Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Aνταπόκριση από τις εκδηλώσεις για τα 6 χρόνια Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Αγ. Παρασκευής


Η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίας Παρασκευής γιορτάζοντας τα 6 χρόνια κινηματικής δράσης και αγώνα, στις γειτονιές της πόλης μας και όχι μόνο, πραγματοποίησε μία σειρά εκδηλώσεων (εδώ η αφίσα) αναδεικνύοντας ζητήματα που την απασχόλησαν στο διάστημα αυτό. 

***

Η πρώτη μέρα των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21/6 στη πλατεία Μικράς Ασίας. Νωρίς το απόγευμα στήθηκε χαριστικό παζάρι ρούχων, βιβλίων και παιχνιδιών προτάσσοντας έτσι τις δικές μας δομές αλληλοβοήθειας και το χτίσιμο πραγματικών σχέσεων μοιράσματος κι αλληλεγγύης. Παράλληλα στον χώρο της πλατείας υπήρχε έκθεση αφίσας και έντυπο υλικό για τα 6 χρόνια κινηματικής δράσης της συνέλευσης.




Στην συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με θέμα «Ρατσισμός - Μετανάστευση - Πρόσφυγες και η αλληλεγγύημεταξύ των από κάτω» όπου παρευρέθηκαν σύντροφοι από την Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Μπραχαμίου και μας μετέφεραν εμπειρίες για την στέγαση συρίων προσφύγων στην κατειλημμένη καφετέρια στον Ασύρματο. 



Κοινός παρονομαστής όλων ο καθημερινός πόλεμος ενάντια στους διαχωρισμούς που μας επιβάλλουν ώστε να μας κρατάνε διαιρεμένους και έρμαια στις ορέξεις των αφεντικών. Κοινή ανάγκη όλων να πάρουν σάρκα και οστά οι έννοιες της κοινότητας, της αλληλεγγύης και του κοινού μας αγώνα με πρόσφυγες και μετανάστες ενάντια στην εκμετάλλευση, την φτώχεια και τον ρατσισμό. Η πρώτη μέρα εκδηλώσεων έκλεισε με την προβολή της ταινίας «America – America».


***

Η συναυλία στην πλατεία του Αγ. Ιωάννη στις 26/6 αποτέλεσε τη 2η μέρα των εκδηλώσεων. Στόχος μας ήταν να δώσουμε μία εικόνα πως αντιλαμβανόμαστε εμείς και πώς θέλουμε τις πλατείες και τους δημόσιους χώρους μακριά από την αποστείρωση, την εμπορευματοποίηση της διασκέδασης και το καταναλωτικό lifestyle. 




Παρά τον ασταθή καιρό η πλατεία γέμισε κόσμο όλων των ηλικιών μετατρέποντάς την σε χώρο συζητήσεων, κοινωνικοποίησης και ζυμώσεων. Ευχαριστούμε όλες τις μπάντες για τη στήριξή τους και τις όμορφες στιγμές που πρόσφεραν εκείνο το βράδυ. 

***

Στις 29/6 στον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Αγίας Παρασκευής πραγματοποιήθηκε η 3η μέρα των εκδηλώσεων η οποία περιλάμβανε συζήτηση με θέμα «Στη συνεχιζόμενη υποτίμηση των ζωών μας, απαντάμε με κοινότητες αγώνα σε κάθε γειτονιά». Μέσα από την ανταλλαγή απόψεων και τις τοποθετήσεις σχολιάστηκε ο ρόλος των συνελεύσεων γειτονιάς τα τελευταία 5 χρόνια ως κομμάτι ενός ανταγωνιστικού κινήματος αντίστασης ενάντια στις πολιτικές αποκλεισμού και υποτίμησης (αγώνες γύρω από τους δημόσιους χώρους, αγώνες για το ρεύμα και τα χαράτσια, τις ελεύθερες μετακινήσεις, απεργιακούς αποκλεισμούς, τη κυριακάτικη αργία κ.α) αλλά και επανανοηματοδότησης της ζωής μας μέσα από την αυτό-οργάνωση και τις δομές αλληλεγγύης (συλλογικές κουζίνες, χαριστικά παζάρια, απεργιακά ταμεία). Δεδομένου ότι η συζήτηση διεξήχθη εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων, ύστερα από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, δε θα μπορούσε να μην αποτελεί αντικείμενο κουβέντας το πώς βλέπουμε τη θέση των από κάτω στα διλλήματα και τα αδιέξοδα που επιβάλλονται.

***

Ως απόρροια αυτής της εκδήλωσης και ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις του πολιτικού χρόνου η σ υνέλευση διοργάνωσε στην κεντρική πλατεία της πόλης, στις 2/7,  Λαϊκή Συνέλευση με θέμα «Σχεδιάζουν εκ νέου την υποτίμηση μας: Οι ελπίδες δεν εξαντλούνται στα δημοψηφίσματα, έρχονται μέσα από τους αγώνες και το δρόμο».




Συναντηθήκαμε με γείτονες πολλούς από τους οποίους έχουμε βρεθεί επανειλημμένα στους δρόμους παλεύοντας μαζί. Ακούστηκαν πολλές και διαφορετικές απόψεις καταλήγοντας σε μία κοινή συνισταμένη: την ανάγκη να οργανωθούμε ακόμη καλύτερα απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε με τη δυναμική παρουσία μας στις γειτονιές μας, παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια μας.

***

Την επόμενη ημέρα Παρασκευή 3/7, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στον σταθμό Νομισματοκοπείο με σύνθημα: Καμία μπάρα, κανένας έλεγχος στα Μέσα Μαζικής Μετακίνησης, Ελεύθερες μετακινήσεις για όλους/όλες. (εδώ η προκήρυξη που μοιραζόταν) Εναντιωνόμαστε στις νέες περιστρεφόμενες μπάρες (τουρνικέ) που έχουν τοποθετηθεί σε τοπικά λεωφορεία καθώς και στους ελέγχους στα Μέσα Μαζικής Μετακίνησης. 



Την εβδομάδα εκείνη (και τις επόμενες δύο που ακολούθησαν) οι μετακινήσεις ήταν ελεύθερες, ένα μέτρο με σαφή ημερομηνία λήξης. Για εμάς ο αγώνας για ελεύθερες μετακινήσεις όλων είναι διαρκής και αδιαπραγμάτευτος. Οι αστικές συγκοινωνίες αποτελούν κομμάτι του εισοδήματος μας αλλά και μια καθημερινή ανάγκη την οποία και θα υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις

***

Τέλος, την Κυριακή 5/7, ήταν προγραμματισμένη η τελευταία μέρα των εκδηλώσεων με το άνοιγμα του Κτήματος Ιόλα. Το Κτήμα Ιόλα αποτελεί πεδίο διεκδίκησης των κατοίκων για την χρήση του σύμφωνα με τις ανάγκες τους και όχι από τους εργολάβους που επιθυμούν την εκμετάλλευσή του. Η εκδήλωση ακυρώθηκε λόγω του δημοψηφίσματος ωστόσο η ανοιχτή συνέλευση έχει πραγματοποιήσει μια σειρά δράσεων στο παρελθόν στην κατεύθυνση αυτής της διεκδίκησης.

***

Οι εκδηλώσεις των 6 χρόνων της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Αγίας Παρασκευής πραγματοποιήθηκαν την στιγμή που οι πολιτικές εξελίξεις ήταν ραγδαίες βρίσκοντάς μας στους δρόμους της γειτονιάς μας που αποτελεί το σημείο αναφοράς μας. Στη δεδομένη πολιτική συγκυρία αυτά που κυρίαρχα αναδεικνύονται είναι η αποτυχία της ανάθεσης για την καλυτέρευση των ζωών μας, ο ολοκληρωτισμός των αγορών και του κεφαλαίου με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, το αδιέξοδο του πατριωτικού και εθνικιστικού λόγου καθώς αποδεικνύεται περίτρανα πως δεν είναι οι μετανάστες που μας παίρνουν τις δουλειές αλλά το ίδιο το σύστημα το οποίο χρεώνει τις κρίσεις του στις δικές μας πλάτες.

Μετά από 6 χρόνια συνεχίζουμε να το λέμε ξανά και ξανά : πως τίποτα δεν χαρίζεται αλλά τα πάντα κατακτιούνται όταν ολοένα και περισσότεροι εκμεταλλευόμενοι σπάνε τους διαχωρισμούς, έρχονται κοντά και αγωνίζονται για τις δικές τους κοινές ανάγκες συνειδητοποιώντας τη συλλογική τους δύναμη μακριά από «σωτήρες» και ψεύτικες ελπίδες.

Αρνούμαστε την απομόνωση και το δρόμο της προσωπικής καβάτζας

Αντιστεκόμαστε στην υποτίμηση των ζωών μας - ενισχύουμε – δημιουργούμε κοινότητες αγώνα

Σπάμε τα αδιέξοδα με την ενεργή μας συμμετοχή στη καθημερινότητά μας


6 χρόνια αυτοοργάνωση, αγώνας, κοινότητα, ζωή με νόημα!

6 χρόνια Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Αγίας Παρασκευής