Ποιοί/ες Είμαστε

Ποιοί είμαστε; Είμαστε κάτοικοι απ’ την Αγία Παρασκευή, άνθρωποι μικροί και μεγάλοι, όλων των ηλικιών, με παιδιά ή χωρίς, άνθρωποι που ειδικά τον τελευταίο καιρό βλέπουμε την καθημερινότητα μας να δέχεται μια πολυμέτωπη επίθεση. Δεν είναι μόνο η κατρακύλα στους μισθούς, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας, αλλά και ό,τι αυτό φέρνει από πίσω. Η απογοήτευση  η αποξένωση, ο φόβος, η ανασφάλεια είναι τα συμπτώματα αυτής της κατρακύλας.                                                                                                                                                         
Τι κάνουμε; Επιλέγουμε να μην κλεινόμαστε στα σπίτια μας απαθείς στα όσα συμβαίνουν γύρω μας.  Αρνούμαστε τον ατομικό δρόμο της προσωπικής καβάτζας που ειδικά σήμερα είναι πιο πρόσκαιρη και αβέβαιη από ποτέ. Αντίθετα, παλεύουμε συλλογικά με άλλους ανθρώπους της γειτονιάς για τα κοινά μας προβλήματα, ενάντια σ’ όλους αυτούς που παίρνουν αποφάσεις για εμάς, χωρίς εμάς και εις βάρος μας, ενάντια σε εκείνους που ιεραρχούν τα κέρδη και την πολιτική τους καριέρα πάνω απ’ τις ανθρώπινες ανάγκες και επιθυμίες. Δεν περιμένουμε να μας σώσει κανένας Μεσσίας γιατί  ξέρουμε ότι αν δεν κινητοποιηθούμε εμείς οι ίδιοι θα εξαρτόμαστε μια ζωή από άλλους. Επιλέγουμε τον δρόμο της συλλογικής αντιμετώπισης των προβλημάτων μας, της διεκδίκησης, της αντίστασης και της αξιοπρέπειας. Συναντιόμαστε στην ανοιχτή συνέλευση κατοίκων κι αγωνιζόμαστε ενάντια σ’ αυτούς που δημιουργούν αυτή την κατρακύλα στις ζωές μας.

Τι είναι η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίας Παρασκευής;
Είναι ένα αυτο-οργανωμένο εγχείρημα, μια από τις δεκάδες λαϊκές/ανοιχτές συνελεύσεις της Αττικής. Αυτο- οργανωμένο σημαίνει οτι κανένα κόμμα ή δημοτική παράταξη δεν βρίσκεται από πίσω μας, όλες οι αποφάσεις και δράσεις  προκύπτουν απο ανοιχτές δημόσιες συνελεύσεις, και φυσικά η χρηματοδότηση γίνεται απ τα άτομα που συμμετέχουν σε αυτές.  Η συνέλευση ξεκίνησε στις 15 Φλεβάρη το 2009 με αφορμή την καταπάτηση του κτήματος Σιστοβάρη από τον γνωστό εργολάβο του DaVinci. Έκτοτε, οι συναντήσεις αυτές μονιμοποιήθηκαν σε εβδομαδιαία βάση και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Σκοπός της συνέλευσης δεν είναι να διαμορφώσει μια κοινή ιδεολογική ταυτότητα, αλλά να λειτουργεί σαν ένα σημείο συνάντησης, επικοινωνίας, συναναστροφής κι αντιμετώπισης των καθημερινών μας αναγκών, προβλημάτων και ζητημάτων που είναι κοινά. Σκοπός είναι η ανάδειξη δημοσίων θεμάτων κι η άμεση δράση γύρω από αυτά. Μέσα από την συνέλευση βγάζουμε κείμενα, τυπώνουμε αφίσες, οργανώνουμε δράσεις και εκδηλώσεις αλλά πρωτίστως συζητάμε για θέματα που αφορούν τη ζωή μας.

Πως λειτουργεί η συνέλευση
; Οι βασικές αρχές τις συνέλευσης έχουν να κάνουν με την άμεση δημοκρατία. Όλοι οι συμμετέχοντες αντιμετωπίζονται απ' όλους ισότιμα. Ο λόγος που εκφράζει ο καθένας έχει το ίδιο βάρος με των υπολοίπων, με στόχο την  πλήρη πολιτική ισότητα και αντί-ιεραρχία. Οι αποφάσεις, για τα θέματα πάνω στα οποία θα δραστηριοποιηθούμε, παίρνονται στη βάση της συνδιαμόρφωσης. Αυτό σημαίνει ότι θέλουμε οι αποφάσεις μας είναι συνθετικές, να αντανακλούν δηλαδή το αποτέλεσμα του διαλόγου, τη ζύμωση των απόψεων. Η θεματική ατζέντα της συνέλευσης είναι ανοιχτή και καθορίζεται κάθε φορά από αυτούς που συμμετέχουν σ’ αυτήν.                                                                                 

Τι κάνουμε;
 Το τι έχει κατακτηθεί και κερδηθεί μέσα απ’ την δράση μας δεν είναι κάτι που μπορεί να καταγραφτεί σε μια κόλλα χαρτί. Στα 10 χρόνια κινηματικής παρουσίας στη πόλη έχουμε δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης κι αλληλεγγύης, σχέσεις αγώνα που θέλουμε να τις διευρύνουμε με όλα τα εκμεταλλευόμενα κι αντιστεκόμενα κομμάτια της τοπικής-κι όχι μόνο- κοινωνίας. Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι ο μόνος χαμένος αγώνας, είναι εκείνος που δεν δόθηκε ποτέ! Είναι ένα συμπέρασμα που έχουμε εξάγει απ’ τη συμμετοχή μας τρία χρόνια τώρα σε πολλούς και διαφορετικούς αγώνες. Αγώνες για την υπεράσπιση των δημοσίων-ελεύθερων χώρων στη πόλη (κτήμα Σιστοβάρη, βίλα Ιόλα) καθώς και την υπεράσπιση του φυσικού περιβάλλοντος (Υμηττός). Αγώνες ενάντια στα χαράτσια και την υπεράσπιση των καθημερινών μας αναγκών (ηλεκτρικό ρεύμα, δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, μέσα μαζικής μεταφοράς). Αγώνες ενάντια στα διάφορα μέτρα
που προβλέπονται από το μνημόνιο και τις κυβερνήσεις που το υπέγραψαν (συμμετοχή σε απεργίες και διαδηλώσεις, αλληλεγγύη σε ταξικούς αγώνες  εργαζομένων). Αγώνες ενάντια στην αύξηση του κόστους ζωής μας μέσω της δημιουργίας δικτύων αλληλεγγύης και δομών αλληλοβοήθειας (χαριστικά –ανταλλακτικά παζάρια, συλλογικές κουζίνες).
 
Σπάμε την σύγχρονη απομόνωση του προαστίου, γνωριζόμαστε μεταξύ μας, συζητάμε τα προβλήματα μας, φτιάχνουμε ένα δίκτυο, όπου κανένας-καμία δε νοιώθει μόνη και αβοήθητη, όπου θα ξέρουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα μας στηρίξουν.Παλιό κείμενο:

Το εγχείρημα αυτό δεν εκφράζει καμιά κομματική παράταξη της Αγίας Παρασκευής. Είναι μια απάντηση στον συνεχή ετεροκαθορισμό μας από το κέρδος, τους επιχειρηματίες και τους πολιτικούς ειδήμονες. Για μας η συνέλευση αυτή είναι το αποτελεσματικότερο μέσο για να αγωνιστούμε ενάντια σ’ όλους εκείνους που παίρνουν αποφάσεις για εμάς, χωρίς εμάς και εις βάρος μας. Ενάντια σε εκείνους που ιεραρχούν τα κέρδη και την πολιτική τους καριέρα πάνω από τις ανθρώπινες ανάγκες και επιθυμίες. Γιατί νιώθουμε αποκλεισμένοι απ’ τον καθορισμό των συλλογικών υποθέσεων που αφορούν εμάς σαν άτομα και όλους μαζί σαν σύνολο. Η συνέλευση δεν έχει καμία σχέση με δημοτική παράταξη εφόσον αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ουσιαστική ενεργοποίηση του κάθε ανθρώπου γύρω απ' τα ζητήματα της πόλης και όχι η λογική της διαμεσολάβησης και της κομματικής κηδεμονίας. Δεν πιστεύουμε σε ειδικούς, και σε πολιτικές αυθεντίες που θα μας λύσουν τα προβλήματα. Αντίθετα πιστεύουμε οτι ο καθορισμός των συλλογικών υποθέσεων είναι υπόθεση όλων μας.

Οι βασικές αρχές τις συνέλευσης έχουν να κάνουν με την ά μ ε σ η δημοκρατία. Όλα τα μέλη αντιμετωπίζονται απ’ όλους ισότιμα. Ο λόγος που εκφράζει ο καθένας έχει το ίδιο βάρος με των υπολοίπων. Στη συνέλευση λοιπόν επικρατεί πλήρης πολιτική ισότητα και αντί-ιεραρχία. Δεν υπάρχουν ειδικοί που μιλάνε πιο πολύ, ούτε αρχηγοί και άτομα τα οποία ο λόγος τους έχει αυξημένη βαρύτητα. Οι αποφάσεις παίρνονται ισότιμα απ’ όλα τα μέλη στη βάση της συνδιαμόρφωσης. Δηλαδή όλοι μας πρέπει να συνεισφέρουμε και να συναινέσουμε στις αποφάσεις της συνελεύσης. Δεν είμαστε τέλειοι, ούτε επαγγελματίες πολιτικοί. Στόχος μας παραμένει όχι η κοινή ιδεολογική ταυτότητα, αλλά η ανάδειξη δημοσίων θεμάτων και η άμεση δράση γύρω απ' αυτά. Μέσα από τις συνελεύσεις βγάζουμε, κείμενα, αφίσες οργανώνουμε δράσεις και εκδηλώσεις αλλά πρωτίστως συζητάμε για θέματα που αφορούν την ζωή μας. Έτσι λοιπόν η συνέλευση εκτός από μέσο αποτελεί και πρόταγμα για μια διαφορετική οργάνωση των γειτονιών, του δήμου, των σχολείων, των ελεύθερων χώρων κλπ.

***

Τα εκρηκτικά γεγονότα του Δεκέμβρη ήταν για πολλούς η αφετηρία ενός διαφορετικού τρόπου σκέψης. Για άλλους πάλι ήταν η αφορμή ώστε να μπορέσουν να εκφράσουν δημόσια και σε συλλογικό επίπεδο τις αρνήσεις και τις επιθυμίες τους. Σε πολλές συνοικίες της Αθήνας αλλά και σε διάφορους άλλους δήμους οι κάτοικοι αμφισβητώντας τους τωρινούς θεσμούς άρχισαν να οργανώνονται μαζικά σε ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις. Αυτές οι συνελεύσεις είναι διαδικασίες που επιτρέπουν στα μέλη τους να αναδεικνύουν, να συζητούν και να δρουν για θέματα που αφορούν άμεσα ή έμμεσα την καθημερινότητα τους. 

Παρατηρώντας αυτήν την καθημερινότητα αρκετοί από εμάς διακρίνουμε ελλείψεις (πολιτικής ή πολιτιστικής φύσεως) και έντονη υποβάθμιση των χώρων στους οποίους όλοι ανήκουμε και έχουμε ανάγκη να εκφραζόμαστε καθημερινά. Γι’ αυτό και η επαναοικειοποίηση των δημόσιων χώρων δημιουργεί αυτά τα σημεία αναπνοής της πόλης που χρειαζόμαστε, για να μετατοπίσουμε το κέντρο του ενδιαφέροντος από τα σπίτια στις πλατείες. Μόνο αυτή η διεκδίκηση μετατρέπει κενούς και ουδέτερους χώρους σε ζωντανά κύτταρα μίας κοινωνίας. Έτσι και εμείς στην Αγία Παρασκευή μιας και η επικαιρότητα έτρεχε αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το πολυπόθητο κτήμα Σιστοβάρη που πάνω του ως δια μαγείας έχει ξεφυτρώσει αυθαίρετα το περίφημο μπαρ-ρεστοράν-φερράρι κλαμπ DaVinci. Σκοπός μας δεν ήταν να λειτουργήσουμε ως υπερασπιστές της διαθήκης του Σιστοβάρη ούτε ήμασταν υπέρ της απόδοσης του κτήματος στον δήμο για κάθε χρήση γενικά. Αντιπροτείναμε μέσα από συνελεύσεις και πολύμορφες δράσεις την απόδοση του κτήματος στους κατοίκους της περιοχής με σκοπό να μετατραπεί σε ανοιχτό, κοινωνικό, ζωντανό χώρο για όλες και όλους. Ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα είχε λάβει χώρα στην πόλη μας: η ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Αγίας Παρασκευής.

***