Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Κείμενο της συνέλευσης που μοιράζεται στην ΕΡΤ

Να γίνει η ΕΡΤ ανοιχτό πεδίο αγώνα
και αντίστασης στον ολοκληρωτισμό του σήμερα

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013. Το τσιράκι του Σαμαρά ονόματι Κεδίκογλου αναλαμβάνει ν’ ανακοινώσει και να διατάξει από τις οθόνες της TV το κλείσιμο της ΕΡΤ και την απόλυση 2.600 εργαζόμενων μέσα σ’ένα απόγευμα, υπακούοντας τις εντολές της καπιταλιστικής τρόικας για φαστ τρακ εξαθλίωση. Το σοκ και την απόγνωση ακολουθεί η οργή και η απόφαση για αντίσταση. Οι εργαζόμενοι παραμένουν στο κτήριο της Μεσογείων και αρνούμενοι να υπακούσουν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, καλούνε αλληλέγγυο κόσμο να υπερασπιστεί το χώρο του ραδιομεγάρου από ενδεχόμενη καταστολή ή επιχείρηση εκκένωσης. Από την πρώτη στιγμή η Αγία Παρασκευή κατακλύζεται από κόσμο που γεμίζει το προαύλιο και τη λεωφόρο μεσογείων, ενώ πραγματοποιείται μαζική απεργιακή συγκέντρωση στις 13/6 στο χώρο της ΕΡΤ, που στηρίζεται από πολλά σωματεία και συλλογικότητες.  

Από τις πρώτες ώρες όμως ο αγώνας των εργαζομένων μονοπωλείται μέσα από τα στόματα των τηλεπερσόνων και επαγγελματιών πολιτικών και συνδικαλιστών, ενώ μπροστά στην πόρτα του κτηρίου στήνεται ένα προεκλογικό πανηγύρι με έπαθλο το ποιός θα φανεί περισσότερο στις κάμερες. Τα σενάρια για εκλογές φουντώνουν οπότε στρώνεται το έδαφος για τους άρχοντες της διαμεσολάβησης να κάνουνε παιχνίδι. Ένα παιχνίδι πολιτικής από τα πάνω που θέλει τους αλληλέγγυους στο ρόλο μιας μάζας ως μοχλό πίεσης στην προεκλογική εκστρατεία, και όχι σαν συμμετέχοντες στους αγώνες, τις διαδικασίες  και τις αποφάσεις. 

Ενώ οι φασίστες της Χ.Α. και του Καρατζαφέρη επιβεβαιώνουν τη συστράτευσή τους με το Σαμαρά και τα μνημονιακά αφεντικά τους και αδιαφορούν για όσα διαδραματίζονται μπροστά στην ΕΡΤ, η επίκληση του εθνικού αισθήματος εισχωρεί και αυτή τη φορά στους αγώνες από την πατριωτική αριστερά και τους συντηρητικούς δεξιούς κολαούζους, αφήνοντας την ταξικότητα του αγώνα των εργαζομένων σε δεύτερη μοίρα. Το αίτημα για ‘δημόσια ελληνική ραδιοτηλεόραση’ κυριαρχεί, δηλαδή της συνέχισής της  ως κομμάτι του κράτους. Κάτι που τα τελευταία χρόνια ξεκάθαρα σήμαινε αναπαραγωγή του λόγου της κυβέρνησης και καναλιζαρισμένο πολιτισμό. Εμείς λέμε πως μόνο αν περάσει στα χέρια των εργαζομένων με τη συμμετοχή της κοινωνίας, για έναν άλλο πολιτισμό, αχειραγώγητο και ουσιαστικό, θα αποτελεί κοινωνικό αγαθό.

Αυτό που σταμάτησε το βράδυ της Τρίτης δεν ήταν μόνο το σήμα της ΕΡΤ. Μετά από ένα -και παραπάνω – χρόνο αδράνειας, απαισιοδοξίας και μοιρολατρίας, άνθρωποι που περίμεναν κάποια αφορμή για να κινητοποιηθούν ίσως για πρώτη φορά μετά τις κινητοποιήσεις της πλατείας Συντάγματος, άρχισαν να συρρέουν στο κατειλημμένο ραδιομέγαρο. Τα πρόσφατα εξεγερτικά γεγονότα στην πλατεία Ταξίμ της Ιστανμπούλ που επεκτάθηκαν σε πολλά μέρη της γειτονικής Τουρκίας πιθανότατα παίζουν το ρόλο τους σε αυτή την ενεργοποίηση. Ο καθεστωτικός χειρισμός του θέματος από την κυβερνητική πλειοψηφία και η έντονη αυταρχική και ολοκληρωτική επίθεση στην εργασία που έχει δρομολογηθεί, χτυπάει το καμπανάκι για ένα νέο γύρο υποτίμησης των εργασιακών σχέσεων και συνθηκών, με καταργήσεις, συγχωνεύσεις, απολύσεις, ανεργία, επισφάλεια, ελαστικοποίηση, 2μηνες συμβάσεις, αβεβαιότητα, φτώχεια, κατάθλιψη. Μαζί με όλα αυτά προστίθεται ο περιορισμός των ελευθεριών που υπόσχεται το καθεστώς που ζούμε σήμερα, αλλά και η αγωνία για τη σπίθα που θα φέρει την ανατροπή αύριο.
Εμείς ως αγωνιζόμενοι κάτοικοι της περιοχής της Αγ.Παρασκευής, από την αρχή συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζομένων του μεροκάματου, των συμβάσεων, των τεχνικών, του προσωπικού καθαριότητας, των εργαζόμενων που στηρίζουν την ανεξάρτητη ενημέρωση και κάθε άλλου-ης μέσα στην ΕΡΤ που βλέπει τη ζωή του/της να υποτιμάται μέσω αυτής της κατάστασης και επιθυμεί να συνδεθεί με τους ευρύτερους κοινωνικούς-ταξικούς αγώνες. Η ενημέρωση στα χέρια των αγωνιζόμενων!

                                           ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Αγίας Παρασκευής