Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Όλοι/Όλες στο Δημοτικό Συμβούλιο [ΠΕΜΠΤΗ 26/1 στις 16.00]. Άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας του DA VINCI - To κτήμα στά χέρια των κατοίκων!

ΚΤΗΜΑ ΣΙΣΤΟΒΑΡΗ
ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΧΩΡΟ 
ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Το κτήμα Σιστοβάρη με τη βίλα που βρισκόταν εκεί πρόκειται να περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου το 2025, σύμφωνα με τη διαθήκη του ιδιοκτήτη του. Έως τότε οριζόταν ότι θα παραχωρούνταν στους ανιψιούς του για να το χρησιμοποιήσουν ως κατοικία. Εκείνοι όμως αρχικά το νοίκιασαν σε ένα νηπιαγωγείο και αργότερα σε έναν εργολάβο ο οποίος και το μετέτρεψε στο σημερινό DA VINCI, κατεδαφίζοντας όμως χωρίς άδεια τη βίλα, κάτι για το οποίο έχει καταδικαστεί αμετάκλητα. Λόγω αυτών των παραβάσεων ο εντεταλμένος από τον Δήμο δικηγόρος γνωμοδότησε την περασμένη άνοιξη ότι το δημοτικό συμβούλιο έχει την δυνατότητα να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας.

Ύστερα από πολλές καθυστερήσεις το ζήτημα θα συζητηθεί τελικά στο δημοτικό συμβούλιο την Πέμπτη 26/1 στις 16.00. Καλούμε τους κατοίκους της πόλης να παρευρεθούν και με την δυναμική τους παρουσία να διασφαλίσουν ότι η άδεια θα ανακληθεί. Απαιτούμε επίσης από όλους τους δημοτικούς συμβούλους να είναι παρόντες και να μην φυγομαχήσουν. Να αναλάβουν ο καθένας προσωπικά την ευθύνη που του αναλογεί και να υπερψηφίσουν την ανάκληση. Να επιλέξουν δηλαδή τις ανάγκες των κατοίκων και όχι τα συμφέροντα των επιχειρηματιών. Διαφορετικά θα είναι υπόλογοι απέναντι σε εμάς και σε ολόκληρη την πόλη.

Ως Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίας Παρασκευής έχουμε ασχοληθεί με το ζήτημα από το 2009. Οργανώσαμε πορείες και δράσεις αντιπληροφόρησης, συμπαρασταθήκαμε στα δικαστήρια σε περίοικους που αντιδρούσαν στη λειτουργία του DA VINCI, παρεμβήκαμε στο δημοτικό συμβούλιο. Σε μια πόλη όπου οι ελεύθεροι χώροι σπανίζουν, το 2025 είναι πολύ μακριά. Σταθερός μας στόχος είναι το κτήμα Σιστοβάρη να περάσει στα χέρια των κατοίκων, να γίνει ένας ελεύθερος κοινωνικός χώρος, διαμορφωμένος από τους κατοίκους για τους κατοίκους, όπου θα μπορούν να συνδιαλέγονται ελεύθερα και ανεμπόδιστα. Γι’ αυτό το λόγο θεωρούμε ότι το πρώτο βήμα είναι η ανάκληση της άδειας λειτουργίας του DA VINCI.

Το DA VINCI είναι κατάλοιπο μιας άλλης εποχής. Παράγωγο ενός σχεδιασμού που ήθελε τα προάστια να μετατρέπονται σε καταναλωτικούς παραδείσους με την εμπορευματοποίηση κάθε χώρου και κάθε κοινωνικής δραστηριότητας. Σύμβολο του life style μιας χρεωκοπημένης πλέον χλιδής που μεταλλάσσει τους ανθρώπους από πολίτες σε καταναλωτές αγαθών, ελεύθερου χρόνου και σχέσεων. Κι’ αν κάποιοι λανθασμένα θεωρούσαν κάποτε αυτό το life style προσιτό ή ακίνδυνο, ας αναρωτηθούμε σήμερα πόσο συμβατό είναι με τις τωρινές μας ανάγκες και πόσοι κάτοικοι της πόλης συχνάζουν  στο DA VINCI.

Για εμάς εκείνο που λείπει από την πόλη δεν είναι περισσότερες καφετέριες, μπαρ ή ψευδοπολυτελή εστιατόρια. Εκείνο που λείπει είναι χώροι αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας, χώροι σύναψης συλλογικών σχέσεων, χώροι δημιουργικότητας και κάλυψης ουσιαστικών αναγκών. Δεν αποτελεί πρόοδο για ένα Δήμο η κυριαρχία του εμπορεύματος. Πρόοδο αποτελεί η απελευθέρωση των δημιουργικών δραστηριοτήτων των κατοίκων του. Επειδή εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους, που είναι και δικές μας, γνωρίζουμε ότι το Σιστοβάρη θα γίνει πραγματικά ζωντανό κύτταρο της πόλης μόνο όταν εκείνοι αναλάβουν τις τύχες του. Θέλουμε λοιπόν στη θέση του DA VINCI να υπάρξει ένα πολύμορφο κέντρο το οποίο θα μπορούσε να φιλοξενεί ποικίλες δραστηριότητες και να καλύπτει πολλαπλές ανάγκες. 

Ενδεικτικά αναφέρουμε:
- φιλοξενία διαφόρων συζητήσεων, ομιλιών και εκδηλώσεων
- στέγαση λαϊκών συνελεύσεων γύρω από τοπικά, πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα
- χώρος συναυλιών και παραστάσεων
- λειτουργία studio όπου τα ερασιτεχνικά συγκροτήματα της πόλης θα μπορούν να κάνουν πρόβες και να ηχογραφούν
- στέγαση δομών αλληλοβοήθειας, ανταλλακτικών παζαριών, συλλογικής κουζίνας...
- δημοτικός κήπος, σημείο πράσινου και αναψυχής
- παιδική χαρά που θα διασφαλίζει και θα φιλοξενεί παιδικές γιορτές πέρα από την εμπορευματική λογική των παιδότοπων


ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ DA VINCI
ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΣΙΣΤΟΒΑΡΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, 
ΠΕΜΠΤΗ 26/1 στις 16.00

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
BLOG: anoixtisyneleysiagparaskevis.blogspot.gr