Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Γλέντι για την λήξη της ομηρίας του συμπολίτη μας, την Κυριακή 19/05, στις 16.00, στον Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Χώρο της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Αγίας Παρασκευής.

 

 

 Γλέντι για την λήξη της ομηρίας του συμπολίτη μας, την Κυριακή 19/05, στις 16.00, στον Αυτοδιαχειριζόμενο
Κοινωνικό Χώρο της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Αγίας Παρασκευής.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ Π.Κ. ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΤΡΙΩΝ
ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΤΗΣ 12 ΦΛΕΒΑΡΗ


Η διαδήλωση της 12ης Φλεβάρη 2012, ημέρα ψήφισης του δεύτερου κατά σειρά μνημονίου υποδούλωσης και λεηλασίας, αποτέλεσε μια από τις μαζικότερες και δυναμικότερες κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων. Οι ανοιχτές και λαϊκές συνελεύσεις των γειτονιών και πλατειών από την Αθήνα, τον Πειραιά και άλλες περιοχές κατεβήκαμε στον δρόμο συντονισμένα και δυναμικά, μαζί με 100άδες χιλιάδες κόσμου, σωματείων και οργανώσεων. Στη διάρκεια της διαδήλωσης οι αστυνομικές δυνάμεις κατέστειλαν μέσω ενός πρωτοφανούς χημικού πολέμου τη συγκέντρωση στη βουλή και  προχώρησαν  σε δεκάδες προσαγωγές και 79 συνολικά συλλήψεις .  4 από τους συλληφθέντες προφυλακίστηκαν για 6 μήνες έως τον Αύγουστο του 2012 Ανάμεσά τους και ο συμπολίτης και συναγωνιστής μας Παναγιώτης Κ.

Η σύλληψη του Παναγιώτη ήταν μία από τις 79 συλλήψεις και 170 προσαγωγές που έγιναν εκείνο το βράδυ. Όμως σε αυτόν και σε άλλους τρεις συλληφθέντες έπεσε ο κλήρος να φορτωθούν με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Ο Παναγιώτης Κ. μαζί με τους άλλους τρεις συλληφθέντες της Κυριακής 12/2/2012 κρατήθηκαν σε άθλιες συνθήκες στη Γ.Α.Δ.Α. μέχρι την Πέμπτη 16/2 όταν και οδηγήθηκαν ενώπιον του ανακριτή. Εκεί, νέες κακουργηματικές κατηγορίες προστέθηκαν ξαφνικά στο κατηγορητήριο, με αποτέλεσμα οι τέσσερις διαδηλωτές να κριθούν προφυλακιστέοι. Όχι βέβαια βάσει στοιχείων, αλλά για παραδειγματισμό και κατόπιν άνωθεν εντολών. Χρησιμοποιήθηκαν, δηλαδή, ως εξιλαστήρια θύματα της βίαιης τροπής, που έλαβε η διαδήλωση της Κυριακής 12/2. Μάλιστα, πριν ακόμη γίνει γνωστή η απόφαση προφυλάκισης, οι φωτογραφίες τους αναρτήθηκαν από την αστυνομία στο διαδίκτυο και δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και sites, κάτι που καταδικάστηκε από αρκετά φωτογραφικά πρακτορεία και δημοσιογραφικά συνδικαλιστικά όργανα, ως διαπόμπευση και καταστρατήγηση του τεκμηρίου αθωότητας.
Στη διάρκεια της περιόδου προφυλάκισης ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης εκδηλώθηκε προς τους 4 διαδηλωτές οι οποίοι  αποφυλακίστηκαν τελικά τον Αύγουστο του 2012. Από τότε  και για πολλά χρόνια ζούσαν υπό το καθεστώς  των περιοριστικών όρων της παρουσίας σε Α.Τ. και απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, εμπόδιο στην καθημερινότητά τους και μέθοδος καταστολής και ελέγχου της ζωής τους.

Επτά  χρόνια μετά, και ύστερα από πολλές αναβολές έγινε  η δίκη των 4 συλληφθέντων και την Τρίτη 16/4/2019 ανακοινώθηκε  η απόφαση, η οποία ήταν αθωωτική για όλα τα αδικήματα για τους τρείς διαδηλωτές. Ο Β.Κ. καταδικάστηκε σε 9 μήνες φυλάκιση -με τριετή αναστολή- για τα αδικήματα της αντίστασης, της διατάραξης κοινής ειρήνης και της απόπειρας βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Είναι ωστόσο αξιοσημείωτο ότι , αν και αθωώθηκε για την κατοχή και χρήση εκρηκτικών υλών και ενώ δεν υπήρχε στο κατηγορητήριο  κατηγορία για χρήση άλλων μέσων, τελικά καταδικάστηκε. Η καταδίκη προφανώς οφείλεται στη συνεπή ιδεολογική του τοποθέτηση και στη συνεχιζόμενη πολιτική του δράση.

 Ως Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίας Παρασκευής ήμασταν εκεί και συμπαρασταθήκαμε στον Παναγιώτη και στους άλλους 3 διαδηλωτές. Η περιπέτειά του βάραινε πάνω μας όλα αυτά τα χρόνια.  Ήμασταν όλοι/ες στο δρόμο εκείνη την ημέρα, θα μπορούσε να είναι ο καθένας μας στη θέση του. Ο κάθε αγωνιζόμενος/η που δίκαια, όπως αποδείχτηκε περίτρανα, κατέβηκε τότε στον δρόμο για να διαμαρτυρηθεί και να αποτρέψει την περαιτέρω μνημονιακή αφαίμαξη που ζούμε τα τελευταία 9 χρόνια, που οι ζωές των μη προνομιούχων, απλών εργαζόμενων, ανέργων, συνταξιούχων χειροτερεύουν, ενώ οι ισχυροί αυτού του κόσμου συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται τους πιο αδύναμους, με τις ευλογίες όλων των κυβερνήσεων, παλαιών και τωρινών.  Και η επιλογή που έκαναν χιλιάδες άνθρωποι εκείνη την ημέρα είναι ο μόνος τρόπος για να  αλλάξουν ουσιαστικά τα πράγματα. Να βγαίνουμε στους δρόμους και να διεκδικούμε εμείς οι ίδιοι αυτά που μας ανήκουν, χωρίς να αναθέτουμε τη μοίρα μας σε άλλους.
 Στο πρόσωπο των 4 διαδηλωτών διώχθηκε η συμμετοχή σε ανοιχτές συλλογικές διαδικασίες και διαδηλώσεις και η επιλογή κάθε ανθρώπου να μην παραιτείται, αλλά να αγωνίζεται μαζί με άλλους για τη ζωή του, το παρόν και το μέλλον του. Με αφορμή λοιπόν τη λήξη της ομηρίας του συμπολίτη μας και τη νίκη ενάντια στις δυνάμεις καταστολής κάθε μορφής, καλούμε σε συνάντηση την Κυριακή 19/5 , ώρα 16.00, στον Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Χώρο της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Αγίας Παρασκευής. Φέρνει ο καθένας και η καθεμιά λίγο φαγητό ή κρασί, τρώμε μαζί, ακούμε μουσική, συζητάμε για αυτά που μας συμβαίνουν, για τους αγώνες που έρχονται.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
anoixtisyneleysiagparaskevis.blogspot.gr