Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Άμεση επαναπρόσληψη της απολυμένης στον 'Ευριπίδη' στο Χαλάνδρι

Kανένας μόνος του ποτέ και πουθενά
Kοινότητες αγώνα σε κάθε γειτονιά!


http://bookworker.wordpress.com/2013/08/03/%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%80%CF%8C%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF/

Το αφεντικό του βιβλιοπωλείου στο κοντινό Χαλάνδρι θεωρεί ότι μπορεί να απολύει μες το καλοκαίρι κόσμο και να μην κουνιέται φύλλο. Λάθος. Όταν με αστεία προσχήματα απολύεται μια συνδικαλίστρια εργαζόμενη (εδώ και 6 χρόνια στο μαγαζί), είναι σαφές πως θέλει να επωφεληθεί από τις ευεργετικές συνθήκες που του προσφέρουν τρόικες, μνημόνια, συγκυβερνήσεις και λοιποί καπιταλιστές. Να αφήσει άνεργη μια συναδέλφισσα και να προσλάβει κάποιον/α με 480ε μισθό. Αυτή είναι η σύγχρονη εργασιακή πραγματικότητα και αυτές παρακάτω είναι οι απαντήσεις μας. H  εφαρμογή των νέων ελαστικών σχέσεων εργασίας και ο εκβιασμός της ανεργίας, απέναντι στην περαιτέρω υποτίμηση της εργασίας και της ζωή μας που τα μνημόνια και τα αφεντικά προσπαθούν να εφαρμόσουν, δε θα περάσει. Ο αγώνας ενάντια στην εκδικητική απόλυση της εργαζόμενης στον "Ευριπίδη" θα συνεχιστεί μέχρι την νίκη!


Αλληλεγγύη στην απολυμένη εργαζόμενη του Ευριπίδη.
Άμεση επαναπρόσληψη. 
Κοινός αγώνας γειτονιάς και εργαζόμενων απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία.

κείμενο του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου

Βιβλιοπωλείο «Ευριπίδης» (Χαλάνδρι)…
ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ
                                  
Την Παρασκευή 19 Ιουλίου η εργαζόμενη κλήθηκε από την εργοδοσία του βιβλιοπωλείου «ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ» και της ανακοινώθηκε η απόλυσή της. Η συνάδελφος εργάζονταν έξι χρόνια στο κατάστημα και ήταν δραστήριο μέλος του συλλόγου μας, συμμετέχοντας σε όλες του τις διαδικασίες, αλλά και σε συλλογικότητες γειτονιάς. Δεν έκρυψε ποτέ την ταυτότητά της και μιλούσε πάντα ανοιχτά στους συναδέλφους της για την αναγκαιότητα της συλλογικότητας και του αγώνα μέσα από το σωματείο και όχι μόνο. Αυτός είναι και ο λόγος που απολύθηκε. Η εργοδοσία του βιβλιοπωλείου ήθελε να απαλλαγεί από μία υπάλληλο που είναι συνδικαλισμένη, που διεκδικεί και μιλάει για τα εργατικά δικαιώματα και τις εργατικές κατακτήσεις.

Υπάρχει όμως και ένας λόγος ακόμα. Η εργαζόμενη ήταν «παλιά» και είχε μεγάλο κόστος. Οι εργοδότες αξιοποιώντας όλο το μνημονιακό οπλοστάσιο και την τεράστια ανεργία που υπάρχει, ξεφορτώνονται τους παλιότερους υπαλλήλους και προσλαμβάνουν ανέργους με 480 ευρώ μισθό. Αυτό έκαναν και στον «ΕΥΡΙΠΙΔΗ». Οι άνεργοι-ες που προσλήφθηκαν με μισθό 480 ευρώ μπορεί να νιώθουν μια προσωρινή ανακούφιση που βρήκαν μια δουλειά, όμως όσο και να το τραβήξεις δεν μπορείς να ζήσεις με τέτοιο μισθό. Να υπάρχει όμως ανάμεσά τους και κάποια εργαζόμενη που θα τους μιλάει για συλλογικές συμβάσεις, εργατικά δικαιώματα και αγώνες; Αυτό δεν είναι ευχάριστο για τους εργοδότες.

Η επιλογή της εργοδοσίας του «ΕΥΡΙΠΙΔΗ» να προχωρήσει σ’ αυτή την απόλυση μέσα στον Ιούλιο δείχνει πως ήταν σχεδιασμένη κίνηση. Σε μια εποχή που η Αθήνα αδειάζει, ποιος θα ασχοληθεί με μια απόλυση; ΕΜΕΙΣ τους απαντάμε. Έκαναν λάθος στο σχεδιασμό τους, καμία απόλυση δεν θα μείνει αναπάντητη, κανένας εργαζόμενος δεν θα μείνει μόνος του.

- Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία να παλέψουμε ενάντια στις απολύσεις, τους μισθούς πείνας και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις που διαλύουν τις ζωές μας.

- Καλούμε όλους-ες τους κατοίκους της περιοχής του Χαλανδρίου και τις συλλογικότητες τους να στηρίξουν τον αγώνα για την ανάκληση της απόλυσης στον «ΕΥΡΙΠΙΔΗ». Στη θέση της εργαζόμενης θα μπορούσε να είναι ο καθένας από εμάς.


ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ
ΤΗΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ»
ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ
 Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ