Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Εκδικητικές απολύσεις εργαζομένων στα Goody’s -Ανταπόκριση απο την παρέμβαση την Τετάρτη 22/5

Την Τετάρτη 22/05 πραγματοποιήθηκε δυναμική παρέμβαση από περίπου 70 αλληλέγγυους και αλληλέγγυες έξω από τα Goody's Burger House στην Κάτω Πλατεία Αγίας Παρασκευής ως απάντηση στις απολύσεις δύο εργαζόμενων ντελιβεράδων μαζί με τους Νομάδες | Εργατική Συνέλευση στα Β/Α.

Το κατάστημα της Αγίας Παρασκευής και το κατάστημα στη Λ. Αλεξάνδρας της εν λόγω αλυσίδας επισιτισμού προχώρησε σε εκδικητικές απολύσεις των παραπάνω, ένα μήνα μετά την συμμετοχή τους στην απεργία της συνέλευσης βάσης εργαζομένων οδηγών δικύκλων.

Η παρέμβαση διήρκεσε δύο ώρες κατά τη διάρκεια των όποιων διαβάστηκαν κείμενα από μικροφωνική και μοιράστηκαν σε εργαζόμενους/ες, σε κόσμο των γύρω μαγαζιών και της πλατείας με θετική ανταπόκριση. Πετάχτηκαν τρικάκια, ανέβηκαν πανό και γράφτηκαν συνθήματα έξω από το κατάστημα και πάνω σε φορτηγό της εταιρείας.

Ως Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίας Παρασκευής στηρίζουμε την αλληλεγγύη μεταξύ εργαζομένων και στεκόμαστε απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Κείμενο της Ανοιχτής Συνέλευσης που μοιράστηκε στην παρέμβαση

Εκδικητικές απολύσεις εργαζομένων στα Goodys

Ένα μήνα μετά την απεργία της Συνέλευσης Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλων δυο εργαζόμενοι στα Goodys(ένας στο κατάστημα Αγίας Παρασκευής και ένας στο κατάστημα της Λ. Αλεξάνδρας) ήρθαν αντιμέτωποι με την εκδικητική απόλυση για τη συμμετοχή τους στην απεργία. Επιπλέον οι απολύσεις αυτές έγιναν  λίγο καιρό μετά την πετυχημένη διεκδίκηση του γείτονα μας και μέχρι πρότινος εργαζόμενου στο κατάστημα της Αγίας Παρασκευής για εταιρικό μηχανάκι  Η συγκεκριμένη απεργία ήταν ένα κομμάτι του αγώνα που γίνεται από τους οδηγούς δίκυκλου για να τους παρασχεθούν από τους εργοδότες μέτρα ατομικής προστασίας και εταιρικό μηχανάκι, καθώς και για να ενταχθούν σε ενιαία ειδικότητα και στην κατηγορία των  βαρέων  και ανθυγιεινών ενσήμων. 

Οι απολύσεις από την άλλη είναι η πάγια τακτική των αφεντικών ,‘’μεγάλων και μικρών’ ’ , για την πειθάρχηση και τον εκφοβισμό των εργαζομένων όταν αυτοί διεκδικούν τα αυτονόητα για αξιοπρεπείς όρους εργασίας ενάντια στην αβεβαιότητα, τις απλήρωτες υπερωρίες, την υποασφάλιση, τα κλεμμένα δώρα και επιδόματα και τα σεξιστικά και ρατσιστικά σχόλια που έχουν γίνει ένας άγραφος νόμος. Απολύσεις με την πρόφαση της χαμηλής παραγωγικότητας ή της έλλειψης ευγένειας προς τους πελάτες. Αυτές οι συμπεριφορές όμως τυχαίνει να αναδεικνύονται πάντα μετά από κάποια απεργία ή διεκδίκηση όπως για παράδειγμα στο B-Bluz και τον Ευριπίδη στο Χαλάνδρι ή το Hound’s Café στην Αγ. Παρασκευή.

Για μας η καθημερινότητα στους χώρους εργασίας είναι ένας αγώνας επιβίωσης απέναντι στις εκάστοτε ορέξεις των αφεντικών. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να ακούσουμε το γνωστό τροπάριο για το πώς δε ‘’βγαίνει’’ η επιχείρηση και για το πώς θα μειωθούν οι απολαβές μας και άλλα τρελά λες και είχαμε καμιά όρεξη να γίνουμε ξαφνικά συνέταιροι και να βάλουμε πλάτη για την επιχείρηση του καθένα. Η απάντησή μας προφανώς και είναι η συλλογικοποίηση των αναγκών και των αρνήσεων μας μέσω των σωματείων στους χώρους της δουλειάς, μέσω των συνελεύσεων στις γειτονιές και τις σχολές μας ώστε να βάλουμε ένα φρένο στην επέλαση των αφεντικών πάνω μας.
Για αυτό και στηρίζουμε την επιλογή των δυο διανομέων να συμμετάσχουν στην απεργία στις 11/4 όπως και τους στηρίζουμε στον αγώνα που ξεκινάει για την επαναπρόσληψη. Κόντρα στις ορέξεις και τους παραλογισμούς των αφεντικών χτίζουμε κοινότητες αγώνα και ζωής βάζοντας μπροστά τις ανάγκες μας.

 Τα αφεντικά έχουν τα πάντα με το μέρος τους εμείς όμως έχουμε ο ένας την άλλη.

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίας Παρασκευής

Μπορείτε να διαβάσετε και το αντίστοιχο κείμενο των νομάδων εδώ.