Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΝΑ ΣΤΕΓΑΣΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΠΡΙΓΓΟΥΡΗ

Εδώ και είκοσι περίπου χρόνια ο Δήμος της Αγίας Παρασκευής έχει στην κατοχή του πέντε διαμερίσματα στην οδό Αιγαίου Πελάγους. Πρόκειται για το μεγαλύτερο τμήμα ενός κληροδοτήματος (κληροδότημα Πρίγγουρη) το οποίο περιλαμβάνει επίσης ένα οικόπεδο στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με τη διαθήκη του διαθέτη, το κληροδότημα αυτό έπρεπε να διαμοιρασθεί σε ποσοστό 75% στον Δήμο και σε ποσοστό 25% στους κληρονόμους του. Η κατάσταση παρέμενε εκκρεμής για χρόνια ώσπου, πρόσφατα, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει στον διαμοιρασμό και να παραχωρήσει στους κληρονόμους τα τρία από τα πέντε διαμερίσματα, κρατώντας τα δύο μεγαλύτερα και το οικόπεδο, εκτιμώντας ότι αυτό αντιστοιχεί στην αναλογία 75%-25%, κάτι που αποδέχτηκαν και οι κληρονόμοι.

Όμως τα διαμερίσματα αυτά δεν ήταν ως τώρα άδεια. Στο ένα από αυτά στεγαζόταν μέχρι πρόσφατα μια μικρή υπηρεσία του δήμου. Τα τρία από τα τέσσερα υπόλοιπα χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια ως κοινωνική κατοικία, δύο εξ αυτών και με δική μας πρωτοβουλία και στήριξη. Βέβαια ο όρος κοινωνική κατοικία που εμείς επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε δεν αποτελεί κάποιο οργανωμένο πολιτικό σχέδιο ούτε αντανακλά την βούληση των εκάστοτε δημοτικών αρχών. Αν δεν υπήρχε η κινητοποίηση των ίδιων των ενδιαφερόμενων και η συμπαράσταση κάποιων άλλων, τίποτε από όλα αυτά δε θα είχε συμβεί. Εμείς θεωρούμε ότι μια στοιχειώδης νοηματοδότηση της έννοιας της κοινωνικής αλληλεγγύης επιβάλλει τα άδεια αυτά διαμερίσματα να χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Για αυτό το λόγο δράσαμε ώστε σε αυτά να κατοικούν σήμερα οικογένειες με παιδιά που αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες στέγασης τους. Με την δική μας συνδρομή προχώρησαν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να γίνουν κατοικήσιμα και να επιπλωθούν. Όλα αυτά έγιναν εν γνώσει του Δήμου ο οποίος όμως ελάχιστα έπραξε για το ζήτημα της ηλεκτροδότησης και της παροχής νερού, παρά τις εκκλήσεις των διαμενόντων. Έτσι πολλές φορές το νερό και το ρεύμα κόβονται από την ΕΥΔΑΠ και τη ΔΕΗ, με τις οικογένειες να στερούνται τα βασικά αυτά αγαθά για μέρες και να ζουν υπό τον συνεχή αυτόν φόβο.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Δήμος αποφάσισε να προχωρήσει στον σχεδιασμό του και να παραχωρήσει τα τρία διαμερίσματα στους κληρονόμους, χωρίς να υπολογίσει και να ενημερώσει τους ανθρώπους που μένουν σε αυτά. Με τη δική μας παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο ενσωματώθηκε στην απόφαση η δέσμευση του Δήμου να μεριμνήσει για τη στέγασή τους. Τα δύο εναπομείναντα, και ως τώρα άδεια, διαμερίσματα θα μπορούσαν κάλλιστα να εξυπηρετήσουν αυτό τον σκοπό. Και όλα αυτά τη στιγμή που ο Δήμος θα μπορούσε να είχε επιλέξει να κρατήσει όλα τα διαμερίσματα και όχι να γίνει ιδιοκτήτης ενός οικοπέδου στο κέντρο της Αθήνας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η δέσμευση του Δήμου θα μείνει κενό γράμμα αν δεν υπάρξουν κινητοποιήσεις. Θα υπερασπιστούμε λοιπόν με όλη μας τη δύναμη το δικαίωμα των ανθρώπων αυτών να μένουν κάπου με αξιοπρέπεια. Είναι καιρός η πόλη να αποκτήσει μια έστω ελάχιστη δομή κοινωνικής στέγης. Είναι καιρός να καταλάβουμε ότι η στέγαση δεν είναι ούτε εμπόρευμα ούτε η «ιερή» ιδιοκτησία αλλά μια πρωταρχική ανθρώπινη ανάγκη για την οποία πρέπει να υπάρχει μέριμνα από την κοινωνία να μη λείπει σε οποιονδήποτε.

Για εμάς ο αγώνας για τα διαμερίσματα αυτά αποτελεί κομμάτι ενός ευρύτερου αγώνα για τη στέγαση. Για εμάς δεν είναι νομοτέλεια να πετάνε, μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ανθρώπους έξω από τα σπίτια τους για να βγάλουν περισσότερη κέρδη οι τράπεζες που συστηματικά έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με δημόσιο χρήμα. Δεν είναι νομοτέλεια οι Δήμοι να μετατρέπονται σε πρακτορεία real estate και να προσπαθούν να βγάλουν χρήμα από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους, ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει πραγματικές ανάγκες των κατοίκων τους. Δεν είναι νομοτέλεια να υπάρχουν χιλιάδες άστεγοι στην Αθήνα και παράλληλα δεκάδες χιλιάδες άδεια σπίτια, στα οποία μπορούμε να μπούμε μέσα και να στεγάσουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας. Ας συναντηθούμε γείτονες και γειτόνισσες να αγωνιστούμε για τις κοινές μας ανάγκες.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ