Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Δωρεάν διαγνωστικά τεστ για όλες/ους!

 

Διανύουμε άλλον έναν δύσκολο χειμώνα, μέσα σε πολλαπλές και παράλληλες “κρίσεις”, χρηματοπιστωτικές, χρέους, υγειονομικές: οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι μας τις παρουσιάζουν ως ένα αναπότρεπτο χτύπημα της μοίρας, και έτσι θέλουν να κρατήσουν τον κόσμο φοβισμένο, σιωπηλό και υπάκουο, να δουλεύει, να καταναλώνει, να κλείνεται στο σπίτι του, ευγνώμων που επιβιώνει. Όμως το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε εδώ και πολλά χρόνια είναι πια έντονα επιβαρυμένο. Η πανδημία επήλθε σε μια συγκυρία όπου ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας είδε τα εισοδήματά του να συρρικνώνονται εντυπωσιακά, πολλοί από εμάς ζούμε πλέον αγωνιώντας καθημερινά αν θα καταφέρουμε να τα βγάλουμε πέρα, τα τέλη του μήνα είναι εφιαλτικά με τους λογαριασμούς και τα ενοίκια να κρέμονται σαν δαμόκλειος σπάθη από πάνω μας και κάθε απρόοπτο έξοδο μας απελπίζει….

Η υγειονομική κρίση που βιώνουμε , όπως και καθετί στον καπιταλιστικό κόσμο που ζούμε, έχει οικονομικό κόστος. Και είναι ξεκάθαρο ότι το κράτος έχει αποφασίσει να το μετακυλήσει στις πλάτες μας. Η αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά κυρίως η διαχείρισή της από το κράτος και οι κανόνες που αυτό επιβάλλει σε σχέση με τον τρόπο που θα ζούμε, θα κινούμαστε, θα σπουδάζουμε ή θα εργαζόμαστε προκαλούν μια τεράστια δαπάνη, δυσβάστακτη για το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας. Ας αναλογιστούμε μόνο πόσα χρήματα ξοδεύουμε εδώ και δυο χρόνια για αντισηπτικά και μάσκες. Πόσοι εργαζόμενοι υποχρεωθήκαμε να αγοράσουμε υπολογιστές για την τηλεργασία και κυρίως πόσα χρήματα πληρώσαμε οι γονείς ώστε να προμηθευτούμε υπολογιστές για να μπορέσουν τα παιδιά μας να ανταποκριθούν στις επιταγές της τηλεκπαίδευσης.

Αλλά η κοροϊδία φτάνει στο αποκορύφωμά της όταν αναλογιστούμε τί συμβαίνει με τα κάθε είδους διαγνωστικά τεστ. Εντάξει το έχουμε καταλάβει ότι οι κυβερνήσεις εξυπηρετούν οικονομικά συμφέροντα κι έτσι η τωρινή ξεδιάντροπα μοίρασε χρήματα στα κανάλια για να την δοξολογούν ολημερίς και ολονυχτίς, αλλά εδώ πλέον παίζουν με τις ζωές μας. Τόσα χρόνια πληρώνουμε εισφορές και φόρους, άμεσους και έμμεσους (που είναι και οι πιο άδικοι γιατί πλήττουν το ίδιο τον καναλάρχη με την εργάτρια και τον βουλευτή με τον επισφαλώς εργαζόμενο), για να έχουμε μεταξύ άλλων ασφάλιση και περίθαλψη. Είναι επομένως απόλυτα θεμιτό να απαιτούμε τα χρήματά μας να χρησιμοποιούνται ώστε να υπάρχουν επαρκείς δημόσιες δομές για δωρεάν φροντίδα . Δικαιούμαστε τα rapid και PCR τεστ να είναι δωρεάν για όλους, δεν μπορεί να αποτελούν προνόμιο όσων έχουν χρήματα. Άλλωστε αυτό συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπου τα τεστ συνταγογραφούνται από γιατρούς και καλύπτονται πλήρως από τα ασφαλιστικά ταμεία. Εδώ όμως την κρίσιμη ώρα μάς ζητάνε να πληρώσουμε . Κι έχουμε από πάνω και διάφορους υπουργούς και παρατρεχάμενους να ψεύδονται συνειδητά, τη μια λέγοντας ότι έχουμε τα φτηνότερα τεστ στην ευρώπη και την άλλη ισχυριζόμενοι ότι αν η τιμή των τεστ μειωθεί θα είναι λιγότερο αξιόπιστα . Αλλά αυτοί δεν έχουν σταθεί ποτέ σε ουρά έξω από φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα.

Να αρθρώσουμε τον δικό μας λόγο και τις δικές μας διεκδικήσεις και να παλέψουμε συλλογικά, αυτοοργανωμένα και ακηδεμόνευτα για τα πράγματα που έχουμε ανάγκη:

 

Δωρεάν διαγνωστικά τεστ για όλες/ους

Ενίσχυση της δημόσιας υγείας.

Άμεση επαναφορά υγειονομικού προσωπικού που βρίσκεται σε αναστολή

Δημόσια και δωρεάν υγεία

 

 

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ