Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ





Μιλώντας για το φασισμό σήμερα βλέπουμε ότι το περιεχόμενο και οι μέθοδοί του παρουσιάζονται συχνά στην κοινωνία ως δήθεν απάντηση στη φτωχοποίηση και το σκοτεινό μέλλον που προδιαγράφεται. Κατασκευάζει εσωτερικούς  εχθρούς στα πρόσωπα των μεταναστών, “των διαφορετικών”, των απεργών, των αγωνιζόμενων έτσι ώστε η δυσαρέσκεια να στραφεί σε ακίνδυνες για το εκμεταλλευτικό σύστημα κατευθύνσεις. Και όλα αυτά την ώρα που πουλάει αντισυστημικότητα για να αποκτήσει έρεισμα στους καταπιεσμένους. Όπως όμως δείχνει και το παράδειγμα της Χρυσής Αυγής πρόκειται για πλαστή αντισυστημικότητα που στοχεύει κυρίως  στην ψηφοθηρία και «απειλεί» μόνο το αποτυχημένο πολιτικό προσωπικό. Ενώ δηλαδή τσαμπουκαλεύεται για το θεαθήναι με τους υπόλοιπους βουλευτές , ψηφίζει μαζί τους εκποιήσεις δημοσίων χώρων ή φοροαπαλλαγές εφοπλιστών, λαμβάνοντας παράλληλα κρατικές επιχορηγήσεις και δημιουργώντας το δικό της χώρο στο πελατειακό σύστημα. Και να μη ξεχάσουμε το μπραβιλίκι, τα ναρκωτικά και τις άλλες «αγαθοεργίες» με τις οποίες βγάζουν τα προς το ζην τα μέλη της.
Αν όμως η πολιτική έκφραση του φασισμού φαίνεται σήμερα να έχει οριοθετηθεί, δεν συμβαίνει το ίδιο και με μια ίσως λιγότερο κραυγαλέα αλλά ουσιαστική όψη του, που εμποτίζει κομμάτια του κοινωνικού σώματος. Πρόκειται για στάσεις , νοοτροπίες και συμπεριφορές, οι οποίες αναπαράγουν το περιεχόμενο του φασισμού, δίχως να τον επικαλούνται άμεσα. Ρατσισμός, μισαλλοδοξία, βιαιότητες  απέναντι σε μετανάστες, πρόσφυγες, ομοφυλόφιλους, ρομά, γυναίκες, αποτελούν ορισμένα μόνο παραδείγματα αυτού του ”μωσαϊκού” που συναντάται στο δημόσιο χώρο , στις πλατείες, στους δρόμους, στα σχολεία, στα λεωφορεία, στα ΜΜΕ, στους χώρους εργασίας, στα κοινωνικά δίκτυα και αλλού. Αυτή η έκδηλη περιφρόνηση της ανθρώπινης ύπαρξης αποτελεί ευθεία απειλή για τις ελευθερίες όλων μας. Την επόμενη λοιπόν φορά που θα αντιληφθούμε κάποιο τέτοιο περιστατικό, ας ορθώσουμε το ανάστημά μας. Η ελευθερία δεν κατακτάται μέσω της σιωπής.
‘Ένα αντίπαλο δέος λοιπόν , αποτελούμενο από ανθρώπους και συλλογικότητες που αρνούνται να ζουν μέσα στο αντιδραστικό σκοτάδι, μπορεί να φράξει το δρόμο στον σύγχρονο φασισμό. Αυτό το αντίπαλο δέος έχει ήδη καταφέρει πολλά , αλλά πρέπει να ενδυναμώνεται καθημερινά. Πριν από τέσσερα χρόνια η δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα προστέθηκε στη θλιβερή αλυσίδα των φόνων μεταναστών από τη Χρυσή Αυγή. Δεν ξεχνάμε τους δολοφονημένους. Είμαστε εδώ για να παλέψουμε με κάθε τρόπο εναντίον κάθε έκφρασης του φασισμού, του ρατσισμού και του νεοναζισμού. Έχουμε το όραμα μιας γειτονιάς και ενός κόσμου που θα χωρά κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, καταγωγής, θρησκείας, έθνους και σεξουαλικότητας στην βάση της ισότητας και της αλληλεγγύης.
Να είμαστε το αντίδοτο στο φασιστικό και ρατσιστικό δηλητήριο

Μικροφωνική Παρασκευή 15/9 στις 21.00 στην πλατεία Αη Γιάννη

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
anoixtisyneleysiagparaskevis.blogspot.gr

Δημοκρατίας 2 & Αγ.Τριάδος