Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

Ανταπόκριση από τη δράση αλληλεγγύης με μαθητές Ρομά


Πραγματοποιήθηκε  τη Δευτέρα 2/9 η συγκέντρωση σχολικών ειδών  και παιχνιδιών για παιδιά Ρομά, στον Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Χώρο Αγίας Παρασκευής. Τα είδη παραδόθηκαν την ίδια μέρα στους καταυλισμούς στον Γέρακα και στο Χαλάνδρι, ενώ παράλληλα συζητήσαμε για τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι.

Η φτώχεια, η ανεργία, η οικονομική εξαθλίωση, η περιθωριοποίηση και ο κοινωνικός ρατσισμός που βιώνουν οι κοινότητες Ρομά αποτελούν τα βασικότερα προβλήματα εδώ και δεκαετίες. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις όχι μόνο δεν ενδιαφέρονται να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους, αλλά απεναντίας τις κάνουν ακόμη χειρότερες λόγω των ακραίων  νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζουν αλλά και λόγω των ανισοτήτων που γεννά το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.

Ένα επίσης σημαντικό πρόβλημα είναι ο αναλφαβητισμός, αποτέλεσμα τόσο
των παραπάνω παραγόντων όσο και των πρακτικών διάκρισης που εφαρμόζει το
ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα στους μαθητές Ρομά. Η άρνηση του  κράτους να λάβει
 μέτρα κατά του διαχωρισμού και να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες ένταξης των μαθητών Ρομά στην εκπαιδευτική διαδικασία, συνεπάγεται άμεση παραβίαση
του δικαιώματος στην εκπαίδευση. Οι ίδιοι οι Ρομά αντιλαμβάνονται ότι η  εκπαίδευση αποτελεί ένα βασικό εργαλείο για την ατομική τους πρόοδο, τη διαμόρφωση κοινωνικής και πολιτικής συνείδησης και τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους. Όμως το κράτος, τα ΜΜΕ αλλά και ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας τούς αντιμετωπίζει ρατσιστικά, με στιγματισμό και κοινωνική περιθωριοποίηση.

 Εμείς προτάσσουμε την αλληλεγγύη, χτίζουμε σχέσεις φιλίας και στεκόμαστε δίπλα στις κοινότητες Ρομά και σε κάθε καταπιεσμένη κοινωνική ομάδα.
 

Η εκπαίδευση είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα όλων των ανθρώπων

Όχι στον ρατσισμό κατά των μαθητών Ρομά στα σχολεία

Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν κι άλλες δράσεις αλληλεγγύης σε κοινότητες Ρομά.

 

Μπαλαμέ Αλληλέγγυες ατομικότητες από τα Μεσόγεια και τα Β/Α