Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

Aπεργιακή παρέμβαση με αφορμή την απόλυση εργαζομένου στο “Le greche”

 

Σήμερα το απόγευμα 9/11 πραγματοποιήσαμε απεργιακή παρέμβαση διαμαρτυρίας και μοίρασμα κειμένου έξω από κατάστημα εστίασης στην αγ. παρασκευή, με αφορμή την απόλυση εργαζομένου

Άμεση άρση της εκδικητικής απόλυσης στο “Le greche”.

Τα ξημερώματα της 24/7 κάτοικος της γειτονιάς και μέλος της ΑΣΚΑΠ που εργαζόταν στο υποκατάστημα του "Le greche” Συντάγματος ενημερώνεται αιφνίδια για την απόλυση του από τους προϊστάμενους, του καταστήματος και όλης της επιχείρησης, με την αιτιολογία της «αντισυναδελφικής συμπεριφοράς». Ο πραγματικός λόγος όμως είναι άλλος. Ο γείτονας μας συμμετείχε ενεργά στους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες τόσο στη γειτονιά και το κλάδο του όσο και μέσα στο ίδιο το κατάστημα, γεγονός που ενοχλούσε την εργοδοσία. Ο εργαζόμενος –μέλος του σωματείου του (ΣΣΜ)- απήργησε την 6η Απρίλη και 1η Μάη, ενώ παράλληλα διεκδικούσε καλύτερες συνθήκες εργασίας όπως: αύξηση προσωπικού για να βγαίνουν βιώσιμα οι βάρδιες, λιγότερο ελαστικά ωράρια, τήρηση των καθηκόντων του πόστου, να σταματήσουν οι αδήλωτες υπερωρίες κα. Αποκορύφωμα όλων αυτών ήταν στις αρχές καλοκαιριού η άρνηση των αφεντικών να του δώσουν την άδεια που δικαιούνταν με ένταση και απειλές ενώ μετά από επικοινωνία με την επιθ. εργασίας δέχτηκαν ως όφειλαν την άδεια προφορικά για να τον απολύσουν λίγο καιρό μετά αφού πρώτα είχε εκπαιδεύσει το νέο προσωπικό που θα τον αντικαθιστούσε.

Το «Le greche» δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά τον κανόνα στον σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα που τα αφεντικά καταπατούν τα ήδη πετσοκομμένα, μετά από 10 χρόνια μνημονίων, εργατικά δικαιώματα, απειλούν και απολύουν όσους/ες σηκώνουν κεφάλι. Σαν ΑΣΚΑΠ, εργαζόμενοι και εργαζόμενες σε διάφορους κλάδους, γνωρίζουμε καλά τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά στα εργασιακά κάτεργα κάθε είδους. Ελαστικά ωράρια, αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία, εργατικά ατυχήματα, μισθοί που δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε τα βασικά, αφεντικά που κερδοφορούν εις βάρος μας ενώ ζητάνε να βάλουμε πλάτη γιατί «δεν βγαίνουν» είναι μόνο λίγα από όσα συνθέτουν το καθημερινό ψηφιδωτό εκμετάλλευσης των από τα κάτω. Φυσικά, όσο η «νέα κρίση» βαθαίνει, τόσο περισσότερο, κράτος και αφεντικά θα προσπαθήσουν να υποτιμήσουν περαιτέρω τα δικαιώματα και τις ζωές μας. Μια κρίση που ήδη καλούμαστε να πληρώσουμε εμείς όσο οι από πάνω συνεχίζουν να πλουτίζουν εις βάρος μας.

Σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα που διαμορφώνεται γύρω μας, γνωρίζουμε καλά πως μόνο οι αυτοοργανωμένες αντιστάσεις μπορούν να βάλουν φρένο στην ασυδοσία κράτους και κεφαλαίου. Δεν είναι λίγα τα

παραδείγματα αγώνων που έχουν καταφέρει από μικρές καθημερινές νίκες (βλ. υπόθεση b-bluz, goody’s κ.α.) όσο και μεγάλες όπως η αναδίπλωση της efood στη περίπτωση των διανομέων και της cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Τα αφεντικά έχουν τα πάντα με το μέρος τους και νομίζουν πως δεν μπορεί να τους σταματήσει τίποτα. Εμείς έχουμε μόνο ο ένας την άλλη.

Απέναντι σε κάθε αυθαιρεσία, οι συνελεύσεις γειτονιάς, τα σωματεία βάσης και οι αδιαμεσολάβητοι ταξικοί αγώνες αποτελούν πεδία αυτοοργάνωσης, αντίστασης και ενημέρωσης στις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς.

Σαν συνέλευση κατοίκων υπάρχουμε και καλούμε σταθερά όλα αυτά τα χρόνια, τον κόσμο της γειτονιάς να αυτοοργανώσει τις αντιστάσεις και τις αρνήσεις του, να συναντηθεί με εκείνες και εκείνους που μοιράζονται τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες καταπιέσεις, να αγωνιστούμε από κοινού κόντρα στη μιζέρια της εποχής και την ανάθεση σε επίσημους φορείς, να δημιουργήσουμε χώρους και χρόνους ελευθερίας σε κάθε γειτονιά και χώρο δουλειάς.

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΑ ΜΑΣ

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Η ανακοίνωση του σωματείου σερβιτορων μαγειρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού