Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ - ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΔΑΣΟΣ

 Ευχαριστούμε όσες και όσους έφεραν πράγματα στο στέκι της Ανοιχτής συνέλευσης κατοίκων Αγίας Παρασκευής για τους πυρόπληκτους της Εύβοιας. Όλα τα πράγματα μεταφέρθηκαν από εμάς στη Χαλκίδα την Τετάρτη 12 Αυγούστου και παραδόθηκαν στις υπηρεσίες του Δήμου Χαλκίδας, από όπου με φορτηγά μεταφέρονται στις περιοχές όπου υπάρχει ανάγκη στους δήμους της Βόρειας Εύβοιας (Ιστίαιας και Λίμνης-Μαντουδίου).

 Η Εύβοια ζει μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές των τελευταίων χρόνων. Υπολογίζεται ότι κάηκαν παραπάνω από 500.000 στρέμματα γης, ζώα όπως και σπίτια, με πολλά από αυτά να αποτελούν πρώτη κατοικία. Η έλλειψη δασικής κάλυψης μπορεί να προκαλέσει πλημμυρικά φαινόμενα στο μέλλον, ενώ θα επηρεαστεί και ο υδροφόρος ορίζοντας, εφόσον δεν υπάρχουν πια δέντρα για να κρατούν το νερό των βροχών.  

 Το κράτος έδειξε πόσο αναποτελεσματικό είναι προκαλώντας την οργή των κατοίκων, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις πάλευαν μόνοι να σώσουν το δάσος και τα σπίτια τους. Από τη στιγμή βέβαια που όλο το χειμώνα η κυβέρνηση πανηγύριζε για τα νέα περιπολικά που αγόρασε και τα διαφήμιζε με κάθε δυνατό τρόπο, δεν μας έκανε εντύπωση που φάνηκε τόσο αδύναμη η πυροσβεστική και χωρίς τα κατάλληλα και επαρκή μέσα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από 74 εναέρια μέσα, διαθέσιμα ήταν μόνον τα 20. Τελικά οι φωτιές περιορίστηκαν με τη βοήθεια πυροσβεστών από άλλες χώρες, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι εθελοντές πυροσβέστες. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα είχαμε ένα νεκρό εθελοντή δασοπυροσβέστη στην Πάρνηθα, έναν ακόμη νεκρό στη Φωκίδα, και πολλούς τραυματίες, με κάποιους να περιθάλπονται στην εντατική.

 Επιπλέον, η καταστροφή δεν περιορίζεται μόνο στο οικολογικό κομμάτι. Μεγάλο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσει και η τοπική οικονομία. Οι κτηνοτρόφοι, οι ρητινοσυλλέκτες και όσοι ασχολούνταν στον τουριστικό κλάδο, βρέθηκαν χωρίς δουλειά από την μια στιγμή στην άλλη. Κάτω από αυτές τις συνθήκες θα είναι πολύ δύσκολο για τους κατοίκους στο προσεχές μέλλον να αντισταθούν σε πιθανούς μνηστήρες που θα θελήσουν να αναπτύξουν ενεργειακά πρότζεκτ και άλλες δραστηριότητες στην περιοχή. Η Εύβοια τα τελευταία χρόνια έχει μπει στο μάτι των εταιριών παραγωγής ρεύματος οι οποίες ήδη μετατρέπουν το νότιο τμήμα του νησιού σε βιομηχανικό. Και όπως γνωρίζουμε ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται. Ξέρουν πολύ καλά τον τρόπο να εισχωρούν στις τοπικές κοινότητες και να διχάζουν την τοπική κοινωνία. Με το πρόσχημα της βοήθειας προσεγγίζουν τους ντόπιους και σιγά σιγά παίρνουν με το μέρος τους όσους φανούν χρήσιμοι στα σχέδια τους. Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει σε ιδιωτικές εταιρίες να δραστηριοποιηθούν πάνω στην αποκατάσταση του δάσους. Με τόσους κάτοικους οι οποίοι ξέρουν από κοπές δέντρων και γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τον τόπο τους, για ποιόν λόγο άραγε χρειάζονται τις εταιρίες?

 Εμείς προτάσσουμε την αλληλεγγύη και θέλουμε να δούμε την Εύβοια ξανά πράσινη και τους κατοίκους να επιστρέφουν στα χωριά τους. Όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση να χρεώσει την καταστροφή στην κλιματική αλλαγή για εμάς είναι ολοφάνερο ότι το δάσος όπως και οι άνθρωποι αυτοί αφέθηκαν στην τύχη τους. Κάτι που γρήγορα κατάλαβαν και οι ίδιοι αφού κατάφεραν να περιορίσουν τις φωτιές μέσα από την αυτοοργάνωση .

 Τις επόμενες μέρες θα συγκεντρώσουμε ξανά είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους.  Η σκέψη μας και οι δράσεις μας να παραμείνουν και μετά τις φωτιές στο περιβάλλον, τους ανθρώπους και τα ζώα. Θέλουμε το δάσος να παραμείνει δάσος. 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ