Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Ο Αγώνας στα ΕΛΤΑ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΈΣ συνεχίζεται! Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.


 * η ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Αγίας Παρασκευής, συμμετείχε οργανωμένα στους αποκλεισμούς παρεμβάσεις των εργαζομένων στις 17/1 (Ημέρα Παννατικής Απεργίας) στα ΕΛΤΑ Χαλανδρίου και στις 4/5 στην SKYCOM ΕΠΕ θυγατρική της ONEX στην Αγία Παρασκευή

ακολουθεί το κείμενο της ανεξάρτητης πρωτοβουλίας εργαζομένων στην ταχυμεταφορά και ταχυδρόμηση

Στα τέλη Νοεμβρίου του 2011 τα ΕΛΤΑ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ αποφάσισαν να αλλάξουν το προσωπικό μέσω της "υπεργολαβικής" εταιρείας SKYCOM ΕΠΕ / ONEX, η οποία έδωσε συμβάσεις ορισμένου χρόνου για πρώτη φορά και η υπογραφή αυτών των συμβάσεων σήμαινε ταυτόχρονα  την απόλυση των εργαζομένων που θα την υπόγραφαν, όπως και την παραίτηση τους από τα εργασιακά δικαιώματα που προέκυπταν (θεσμικά- οικονομικά).
Τέσσερις συνάδελφοι από τους τριάντα με καθεστώς "ενοικιαζόμενης" εργασίας μέσα στο εργασιακό χώρο του ΚΔΑ (κέντρο διαλογής Αθήνας) αυθημερόν δεν δέχθηκαν να υπογράψουν και αμφισβήτησαν την νομιμότητα των συγκεκριμένων συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
 Για τον λόγο αυτό, έπραξαν σε θεσμικό επίπεδο με καταγγελία/αίτηση στην επιθεώρηση εργασίας για πραγματοποίηση τριμερείς, όπως και το ίδιο έγινε προς το υπουργείο "εργασίας", σε κινηματικό επίπεδο έγινε παρέμβαση στα ΕΛΤΑ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ / ΕΛΤΑ Περιστερίου - στα ΕΛΤΑ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Χαλανδρίου με αποκλεισμό και δυο φορές στα ΕΛΤΑ Αιόλου με προκήρυξη, από το ΣΕΤΤΕΑ και αλληλέγγυους. Στην επιθεώρηση εργασίας οι συνάδελφοι δικαιώθηκαν πλήρως, για την σύμβαση αορίστου χρόνου - τα ΒΑΕ λόγο ειδικότητας οδηγού -  τα αναδρομικά δεδουλευμένων.
 Η SKYCOM ΕΠΕ/ΕΛΤΑ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ, αναγνώρισε στους συναδέλφους  τις συμβάσεις αορίστου χρόνου και αυτό μας  δικαιώνει για το πόσο παράνομη ήταν η σύμβαση ορισμένου χρόνου που είχε προκύψει  και η απαίτηση να υπογραφτεί.Όλο αυτό τα χρονικό διάστημα οι συνάδελφοι είχαν έντονη συνδικαλιστική δράση στο χώρο εργασίας, τα ΕΛΤΑ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ προσπάθησαν να σπεκουλάρουν των αγώνα που έδιναν οι συνάδελφοι εκεί και αφού δεν το κατάφεραν, έστειλαν εξώδικη προειδοποίηση απόλυσης.
Με την εξαγγελία των  εκδικητικών - παράνομων απολύσεων,  η απάντηση ήταν εκ νέου καταγγελία/αίτηση καινούργιας τριμερής στην επιθεώρηση εργασίας και καταγγελία/αίτηση καινούργιας τριμερής στο υπουργείο εργασίας το οποίο είχε πνίξει - υποβαθμίσει την πρώτη. Σε κινηματικό επίπεδο ενημερώθηκαν σωματεία , εργατικά σχήματα , λαϊκές συνελεύσεις και κολλήθηκε αφίσα που ενημέρωνε την κοινωνία για τις λαμογιές που γίνονται στα ΕΛΤΑ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ, αλλά και για τις τέσσερις απολύσεις.

Έτσι οργανώθηκε από το ΣΕΤΤΕΑ και από τους αλληλέγγυους ο αποκλεισμός του ΚΔΑ στις 2 Μαΐου φέρνοντας τον πανικό , μιας και για ακόμη μια φορά καλέστηκε ¨ανώνυμα¨ η αστυνομία που έσπευσε άμεσα και έφυγε άπραγη από το χώρο του  αποκλεισμού. Αποφασίσαμε να μπει αντιπροσωπεία και να συναντηθεί με τους ανώνυμους προϊστάμενους  των ΕΛΤΑ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ  , ώστε να ξεκαθαρίσουμε τον λόγω του αποκλεισμού, της απαιτήσεις που είχαμε, την συμπεριφορά τους απέναντι στους συναδέλφους  και για να μάθουμε ποιος έδωσε την  εντολή των απολύσεων.
 Οι προϊστάμενοι του τμήματος Σπηλιώτης Χ. και Λέβας Σ. μας είπαν πως αρμόδιοι γι αυτά που θέλαμε να συζητήσουμε και πολύ περισσότερο για τις απολύσεις είναι η διοίκηση των ΕΛΤΑ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, εδώ πρέπει να σημειωθεί πως μετοχές στα ΕΛΤΑ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ έχει και η ΠΟΣΤ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών) οι οποία δεν έχει πάρει θέση και για αυτό την θεωρούμε και αυτή αφεντικό.

Πραγματοποιήθηκε από κοινού με τους αλληλέγγυους νέα παρέμβαση στις 4 Μαΐου στην κολυμπήθρα του Σιλωαμ για τα ΕΛΤΑ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ που είναι η SKYCOM ΕΠΕ θυγατρική της ONEX, αυτή την φορά ήταν ¨διαβασμένοι¨ καθώς στην είσοδο που στεγάζεται η εν λόγω εταιρεία συναντήσαμε αστυνομική δύναμη του τμήματος Αγίας Παρασκευής αποτελούμενοι από 3 όργανα και τον υποδιοικητή, που ως θυρωροί του κτιρίου, μας ρώτησαν ποιοι ήμασταν και τον λόγο της παρουσίας μας εκεί.
 Από την μεριά μας εκμεταλλευόμενοι την μέρα της εξαγγελίας απόλυσης, συναντηθήκαμε με τα υποτιθέμενα αφεντικά,  κάτω από την πίεση της κουβέντας που έγινε, η υπεύθυνη προσωπικού της SKYCOM ΕΠΕ κυρία Αλογογιάννη, αποκάλυψε τα εξής, πως όντως η συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου έτσι όπως βγήκαν και την χρονική στιγμή που βγήκαν ήταν παράτυπες για τους τέσσερις συναδέλφους μόνο!!! και  για αυτό εκτέλεσαν άμεσα την απόφαση της επιθεώρησης εργασίας , εμείς λέμε πως δεν ήταν παράτυπες αλλά παράνομες.
Εδώ υπάρχει και η αντίφαση, ήταν παράτυπες όπως λέει η SCYCOM ΕΠΕ, για τους τέσσερις μόνο ή και για όλους τους συναδέλφους που τις υπόγραψαν την ίδια χρονική περίοδο  κάτω από το φόβο μιας μακροχρόνιας ανεργίας;
Η υπεύθυνη προσωπικού δεν έμεινε μόνο σε αυτή την αποκάλυψη, αλλά μας δικαίωσε για αυτό που λέμε -  πως η SKYCOM ΕΠΕ  είναι η κολυμπήθρα του Σιλωαμ για τα ΕΛΤΑ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ-  δηλαδή πως εκτελεί εντολές των ΕΛΤΑ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ με μοναδικό αντικείμενο διεκπεραίωσης από αυτή τις προσλήψεις - απολύσεις προς αυτά. Ακόμα έριξε και μομφή στο ΣΕΤΤΕΑ στο οποίο είναι μέλη οι τέσσερις απολυόμενοι συνάδελφοι, πως αυτό φώναξε την αστυνομία!!! σε σχετική ερώτηση μέλους του ΣΕΤΤΕΑ και αλληλέγγυου. 
 Μετά από αυτά που ειπώθηκαν με προκλητικό και κυνικό τρόπο από τους εντολολήπτες των ΕΛΤΑ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, οι τέσσερις συνάδελφοι μένοντας στην αρχική τους θέση δηλαδή  πως οι απολύσεις τους είναι παράνομες και εκδικητικές αποσύρθηκαν μαζί με την αντιπροσωπία από τα γραφεία της εταιρείας. Στην είσοδο του χώρου που στεγάζεται η "εταιρεία" ρωτήθηκε ο υποδιοικητής της αστυνομίας Αγίας Παρασκευής αν αληθεύει πως ενημέρωσε την "εταιρεία", πως έχει  ενημερώσει το ΣΕΤΤΕΑ την  αστυνομία  πως θα κάνει παρέμβαση, η απάντηση ήταν αρνητική και  πως αυτό που έγινε ήταν πως ενημέρωσε την εταιρεία πως είχε σήμα από την ΓΑΔΑ πως θα γινόταν η  παρέμβαση. Συμπέρασμα για εμάς, πρώτον πως η ¨εταιρεία¨ έριξε ψεύτικη μομφή προς το ΣΕΤΤΕΑ για να σπιλώσει την δράση του και συνάμα την δράση των τεσσάρων συναδέλφων που είναι μέλη του, δεύτερον πως παρακολουθούμαστε από την αστυνομική ασφάλεια. Βέβαια το πράγμα δεν τελείωσε εκεί, ενώ γινόταν ενημέρωση στους αλληλέγγυους,  ο υποδιοικητής της αστυνομία Αγίας παρασκευής μας ειδοποίησε ότι, μετά από επικοινωνία την συγκεκριμένη στιγμή με την "εταιρεία" (!),  η "εταιρεία" κλείνει την εργάσιμη μέρα και αν θέλουν οι απολυόμενοι να πάνε απάνω και να πάρουν την αποζημίωση τους
 Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε και καταγγέλλουμε πως κάποιοι μέσα στις ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΛΤΑ θυγατρική των ΕΛΤΑ,  ακόμα και σε καιρό οικονομικής κρίσης, καρπώνονται χρήματα εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και εις βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων μας και πως αυτή η διαδικασία περιφρουρείται από μηχανισμούς/θεσμούς του κράτους όπως το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΟΑΕΔ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ και όχι μόνο, πάντα κατά περίπτωση,
ΘΕΣΜΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΥΝΗΓΟΥΝ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΥΛΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΠΟΥΝ ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ/ ΠΡΟΕΔΡΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ,  ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ, ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ, ΝΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ.


ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΠΩΣ ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΟΜΟΣ ΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΘΑ  ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ 
 ο αγώνας συνεχίζεται...
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :
  • ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΤΩΝ 4 ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ
  • ΕΞΩ ΟΙ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΤΑ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ
  • ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΕΛΤΑ   ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
  • ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΗΣΗΣ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
                                                                                                          
ΑΘΗΝΑ 5 ΜΑΙΟΥ 2012