Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Αγία Παρασκευή 2010: Το τίμημα της "Αναγέννησης". Ποιος αποφασίζει τελικά σ'αυτήν την πόλη;

Με αυτό το βασικό ερώτημα η ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Αγίας Παρασκευής κάλεσε τους κατοίκους και τους φορείς του προαστίου σε ανοιχτή συζήτηση τη Δευτέρα 17/5στο γυμνάσιο Κωφών και Βαρήκοων .Αφορμή ήταν το θέμα της ανέγερσης στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης των παιδιών του δήμου μας με ειδικές νοητικές ανάγκες. Ένα θέμα που θα είχε πάρει το δρόμο του αφού η δημοτική αρχή είχε συμφωνήσει αρχικά να παραχωρήσει για το σκοπό αυτό ένα οικόπεδο έκτασης 1,5 στρεμμάτων στα Πευκάκια από το 2008, στο σύλλογο γονέων κηδεμόνων και φίλων Α.Μ.Ε.Α.- που σημειωτέον θα έμπαινε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013- χωρίς να υπάρχει αντίρρηση και από τις υπόλοιπες παρατάξεις του δήμου.

Ώσπου έρχεται το διοικητικό συμβούλιο του πολιτιστικού συλλόγου Πευκακίων «Αναγέννηση» να αρνηθεί ομόφωνα την ανέγερση στέγης στα Πευκάκια, με ένα κείμενο προς τη δημοτική αρχή που ποτέ δεν βγήκε στη δημοσιότητα( το δημοσιοποιούμε εμείς , αφήνοντας το στην κρίση σας), που έμελλε όμως να αλλάξει τη γνώμη της δημοτικής αρχής , που έκτοτε αρχίζει να τα μασάει ψάχνοντας δήθεν συμβιβαστικές λύσεις, αποδεχόμενη ουσιαστικά την απόφαση του συλλόγου.

Στη συζήτηση λοιπόν της 17ης Μαίου επαληθεύτηκαν όλα αυτά από τον πρόεδρο του συλλόγου των Α.Μ.Ε.Α. κ. Ανδρουλιδάκη , παρουσία πολλών γονέων του συλλόγου , του περιβαλλοντικού συλλόγου Κοντοπεύκου- Παραδείσου-Πευκακίων, των δημοτικών συμβούλων κ.Γκυζιώτη και κ. Σταθόπουλου και κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι στις τοποθετήσεις τους θεώρησαν δίκαιο το αίτημα του συλλόγου των Α.Μ.Ε.Α. και πρότειναν να δημοσιοποιηθεί το ζήτημα στην τοπική κοινωνία , να πάρουν θέση με τη συλλογή υπογραφών οι κάτοικοι και οι μαζικοί φορείς της πόλης υπέρ της ανέγερσης της στέγης, να έρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και να γίνει μια ανοιχτή συνέλευση στα Πευκάκια.

Επισημάνθηκε επίσης ότι δεν μπορεί ένας σύλλογος σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα να μιλάει εν ονόματι και να αποφασίζει εν λευκώ για τους πολίτες μιας συνοικίας και μπήκε το ερώτημα του ποιος τελικά ορίζει και με ποιες διαδικασίες τις προτεραιότητες και τις ανάγκες τους. Επίσης ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τους κατοίκους των Πευκακίων αλλά όλους τους Αγιοπαρασκευιώτες. Να σημειωθεί ότι δεν προσήλθαν στη συζήτηση ενώ είχαν καλεστεί , η δημοτική αρχή, ο κ. Σιδέρης από την αντιπολίτευση και ο σύλλογος «Αναγέννηση».

Τέλος θα θέλαμε να θυμίσουμε δύο πράγματα: α) το γυμνάσιο Κωφών και Βαρήκοων συνάντησε πολλές αντιδράσεις μέχρι να γίνει, από κάποιους που θεωρούσαν ενοχλητική την παρουσία του στην περιοχή και β) υποψήφιος δήμαρχος πριν λίγα χρόνια υποσχόταν ότι αν βγει θα διώξει τους τσιγγάνους από τα Πευκάκια και ο νυν δήμαρχος προέβαλε σαν επίτευγμά του την απομάκρυνση των τσιγγάνων από την ίδια περιοχή. Όταν αυτά τα ζητήματα περνάνε απαρατήρητα και αδιαμαρτύρητα είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν και άλλα.

Το ζήτημα της αλληλεγγύης και του σεβασμού της διαφορετικότητας είναι σήμερα πιο πολύ από ποτέ αναγκαία για να προχωρήσουμε σαν τοπική κοινωνία. Και μπορεί μια δημοτική αρχή να κινείται με βάση το πολιτικό κόστος και τα ψηφοθηρικά παιχνίδια τη στιγμή που ελεύθεροι και δημόσιοι χώροι καταπατούνται ή εγκαταλείπονται στα χέρια ιδιωτικών συμφερόντων (βλέπε Ιόλας, κτήμα Σιστοβάρη, κολυμβητήριο, πρώην στρατόπεδο Σπυρούδη) αλλά θα πρέπει να της γίνει ξεκάθαρα γνωστό ότι τα δικαιώματα μειονοτήτων ή ευπαθών ομάδων δεν μπαίνουν σε καμιά συζήτηση και σε καμιά ψηφοφορία.