Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Αποκατάσταση φθορών σε σχολεία, πεζοδρόμια...; από ποιούς όμως!

(κείμενο που μας εστάλη μέσω e-mail με αφορμή τοπικά άρθρα και δημοσιεύσεις για την αποκατάσταση φθορών στο δημόσιο χώρο της αγ.παρασκευής και αφορά την κοινωφελής εργασια, το οποίο και δημοσιεύουμε)

Αυτό τον καιρό πραγματοποιείται αποκατάσταση φθορών σε σχολεία, πεζοδρόμια, παιδικές χαρές & πλατείες του Δήμου Αγ. Παρασκευής. Αυτό μας ανακοινώνουν  σχεδόν με πανομοιότυπο περιεχόμενο και μορφή τουλάχιστον 2 τοπικά media(1). Επίσης δεν ξεχνάνε να λησμονήσουν παρά να υπερτονίσουν πως η υλοποίηση αυτών των έργων γίνεται μέσω της αποφασιστικότητας της Τεχνικής Υπηρεσίας  και της Δημοτική αρχής γενικότερα,  για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Προφανέστατα πρόκειται για μια αυτοπροβολή του Δήμου δια στόματος δημοσιογράφων του τύπου «κάνουμε έργα» , πράγμα σύνηθες και so what σε προεκλογική περίοδο. Μέχρι εδώ όλα καλά. Τίποτα καινούριο , τίποτα ιδιαίτερο. Τίποτα όμως;
Κάπου ανάμεσα στα εγκώμια των έργων σ την  ανακοίνωση,  ο πιο παρατηρητικός θα δει κάποιες αναφορές εδώ και εκεί  για συμβάσεις, εργολαβίες, την ΓΣΕΕ. Αλλά τι συμβάσεις είναι αυτές και που κολλάει η ΓΣΕΕ τέλος πάντων με την αποκατάσταση φθορών; Κάτι φαίνεται να προσπερνάει η Δημοτική αρχή (για προφανείς λόγους) αλλά και οι φίλτατοι έγκριτοι  δημοσιογράφοι.
Οι άνθρωποι λοιπόν που έχουν βγει στους δρόμους, τα πάρκα και τα σχολεία για  να καλυτερεύσουν την ποιότητα ζωής μας είναι άνεργοι που προσλήφθηκαν για 5 μήνες μέσω της ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Πρόκειται για μερικές δεκάδες από τους 500.000 περίπου ανέργους που απασχολούνται ή θα απασχοληθούν με παρόμοιο τρόπο από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις σε όλη την Επικράτεια.  Με άμεσο εργοδότη την εκάστοτε ΜΚΟ και έμμεσο τον δημόσιο φορέα (όπου κατά κύριο λόγο διοχετεύονται) οι άνεργοι αυτοί ,«ωφελούμενοι» κατά τους εργοδότες τους,  προσλαμβάνονται  για 5μηνες με επιδότηση 625 ευρώ το μήνα ή 25 ευρώ τη μέρα (λεφτά που παρέχονται από το ΕΣΠΑ) και ασφαλιστικές εισφορές από τον ΟΑΕΔ με ιδιότυπες συμβάσεις. Συμβάσεις στις οποίες δεν αναγνωρίζονται πτυχία, ειδικότητες ,επιδόματα , δεν περιλαμβάνονται άδειες ή  δικαίωμα στην απεργία και που στις 5 απουσίες (που δεν δύναται να δικαιολογηθούν ) ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να σε διώξει. Φυσικά κανένα επίδομα δεν περιμένει τους «ωφελούμενους» μετά το 5μηνο ενώ μετά από 6-12 μήνες ανεργίας  θα μπορούν να κάνουν αίτηση σε άλλη «κοινωφελής» προκήρυξη. Στην μέχρι τώρα πορεία της κοινωφελούς εργασίας, ο πρώτος μισθός σκάει από τον  2ο ή 3ο μήνα και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του 5μήνου δεν έχει καταβληθεί καμία πληρωμή. 

Με την κοινωφελή εργασία υποκαθίσταται (εποχικά) ένα μέρος του δημόσιου φορέα (καλύπτει δηλαδή πάγιες και διαρκές ανάγκες) που χρόνια τώρα συρρικνώνεται και στις μέρες της κρίσης πιο επιταχυμένα. Πρόκειται για το κράτος πρόνοιας που από καιρό μας αποχαιρετάει, με την όποια μορφή είχε αναπτυχθεί , και ο προϋπολογισμός που του αντιστοιχούσε μετατίθεται ολοένα για «τάξη και ασφάλεια» . Η κοινωφελής εργασία χρηματοδοτείται ούτως ή άλλως   από το ΕΣΠΑ και έρχεται να δώσει μερικές ανάσες ζωής σε φορείς που λίγα ψωμιά τους έχουν απομείνει (τουλάχιστον  όπως τους ξέραμε) και σε ΜΚΟ που μέσω του 5% που παίρνουν  από τον μισθό του κάθε «ωφελούμενου» επιβεβαιώνουν την ύπαρξη τους και τελικά το ρόλο τους(2). Παράλληλα κρατιέται σταθερά μειωμένο το επίσημο ποσοστό ανεργίας από τα πραγματικά του μεγέθη.  Το σημαντικότερο όμως που επισφραγίζει  αυτή η νέου τύπου ενοικίαση εργαζομένων είναι η νέα μορφή επισφαλούς  εργασίας που προωθείται , ως ξεκάθαρη πλέον κρατική πολιτική και που όλο και περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν σαν πραγματικότητα. Μόνιμη και σταθερή, περιοδική εναλλαγή από την εργασία στην ανεργία.

Μια εργασιακή σχέση που  τείνει να ενώσει  τους πόλους του εργαζόμενου και του ανέργου σε κάτι ομοιογενές και  ταυτόσημο. Σε κάτι καινούριο που είναι λογικό να δυσκολεύεται να ορθοποδήσει και να βγάλει φωνή. Να βρεθεί και να σμίξει χέρια σε κοινά συμφέροντα.  Συμφέροντα  που θα είναι ανταγωνιστικά σε ότι  προωθεί αυτή τη νέα βαρβαρότητα . Και δε θα είναι ανταγωνιστικά  μόνο σε υπουργούς, μεγάλο-μέτοχους, τράπεζες και κάθε λογής τρανούς. Θα είναι απέναντι και σε αυτούς που θα προβάλλουν ως μεγάλο έργο τέτοιες καταστάσεις για να πάρουν ψήφους. Σε αυτούς που θα αποσιωπήσουν ή δε θα αναρωτηθούν ποτέ τι παίζει πίσω από τέτοιες συμβάσεις αλλά θα απαιτήσουν και άλλες (συγκεκριμένες κιόλας για να ικανοποιήσουν  τα συντηρητικά/ξενοφοβικά απωθημένα τους) (3). Σε αυτούς που θα παρουσιαστούν ως συνάδελφοι αλλά θα έχουν πετάξει ήδη την συναδελφικότητα στο καλάθι των αχρήστων για να προασπίσουν την μονιμότητα τους και το τομάρι τους.
Και επειδή οι αγώνες(4) που γίνονται από ανέργους και εργαζόμενους στην κοινωφελή εργασία δεν είναι λίγοι ούτε ασήμαντοι.
...κάτι άρθρα/δελτία-τύπου σαν και αυτά συνηγορούν ακριβώς σε αυτό:

Τις γόπες, τα χορτάρια, τα μπάζα και τα χώματα
θα τα αδειάσουμε πάνω σας!(5)


σχιζοφελούμεν σε ΜΚΟ * κάτοικος Αγίας Παρασκευής/ποιότητα ζωής

(2)     Η ΓΣΕΕ λοιπόν, που ακόμα διατείνεται  πως «εκπροσωπεί και αγωνίζεται» για τα δικαιώματα των εργαζομένων, δε παίρνει απλά μέρος στην όλη διαδικασία αλλά πρωτοστατεί  με τον Ασεπ να εγκρίνει 2000 θέσεις για πάρτη της. Ουδέν σχόλιο.
Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα χρόνια μας έχει συνηθίσει στις ανησυχίες της για την εγκληματικότητα στην περιοχή συγκεκριμένα όταν αφορά ξένους ή ρομά. Εμμένει συνήθως όχι στην βαρύτητα ή όχι της πράξης αλλά στο πώς να πείσει ότι όλοι κινδυνεύουν παντού και πάντα. 
(4)     Περισσότερες πληροφορίες για την κοινωφελή εργασία και τους αγώνες που γίνονται:  συνέλευση ανέργων/εργαζομένων στην κοινωφελή εργασία -http://synekox.espivblogs.net
Άνεργοι-άνεργες από τις γειτονιές της Αθήνας
(5)     Δεν υπονοείται πως οι «ωφελούμενοι» δουλεύουν μόνο σαν χειρώνακτες ούτε πως αυτοί χρίζουν καλύτερης αντιμετώπισης.  Είναι καθαρά στοχευόμενο στο συγκεκριμένο δελτίου τύπου και στις φωτογραφίες που το ακολουθούν.