Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

ΙΟΛΑΣ : ΕΝΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Τις προσεχείς ημέρες θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο η πρόταση αγοράς από το Δήμο του κτήματος Ιόλα. Ως Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίας Παρασκευής έχουμε ασχοληθεί με το ζήτημα του Ιόλα ήδη από το 2009. Έχουμε οργανώσει συμβολικές καταλήψεις ,εκδηλώσεις, ανοιχτές συνελεύσεις, κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις εντός του κτήματος ώστε να ανοίξουμε το χώρο στην πόλη και να δώσουμε παραδείγματα χρήσης του. Επιπλέον ήμασταν παρόντες σε δικαστήρια όταν ο ιδιοκτήτης του προσπαθούσε να τον αποχαρακτηρίσει για να τον    εκμεταλλευθεί εμπορικά. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν το προτεινόμενο αντίτιμο ανταποκρίνεται στην «αντικειμενική» αξία του ακινήτου, ούτε γνωρίζουμε τα οικονομικά του Δήμου. Η ασφυξία που εμείς βιώνουμε προέρχεται από συνεχείς κρατικές πολιτικές που υποβαθμίζουν διαρκώς τη ζωή μας. Ο αγώνας για ελεύθερους δημόσιους χώρους είναι κομμάτι της απάντησής μας σε αυτές.

Σε μία πόλη όπου οι ελεύθεροι χώροι σπανίζουν, σε μία εποχή όπου τα εισοδήματα συρρικνώνονται διαρκώς ,όπου η ανεργία ή η επισφάλεια αποτελούν τη θλιβερή πραγματικότητα για τους περισσότερους, η ύπαρξη ενός ανοιχτού και προσβάσιμου από όλους δημόσιου χώρου δεν αποτελεί μόνο παράγοντα αναβάθμισης της ποιότητας ζωής αλλά και κρίσιμο στοιχείο για την κάλυψη ουσιαστικών κοινωνικών και πολιτιστικών αναγκών. Μπορεί δηλαδή να αποτελέσει το πεδίο κοινωνικοποίησης και παραγωγής πολιτισμού από τα κάτω , χωρίς τους περιορισμούς που θέτει το χρήμα. Δεν θα προσφέρει τίποτα στους κατοίκους η μετατροπή του Ιόλα σε ένα «μουσείο» έστω και «διεθνούς ακτινοβολίας» το οποίο θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αλλά από το οποίο οι περισσότεροι από εμάς θα είναι αποκλεισμένοι λόγω αντιτίμου ή και περιεχομένου. Ασφαλώς και η Τέχνη και ο συλλέκτης έχουν σημαντικό ρόλο στη βίλα. Από μόνο όμως αυτό δεν αρκεί για να θεωρηθεί συμφέρουσα για την πόλη η απόκτηση του χώρου. Για αυτό εμείς επιδιώκουμε  η βίλα Ιόλα να αποκτήσει ένα αληθινό κοινωνικό χαρακτήρα όπου οι κάτοικοι της πόλης, αλλά και άλλων περιοχών,  θα έχουν τη θέση τους ως δημιουργοί και συμμέτοχοι και όχι ως θεατές ή καταναλωτές. Να γίνει δηλαδή ένας χώρος ανοιχτός σε πολιτικούς , κοινωνικούς, πολιτιστικούς και καλλιτεχνικούς πειραματισμούς και αναζητήσεις. Ένας χώρος που θα φιλοξενεί τις επαφές και τις συναντήσεις μας και θα καλύπτει ανάγκες που σήμερα υλοποιούνται σε εμπορευματικά πλαίσια. Ένας χώρος τέλος που θα λειτουργεί ενοποιητικά στην γειτονιά μας φέρνοντας τους ανθρώπους κοντά και συστήνοντας μια κοινότητα γύρω από τον τόπο που ζούμε. 

Γνωρίζουμε ότι στην πόλη υπάρχουν δυνάμεις που μπορούν να εργαστούν προς αυτή τη κατεύθυνση. Ως Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγ.Παρασκευής το καλοκαίρι του 2104 οργανώσαμε αρκετές δράσεις τέτοιου χαρακτήρα μέσα στο κτήμα δίνοντας μια μικρή εικόνα του τί εννοούμε (ανταλλακτικά παζάρια, συλλογικές κουζίνες, παιδικές παραστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, εργαστήρι γκραφίτι, μουσικές εκδηλώσεις, συζητήσεις κλπ). Αυτά και πολλά άλλα, από εμάς και από πολλούς άλλους, είναι που θα δώσουν νόημα στην απόκτηση της Βίλας Ιόλα.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ