Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Aνταπόκριση από την παρέμβαση στο σταθμό του μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας - 18/10

ΑΚΥΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ-ΑΝΤΑΛΛΑΣΣΟΥΜΕ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ



Tην Παρασκευή 18/10 η Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Αγίας Παρασκευής, μαζί με συνελεύσεις κατοίκων από διάφορες γειτονιές της Αθήνας που συμμετέχουμε στο συντονιστικό των συνελεύσεων γειτονιών (Ανοιχτή λαϊκή συνέλευση Περιστερίου, Συνέλευση πλατείας Βικτωρίας, Συνέλευση αντίστασης κι αλληλεγγύης Κυψέλης/Πατησίων, Συνέλευση Κατειλημμένων Προσφυγικών) προβήκαμε στην πρώτη από μια σειρά προγραμματισμένων δράσεων-παρεμβάσεων για τα μέσα μαζικής μετακίνησης. Η συγκεκριμένη παρέμβαση πραγματοποιήθηκε στο σταθμό μετρό Δ. Πλακεντίας. Στο πλευρό μας στάθηκαν αλληλέγγυοι/ες από τις γύρω περιοχές και από εργατικά σωματεία.
Στη διάρκεια της δίωρης παρέμβασης μας που ξεκίνησε στις 6μμ, πάνω από 60 άτομα «κλείσαμε» τα ακυρωτικά μηχανήματα, αναρτήσαμε πανό, φωνάξαμε συνθήματα και μοιράσαμε πάνω από 2000 κείμενα*. Εκτός από ελάχιστες αλλά έντονες αρνητικές περιπτώσεις οι άνθρωποι ανταποκρίθηκαν θετικά ως προς την παρέμβαση και μοιράστηκαν μαζί μας τους προβληματισμούς τους.
Η πιθανότητα ότι τέτοιες δράσεις μπορούν να επεκταθούν και σε άλλες πτυχές της καθημερινότητας (νοσοκομεία, εφορίες, χαράτσια, δάνεια κτλ) είναι που τρομοκρατεί το κράτος. Έτσι, υιοθετεί το δόγμα της μηδενικής ανοχής αναβαθμίζοντας την καταστολή του, συνεπικουρούμενο από τη δημοσιογραφική λασπολογία.
Για του λόγου το αληθές, κατά τη συντεταγμένη έξοδο μας από το σταθμό -και ενώ είχαμε έρθει αρκετές φορές σε αντιπαράθεση με την υπεύθυνη του σταθμού και υψηλόβαθμο αστυνομικό που εν τω μεταξύ είχε ειδοποιηθεί- μας περίμεναν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με επιθετικές διαθέσεις. Εκεί αφού συγκροτηθήκαμε σε μπλοκ, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων απαιτήσαμε να αποχωρήσουν. Το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργούσαν οι ένστολοι τραμπούκοι της ομάδας Δέλτα και η παρουσία ενός μεταγωγικού δε στάθηκαν ικανά να διακοπεί η παρέμβαση μας. Η παρέμβαση έληξε με την αποχώρησή μας και έχοντας ακολουθήσει το σχεδιασμό της από την αρχή μέχρι το τέλος.


Αρνούμαστε το χρέος τους
Αντίσταση στην κρατική τρομοκρατία
Δεν ξεχνάμε τη δολοφονία του Θανάση Καναούτη από ελεγκτή στο Περιστέρι
ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ
ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΑΓΩΝΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

ακολουθεί το κείμενο της ανοιχτής συνέλευσης κατοίκων αγίας παρασκευής που μοιραζόταν και φωτογραφίες από την παρέμβαση


ΑΚΥΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ
ΑΝΤΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ
ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ

Βιώνουμε πια για τα καλά την κρίση του καπιταλισμού και τη συστηματική, σε όλα τα μέτωπα επίθεση, που δέχεται μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, προκειμένου αυτή η κρίση να «ξεπεραστεί». Στις συνθήκες αυτές, χιλιάδες άνθρωποι (κυρίως νέοι) κάνουν την επιλογή να χρησιμοποιούν τα μέσα μεταφοράς χωρίς εισιτήριο, όχι γιατί είναι «τζαμπατζήδες» όπως υποστηρίζει η καθεστωτική προπαγάνδα, αλλά πολύ απλά γιατί δεν έχουν να πληρώσουν για τη μετακίνηση τους. Το ισχνό τους εισόδημα πηγαίνει στην κάλυψη άλλων αναγκών.

Για εμάς είναι προφανές ότι τα ΜΜΜ δεν μπορούν να γίνονται αντικείμενο εμπορευματοποίησης. Απευθύνονται κυρίως σε λαϊκές τάξεις και μετανάστες, που βρίσκονται ήδη σε δεινή οικονομική θέση και επομένως είναι εντελώς παράλογο και άδικο να τους ζητείται να πληρώσουν για μια μετακίνηση, η οποία δεν αποτελεί προνόμιο, αλλά είναι αναγκαία για να μπορέσουμε να πηγαίνουμε στη σχολή και τη δουλειά, να έχουμε κοινωνική ζωή και πρόσβαση στον πολιτισμό ή απλά για να κάνουμε μια βόλτα. Ειδικότερα ορισμένες κατηγορίες όπως οι άνεργοι, οι φοιτητές αλλά και όσοι πληρώνονται με τους εξευτελιστικούς μισθούς, που κράτος και εργοδότες έχουν επιβάλει, έχουν κάθε λόγο να αρνούνται να πληρώσουν εισιτήριο. Εξ’ άλλου οι επιβάτες έχουμε ήδη χρηματοδοτήσει τα ΜΜΜ αλλά και κάθε κρατική παροχή μέσω άμεσων και έμμεσων φόρων που καταλήγουν στα κρατικά ταμεία. Σε αυτό το πλαίσιο η άρνηση πληρωμών γίνεται αυθόρμητη και δικαιολογημένη αντίσταση των από κάτω στη φτώχεια και την εξαθλίωση που τους επιβάλλεται.

Ωστόσο, αυτή η αντίσταση των από κάτω χαλάει την όρεξη και τα σχέδια κράτους και αφεντικών, που απαντούν με σκληρότερους νόμους, αθλιότερη προπαγάνδα και εξαγοράζουν τις συνειδήσεις ορισμένων από τους ίδιους τους εργαζόμενους στα μέσα μετακίνησης. Εδώ και καιρό, όλοι όσοι χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ βιώνουμε την βίαιη και τρομοκρατική συμπεριφορά των ελεγκτών στην προσπάθεια τους να κόψουν πρόστιμα (και να εισπράξουν οι ίδιοι το 50% του ποσού, όπως προβλέπεται). Αυτή και μόνο η λεπτομέρεια τους μετατρέπει από “απλούς εργαζόμενους που κάνουν τη δουλειά τους” σε κυνηγούς κεφαλών!  

Έτσι όταν εντοπίζουν κάποιον δίχως εισιτήριο επιχειρούν με φωνές, προσβολές, απειλές ακόμη και σωματική βία να του αποσπάσουν ταυτότητα ή να τον οδηγήσουν στην αστυνομία. Ενίοτε δε διστάζουν να εκβιάσουν ζητώντας από τους επιβάτες μικροποσά ώστε να μη τους κόψουν πρόστιμα, όπως
συνέβη και στην Αγία Παρασκευή, μπροστά μας τον Απρίλιο του 2011.
Ειδικά αν έχουν απέναντι τους νεαρούς ή μετανάστες γίνονται πιο βίαιοι θεωρώντας τους προφανώς εύκολα θύματα. Και όταν εκείνοι εύλογα επιλέξουν να αντιδράσουν, ο τσαμπουκάς των ελεγκτών γίνεται ανεξέλεγκτος.
Το αποκορύφωμα αυτής της κανιβαλιστικής συμπεριφοράς των ελεγκτών συνέβη την Τρίτη 13/08, αργά το βράδυ στο Περιστέρι.

Ο 19χρονος επιβάτης Θ. Καναούτης δολοφονήθηκε πέφτοντας από το τρόλεϊ εξ αιτίας της βίαιης συμπεριφοράς του ελεγκτή και με ανεξακρίβωτη ακόμα τη στάση του οδηγού του συγκεκριμένου τρόλεϊ. Μέσα σ’ ένα κλίμα βίας, απειλών, παράνομης παρακράτησης του Θ. Καναούτη και ενώ η ένταση κλιμακωνόταν, οι υπόλοιποι επιβάτες αγανακτισμένοι ζητούσαν από τον ελεγκτή να αφήσει τον νεαρό ήσυχο. Εντέλει ο Θ. Καναούτης βρέθηκε με τη πλάτη στο οδόστρωμα και σκισμένη τη μπλούζα με το τρόλεϊ εν κινήσει. Το παιδί είχε σκοτωθεί. Για ένα εισιτήριο αξίας 1.20 ευρώ… Όταν έγινε από όλους αντιληπτό τι συνέβη και κάποιοι επιβάτες επιτέθηκαν φραστικά στον ελεγκτή, εκείνος απείλησε να τους μηνύσει!

Ως κάτοικοι της πόλης αγωνιζόμαστε για δημόσιες συγκοινωνίες και συμπαραστεκόμαστε στους αγώνες των εργαζομένων. Παράλληλα όμως ζητάμε την δική τους συμπαράσταση στον αγώνα για επιβίωση και αξιοπρέπεια που καθημερινά δίνουμε. Επομένως αρνούμαστε να πληρώσουμε ένα εισιτήριο που έχει υποστεί απανωτές αυξήσεις ή δίνουμε το ήδη επικυρωμένο εισιτήριο σε άλλους συνεπιβάτες που το έχουν ανάγκη. Απομονώνουμε τους ελεγκτές και δεν τους αφήνουμε να  τραμπουκίσουν κανένα. Υπενθυμίζουμε ότι οι ελεγκτές δεν είναι αστυνομικοί και δεν έχουν δικαίωμα να εξακριβώσουν τα στοιχεία μας ή να μας κρατήσουν παρά τη θέληση μας. Όλοι οι επιβαίνοντες ας συμπαρασταθούμε σε αυτούς που δεν έχουν εισιτήριο και ας μην επιτρέψουμε να κοπούν πρόστιμα ή να κακοποιηθούν.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΓΚΤΕΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ



18/10/13
Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγ. Παρασκευής