Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος

ΔιεύθυνσηΟ αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος βρίσκεται στην συμβολή των οδών Δημοκρατίας 2 και Αγ.Τριάδος (απέναντι από το 4ο Γυμνάσιο, Συνοικία Παραδείσου, Αγία Παρασκευή).

Πρόσβαση:
- Λεωφορεία: 406,407 από μετρό Νομισματοκοπείο (1η στάση Αγ.Τριάδος).
- Με μεταφορικό μέσο: στο πρώτο φανάρι μετά την ΕΡΤ στη Λ. Μεσογείων προς Σταυρό, αριστερά στην Αγ. Τριάδος.


Κείμενο Αυτοπαρουσίασης:

ΕΝΑΣ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ 
ΧΩΡΟΣ

αυτο-οργάνωσης, αλληλεγγύης, δημιουργίας κι αγώνα
ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Η ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Αγίας Παρασκευής, θέλοντας να στεγάσει δραστηριότητες, διαδικασίες και δομές της, από το Μάη του 2013, αποφάσισε να «ανοίξει» έναν αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο. Ο χώρος αυτός βρίσκεται στη γειτονιά του Παραδείσου - Κοντοπεύκου, στη συμβολή των οδών Δημοκρατίας 2 & Αγίας Τριάδος.
Ο χώρος αυτός δεν μπορεί παρά να λειτουργεί όπως και η συνέλευση. Με οριζόντιες και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Οι άνθρωποι που συμμετέχουμε εκεί, είμαστε άνθρωποι κάθε ηλικίας, που αρνούμαστε τον ατομικό δρόμο του προσωπικού βολέματος. Δεν έχει σημασία αν είμαστε μικροί ή μεγάλοι, εργαζόμενοι ή άνεργοι, έλληνες ή ξένοι, άντρες ή γυναίκες, φοιτητές ή μαθήτριες, ειδικευμένοι ή ανειδίκευτοι εργάτες. Έτσι κι αλλιώς, η φτώχεια, η εκμετάλλευση, τα ψυχοπλακώματα, οι καταναγκασμοί και η καταστολή δεν κάνουν διακρίσεις. Επιλέγουμε το δρόμο του αγώνα και της συλλογικής δράσης, ισότιμα, όλες και όλοι μαζί! Μακριά από κοινωνικούς διαχωρισμούς και χωρίς να έχουμε σχέση με κομματικούς μηχανισμούς. Δε θα μας δείτε να ζητάμε την ψήφο σας, παρά μόνο την αληθινή συμμετοχή σας στα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε, για ν’ αλλάξουμε τη ζοφερή καθημερινότητα, που μας έχουν επιβάλει οι ‘από πάνω’ αυτού του κόσμου.
Συμμετέχουμε στη λειτουργία του αυτο-οργανωμένου κοινωνικού χώρου της ανοιχτής συνέλευσης κατοίκων Αγίας Παρασκευής έχοντας την επίγνωση ότι ο δρόμος για την επίτευξη αυτού του εγχειρήματος περνάει και μέσα από το στοίχημα της προσωπικής και συλλογικής μας αυτο-εκπαίδευσης για την κατάκτηση αυτών που οραματιζόμαστε.

Για μας ο κοινωνικός χώρος αυτός θέλουμε να γίνει:
Ø  ένα σημείο αναφοράς και διαλόγου για τους κατοίκους της πόλης, ένα κέντρο για να συναντηθούν και να πληθύνουν οι αγώνες μας
Ø  ένας χώρος αλληλεγγύης, με στόχο να μειώσουμε το συνεχώς αυξανόμενο κόστος ζωής μας απέναντι στην συναισθηματική, κοινωνική και οικονομική φτώχεια που μας επιβάλλουν
Ø  ένας χώρος δημιουργίας, ένα πολιτιστικό στέκι, όπου οι κάτοικοι θα μπορούν να αναπτύσσουν και να μοιράζονται τις δημιουργικές ικανότητες και τις επιθυμίες τους ξεπερνώντας το τείχος της οικονομικής ανταλλαγής και του κέρδους
Ø  ένας χώρος που θα αντιστέκεται σε κυρίαρχα μοντέλα κοινωνικών σχέσεων, μακριά από αναθέσεις, επιβολές, εξαρτήσεις, αρχηγούς και ιεραρχίες, σεξισμούς και ρατσισμούς, από αντιλήψεις ατομισμού, αδιαφορίας και απολιτίκ κατανάλωσης ζωής. 
Ø  ένας χώρος που, όπως και η ανοιχτή συνέλευση κατοίκων, θα προσπαθεί να θέσει συλλογικά τις απαραίτητες βάσεις για να βάλουμε την αυτο-οργάνωση, την αντίσταση και την αλληλεγγύη (κι όχι τη φιλανθρωπία!) στην καθημερινότητά μας
                                             

Μπορείτε να έχετε πρόσβαση στην δανειστική βιβλιοθήκη τις ημέρες που είναι ανοιχτός ο αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος.
Η κουζίνα γειτονιάς και το αυτοδιαχειριζόμενο bar διοργανώνονται πλέον ανά άτακτα χρονικά διαστήματα.

Παλιότερες δραστηριότητες - Δομές:


Μαθήματα δημιουργίας ιστοσελίδας  (τέλος)

Μαθήματα Photoshop & In Design  (τέλος)
Μαθήματα Ιταλικών (τέλος)
Μαθήματα Αγγλικών (τέλος)

 

Κύκλοι αυτομόρφωσης   

α) πάνω στο κεφάλαιο του Μαρξ (τέλος)Κύκλοι αυτομόρφωσης   
β) Ακονίζουμε τη θεωρία μας, οπλίζουμε τη δράση μας!