Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Ανταπόκριση από το Δημ.Συμβούλιο (26/1) με θέμα ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ DA VINCI

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26/1 η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα την ανάκληση ή μη της άδειας λειτουργίας του DA VINCI που βρίσκεται στο χώρο του κληροδοτήματος Σιστοβάρη, στην οδό Αγίου Ιωάννου. Στην συνεδρίαση παρευρέθηκαν οι επιχειρηματίες-ιδιοκτήτες του DA VINCI, κάποιοι εργαζόμενοι, εκπρόσωποι εργοδοτικών ενώσεων (τοπικών και μη) αλλά και αρκετοί κάτοικοι της πόλης που ζητούσαν την ανάκληση της άδειας.
     Ως Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίας Παρασκευής ήμασταν παρόντες και επιχειρηματολογήσαμε συνοπτικά υπέρ της ανάκλησης της άδειας. Δηλώσαμε ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι προανάκρουσμα αυτού που θα συμβεί το 2024, όταν το κτήμα θα περιέλθει, σύμφωνα με τη διαθήκη του Σιστοβάρη, στην κυριότητα του δήμου. Γιατί και τότε θα υπάρχουν οι επιχειρηματίες και οι πολιτικοί τους σύμμαχοι που θα επιζητούν την διαιώνιση της εμπορικής εκμετάλλευσης του κτήματος. Η πόλη μας όμως δεν έχει ανάγκη από περισσότερα καταστήματα και εστιατόρια αλλά από δημόσιους, ανοιχτούς και ελεύθερους  χώρους. Τονίσαμε ότι είμαστε σίγουροι ότι υπάρχουν στην πόλη μας άνθρωποι και δυνατότητες ώστε το κτίριο όχι μόνο να μην ερημώσει αλλά αντιθέτως να μετατραπεί από ένα χώρο εμπορευματοποιημένο σε ένα ζωντανό κοινωνικό κύτταρο που θα καλύπτει πολλαπλές ανάγκες. Επισημάναμε τέλος ότι τα συμφέροντα των εργαζομένων ( εκ των οποίων κανείς δεν ζήτησε να λάβει το λόγο) δεν μπορούν να ταυτίζονται με εκείνα των εργοδοτών τους, οι οποίοι ιδίως στον τομέα της εστίασης είναι πρωταθλητές στην αυθαιρεσία, στην "μαύρη εργασία", στο ξεχείλωμα των ωραρίων και στις εξευτελιστικές αμοιβές. 
    Η ανάκληση της άδειας τελικά υπερψηφίστηκε, παρά το γεγονός ότι αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι υπερασπίστηκαν με θέρμη τις θέσεις του επιχειρηματία και την εμπορευματοποίηση του κτήματος. Βέβαια ο επιχειρηματίας θα προσβάλει την απόφαση σε ανώτερες αρχές οπότε δεν επίκειται γρήγορο κλείσιμο του DA VINCI. Θεωρούμε όμως ότι η εξέλιξη αυτή έχει ισχυρό πολιτικό νόημα και  ενδυναμώνει τις θέσεις όσων αγωνίζονται για την απόδοση του κτήματος στους κατοίκους. Έγινε επίσης πλέον ολοφάνερο ότι υπάρχουν δύο αντιτιθέμενες αντιλήψεις για το παρόν και το μέλλον του κτήματος. Από τη μια οι επιχειρηματίες και οι δημοτικές παρατάξεις και σύμβουλοι που το αντιμετωπίζουν ως πηγή κερδοφορίας και από την άλλη όσοι το αντιλαμβάνονται ως ένα κοινωνικό χώρο, πεδίο συλλογικής έκφρασης και δημιουργίας. Για εμάς είναι φανερό ότι η υπόθεση αυτή δε μπορεί να κριθεί στις αίθουσες των δημοτικών συμβουλίων ή των δικαστηρίων που θα κληθούν να εφαρμόσουν μια αμφίβολη ¨νομιμότητα" αλλά μέσα από τις διεκδικήσεις και τις κινητοποιήσεις των κατοίκων. 


Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Αγίας Παρασκευής
1/2/2017