίλους. Απαιτούμε από τον Δήμο να εφαρμόσει την προ διετίας απόφασή του και να μεριμνήσει για τη στέγαση των τριών οικογενειών. Ας συναντηθούμε γειτόνισσες και γείτονες για να αγωνιστούμε για τις κοινές μας ανάγκες
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΡΙΤΗ 22 ΙΟΥΝΗ 8.30 ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
 ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ