Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΑΛΣΟΣ ΠΑΓKΡΑΤΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 23/06, ΩΡΑ 19:00


 

ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ  ΜΕ ΑΡΝΗΣΕΙΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ, ΑΥΤΟΜΕΙΩΣΕΙΣ, ΑΠΕΡΓΙΕΣ

Μεταμφιέζοντας τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση ως ένα φυσικό φαινόμενο, τα αφεντικά και το κράτος μας καλούν να (ξανά-)πληρώσουμε την κρίση τους. Προσπαθούν να μας πείσουν, δηλαδή, ότι είναι μεν οδυνηρό αλλά, συνάμα, λογικό οι κροίσοι των supermarket να ανατιμούν κατά τις ορέξεις τους. Ότι είναι λογικό να βλέπουμε τον μισθό μας να συρρικνώνεται κάθε φορά που βάζουμε βενζίνη για να πάμε στη δουλειά. Προσπαθούν να πείσουν ότι είναι φυσιολογικό να πληρώνουμε ένα νοίκι που καταβροχθίζει το μισθό ή τη σύνταξη, αλλά κι ένα δεύτερο νοίκι σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Kατά την προσπάθεια τους αυτή, το πολιτικό προσωπικό της χώρας και τα ΜΜΕ, παρουσιάζουν τη μαθηματική εξίσωση για την λεγόμενη ‘ρήτρα αναπροσαρμογής’, αλλά ξεχνούν να μιλήσουν για τα τρελά κέρδη των παραγωγών και των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας. Τα τρελά κέρδη που αποκόμισαν όταν εισήγαγαν το 100% του παραγόμενου ηλεκτρισμού στο λεγόμενο Χρηματιστήριο της Ενέργειας, μια προσφορά των αριστερών μνημονίων. Ξεχνούν να αναφέρουν ότι η κερδοφορία τους αυτή ήρθε εκτοξεύοντας τις τιμές εις βάρος μας, αλλά φροντίζουν να σχολιάσουν για τις πληθωριστικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Ξεχνούν να πουν ότι τα στελέχη στη μπίζνα του ηλεκτρισμού, που τις μέρες αυτές μοιράζονται μπόνους εκατομμυρίων, είναι οι ίδιοι που, με την προστασία του κράτους, κόβουν το ρεύμα σε χιλιάδες σπίτια κάθε βδομάδα. Παραλείπουν το γεγονός ότι, αντί να επιβάλλουν ένα πλαφόν στις τιμές, επιδοτούν τους μεγάλο-παραγωγούς της ενέργειας με δημόσιο χρήμα, το περίσσευμα, δηλαδή, από την εκμετάλλευση της δικής μας εργασίας.

Eίμαστε οι εργαζόμενες, οι άνεργοι, οι φοιτήτριες, οι μπλοκάκηδες και οι συνταξιούχοι του κόσμου αυτού. Είμαστε εμείς που δεν τη βγάζουμε με το μισθό-χαρτζιλίκι και τις πενιχρές συντάξεις και που βιώναμε την τρομοκρατία των λογαριασμών πολύ πριν, ακόμη, από τις σημερινές υπέρογκες ανατιμήσεις. Όμως, είμαστε εμείς, επίσης, που αρνούμαστε τη μιζέρια και μια ζωή με επιδόματα και κουπόνια. Δεν περιμένουμε τίποτε από το κράτος, διότι η εμπειρία μας έχει δείξει ότι εκπροσωπεί, αυτεπάγγελτα και διαχρονικά, τα συμφέροντα των αφεντικών. Αντιθέτως, βέβαια, απαιτούμε και διεκδικούμε. Διεκδικούμε χαμηλότερες τιμές, νοίκια, λογαριασμούς, υψηλότερους μισθούς και συντάξεις και λιγότερες ώρες δουλειάς.

Oπότε, ας μην επιτρέψουμε το πέρασμα από την παλιά κανονικότητα σε μια σκοτεινότερη. Ας συναντηθούμε στο δρόμο για να χτίσουμε το συλλογικό μας θάρρος. Για να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες πάνω από τα κέρδη τους.


ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ / ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ / ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΩΝ
Συνέλευση αδιαμεσολάβητης δράσης Βύρωνα / Καισαριανής / Παγκρατίου / Ζωγράφου
Νομάδες | Εργατική συνέλευση στα Βορειοανατολικά
Πρωτοβουλία εργαζομένων / ανέργων στα Νότια
Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Αγίας Παρασκευής
Γαρδένια | Αυτοδιαχειριζόμενος χώρος Αντίστασης και Αλληλεγγύης
KTA | Κινήσεις για την Ταξική Αυτονομία
Unreal Estate | Συνέλευση ενάντια στον εκβιασμό του ενοικίου