Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Θα μπορούσε να είναι ο καθένας μας


Την Κυριακή 12 Φερουαρίου η ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Αγίας Παρασκευής αποφάσισε να συμμετάσχει με οργανωμένο μπλοκ στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για το νέο μνημόνιο την ημέρα ψήφισης του. Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου συνέρρευσε για ώρες στο κέντρο της Αθήνας με σκοπό να διαδηλώσει ενάντια στα νέα μέτρα υποβάθμισης και απαξίωσης της ζωής και της αξιοπρέπειας μας, μέτρα που υποθηκεύουν το μέλλον των νέων και όλων μας.

Αφού λοιπόν συγκεντρωθήκαμε σε σταθμό Μετρό στην Αγ. Παρασκευή, κατεβήκαμε το απόγευμα στο Μοναστηράκι απ' όπου σε συντονισμό με συνελεύσεις και άλλων γειτονιών της Αθήνας και του Πειραιά, συγκεντρωθήκαμε το απόγευμα στο Μοναστηράκι και πορευτήκαμε ως το Σύνταγμα. Εκεί, παρά τη συνεχή χρήση χημικών από την αστυνομία, καταφέραμε και σταθήκαμε χρησιμοποιώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες σαν ελάχιστο μέσο αυτοπροστασίας, αλλά και κατοχύρωσης του δικαιώματος μας να διαδηλώνουμε στο δημόσιο χώρο. Το μπλόκ μας διαλύθηκε όταν τα ΜΑΤ με απίστευτη σκληρότητα, επιτίθονταν στους συγκεντρωμένους με σκοπό να εκκενώσουν το χώρο της πλατείας Συντάγματος και να στείλουν τον κόσμο σπίτι του. Αποτέλεσμα της επίθεσης της αστυνομίας ήταν εκτός άλλων να συλληφθεί ένας συναγωνιστής μας,ο Παναγιώτης Κ., ο οποίος είχε αναλάβει το δύσκολο για τις συνθήκες έργο του να κρατάει το πανό της συνέλευσης.

Η σύλληψη του Παναγιώτη ήταν μία από τις 79 συλλήψεις και 170 προσαγωγές που έγιναν εκείνο το βράδυ. Όμως σε αυτόν και σε άλλους τρεις συλληφθέντες έπεσε ο κλήρος να φορτωθούν με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Ο Παναγιώτης Κ. μαζί με τους άλλους τρεις συλληφθέντες της Κυριακής κρατούνταν σε άθλιες συνθήκες στη Γ.Α.Δ.Α. μέχρι την Πέμπτη 16/2 όταν και οδηγήθηκαν ενώπιον του ανακριτή. Εκεί, νέες κακουργηματικές κατηγορίες προστίθενται ξαφνικά στο κατηγορητήριο, με αποτέλεσμα οι τέσσερις διαδηλωτές να κριθούν προφυλακιστέοι. Όχι βέβαια βάσει στοιχείων, αλλά για παραδειγματισμό και κατόπιν άνωθεν εντολών. Χρησιμοποιήθηκαν, δηλαδή, ως εξιλαστήρια θύματα της βίαιης τροπής, που έλαβε η διαδήλωση της Κυριακής.

Το έδαφος για την προφυλάκιση των 4 διαδηλωτών, πέρα από το κλίμα αποπροσανατολισμού και λασπολογίας που είχαν καλλιεργήσει τα δελτία ειδήσεων όλες τις προηγούμενες μέρες, με σκοπό να υποβαθμιστεί η μαζικότερη και δυναμικότερη διαδήλωση των τελευταίων χρόνων μπροστά απ’τη Bουλή, ενισχύθηκε επιπλέον από ένα πρωτοφανές και προκλητικό γεγονός από μέρους των αρχών. Στις 5 η ώρα της Πέμπτης και ενώ οι διαδηλωτές είχαν ήδη απολογηθεί - χωρίς όμως να έχει κοινοποιηθεί η απόφαση του ανακριτή - , δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της αστυνομίας οι φωτογραφίες και τα στοιχεία τους, απ’όπου καλούνται πολίτες να δώσουν πληροφορίες. Η συγκεκριμένη κίνηση προδικάζει την ενοχή των προσώπων πριν οποιαδήποτε δικαστική απόφαση, κατασκευάζει με θεαματικό τρόπο το προφίλ του καταζητούμενου εγκληματία ενώ μιλάμε για συλληφθέντες διαδηλωτές, παρακάμπτει κάθε ιδιωτικότητα και προσωπικό δεδομένο σπηλώνοντας την προσωπικότητα ανθρώπων που διαδήλωναν

Από εκεί και πέρα τη σκυτάλη πήραν τα ΜΜΕ, αναπαράγοντας ως συνήθως τη γραμμή της αστυνομίας. Οι διαδηλωτές διαπομπεύονται δημόσια και τα πρόσωπα τους εμφανίζονται σε sites και blogs μεγαλοδημοσιογράφων, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, καθώς και το πρωτοσέλιδο του Έθνους της επόμενης ημέρας. (Επιπλέον φωτογραφίες από άγνωστα άτομα συνοδεύουν τις φωτογραφίες των προφυλακισθέντων, με την ίδια τακτική, την πρόσκληση στους πολίτες, να καταδώσουν ό,τι γνωρίζουν για τα άτομα αυτά και να βοηθήσουν την αστυνομία στην πάταξη του εγκλήματος, δηλαδή της διαδήλωσης). Μία πράξη η οποία καταδικάζεται από αρκετά φωτογραφικά πρακτορεία σε Ελλάδα κι εξωτερικό καθώς και από συνδικαλιστικά δημοσιογραφικά όργανα.

Ως Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγ. Παρασκευής θεωρούμε αυτονόητο ότι θα υπερασπιστούμε τον προφυλακισθέντα συμπολίτη μας. Ο Παναγιώτης Κ. συμμετέχει σε μια συνέλευση κατοίκων, που αποτελεί κομμάτι ενός αυτοοργανωμένου κινήματος γειτονιών, έξω από κομματικές αναφορές και εξαρτήσεις. Μιας συνέλευσης με ανοιχτό και δημόσιο πρόσωπο. Ο Παναγιώτης όπως και όλες-οι μας, είναι ενεργά παρών σε τοπικούς και κεντρικούς αγώνες, που διεκδικούν καλύτερους όρους ζωής. Στις κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση ελεύθερων χώρων στην πόλη, για τη διάσωση του Υμηττού και του πάρκου Νεαπόλεως από τη δόμηση και τους εργολάβους, για την υπεράσπιση των δημοτικών παιδικών σταθμών. Στις κινητοποιήσεις ενάντια στην υποβάθμιση της Παιδείας. Στις δράσεις ενάντια στα διόδια και την αύξηση του εισιτηρίου στα ΜΜΜ, ενάντια στα χαράτσια και τις επικείμενες διακοπές ρεύματος. Στη δημιουργία δομών αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας στην πόλη μας, όπως οι συλλογικές κουζίνες και τα ανταλλακτικά-χαριστικά παζάρια. Στο πρόσωπο του Παναγιώτη διώκεται η συμμετοχή σε ανοιχτές συλλογικές διαδικασίες και η επιλογή κάθε ανθρώπου να διαδηλώνει. 

Καλούμε τους κατοίκους της πόλης (και οχι μόνο) να πλαισιώσουν τις κινήσεις συμπαράστασης και να απορρίψουν τα ψέματα των ΜΜΕ, που συκοφαντούν τις κοινωνικές κινητοποιήσεις. Συνεχίζουμε να πορευόμαστε πλάι στον Παναγιώτη. Δηλώνουμε περήφανοι για τη στάση ζωής του, για την επιλογή του να παίρνει μέρος στα κοινά μέσα από συλλογικές και αδιαμεσολάβητες δομές, όπως αυτή των λαικών συνελεύσεων. Ο Παναγιώτης δεν αποστασιοποιήθηκε, δεν έμεινε αδιάφορος. Αντίθετα, επέλεξε να συναναστραφεί με τους συνανθρώπους του, ώστε να καθορίσουν μαζί την τύχη των ζωών τους. Δεν πρόκειται να αφήσουμε τον Παναγιώτη μόνο του.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Κ. ΚΑΙ ΤΩΝ 3 ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΘΕΝΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ


Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Αγ.Παρασκεύης