Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Η στέγαση είναι ανάγκη

Η στέγαση είναι ανάγκη και όχι πεδίο κερδοσκοπίας 

 Να μπλοκάρουμε πλειστηριασμούς και εξώσεις 

Από 21 Φεβρουαρίου ξεκίνησαν και επίσημα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που αποτελούν παράλληλα και ένα από τα προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση του μνημονίου καθώς και διαρκή επιδίωξη των τελευταίων κυβερνήσεων. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να παρακάμψουν τις αντιστάσεις που υπήρχαν στη φυσική διαδικασία και κατάφεραν να ακυρώσουν πολλούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Αντίθετα με τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι πλειστηριασμοί δεν αφορούν μόνο κάποιους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» αλλά στοχεύουν στο σύνολο των οφειλετών, ενώ δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας ούτε των χαμηλών εισοδημάτων. Επίσης οι κατασχέσεις δεν περιορίζονται στα τραπεζικά δάνεια ή οφειλές αλλά σύντομα θα ξεκινήσουν και πλειστηριασμοί για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, διευρύνοντας έτσι το φάσμα των εκτεθειμένων και πέρα όσων έχουν δάνεια.

Για εμάς οι πλειστηριασμοί είναι στο μέτρο που αφορούν τις κατοικίες των «από κάτω», εργαζόμενων και άνεργων ανθρώπων, ένα μέσο συγκεντροποίησης του πλούτου με σκοπό να διευκολυνθούν οι τράπεζες που έχουν σωθεί ξανά και ξανά με δικά μας χρήματα. Είναι εξάλλου γνωστό ότι ειδικά στη νότια Ευρώπη η ιδιοκατοίκηση ήταν και είναι ένα βασικό μέσο των οικονομικά ανίσχυρων για να διασφαλίσουν την επιβίωση τους και να «έχουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους» με δεδομένη την οικονομική ανασφάλεια και την απουσία κοινωνικού κράτους. Μη ξεχνάμε επίσης ότι η ίδια η οικονομική κρίση και η ανεργία ανέτρεψαν τις οικονομικές συνθήκες και τους υπολογισμούς πολλών από εμάς, που βρεθήκαμε από τη μια μέρα στην άλλη να χρωστάμε πολλά χρήματα, ενώ παράλληλα δυσκολευόμαστε να ανταποκριθούμε στις καθημερινές μας ανάγκες.

Έτσι σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχουν χιλιάδες άστεγοι, όπου πολλοί νέοι αναγκάζονται να μένουν με τους γονείς τους καθώς δεν έχουν επαρκές εισόδημα, ενώ άλλοι μεταναστεύουν στο εξωτερικό ή δουλεύουν με μισθούς πείνας, έρχονται κράτος και τράπεζες να πετάξουν όσους χρωστούν ακόμα και μικρά ποσά στο δρόμο. Επί της ουσίας δημιουργούν άστεγους και χωρίς εισοδήματα, με τα μέσα στέγασης να συγκεντρώνονται σε λίγους και μεγάλους ιδιοκτήτες (εταιρίες, τράπεζες, funds) που στη συνέχεια θα τα ενοικιάζουν για να αποκομίζουν ακόμα μεγαλύτερο κέρδος.

Για εμάς η στέγη δεν μπορεί να μπαίνει στην παραπάνω λογική της κερδοφορίας και του εμπορίου, αντίθετα αποτελεί μια βασική ανάγκη για κάθε άνθρωπο. Δεν ενστερνιζόμαστε μια αντίληψη δικαιώματος στην ιδιοκτησία ούτε θα μπούμε στη διαδικασία να την υπερασπιστούμε. Αντιλαμβανόμαστε όμως την ανάγκη κάθε άνθρωπος να έχει τον δικό του προσωπικό χώρο για να μένει όσο ζει, να στεγάζει τις καθημερινές του ανάγκες και επιθυμίες.

Καλούμε λοιπόν όλους τους κατοίκους της πόλης να σταθούμε απέναντι στις εξώσεις και τους πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών, όχι μόνο γιατί αποτελούν μια διαδικασία συγκεντροποίησης πλούτου αλλά και γιατί θέτουν μια από τις πιο βασικές ανάγκες των ανθρώπων, τη στέγαση, στο στόχαστρο. Μην ξεχνάμε ότι στην Αθήνα υπάρχουν χιλιάδες άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια, στα οποία θα μπορούσαμε να μπούμε για να στεγάσουμε τις ανάγκες μας αντί να αφήνονται να ρημάζουν. Για εμάς οι εγκαταστάσεις στέγασης είναι ένα κοινωνικό αγαθό που πρέπει να βρίσκεται σε χρήση και όχι να αφήνεται στην τύχη του, σε μια λογική σεβασμού της ιδιοκτησίας που το έχει μάλιστα εγκαταλείψει.

Στόχος μας λοιπόν είναι να υπερασπιστούμε την κατοικία ως κοινωνική ανάγκη, να μπλοκάρουμε τους πλειστηριασμούς, να αποτρέψουμε τις εξώσεις, να προασπίσουμε τις καταλήψεις στέγης. Να οργανωθούμε στον τόπο που ζούμε με τους γείτονες μας που κινδυνεύουν να μείνουν στον δρόμο και να αναπτύξουμε σχέσεις αλληλεγγύης μεταξύ μας. Παράλληλα με τη διεκδίκηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας διεκδικούμε και στο σύνολο τις ανάγκες της στέγασης με κοινωνική κατοικία, επιδόματα στέγασης και ενοικίου, φοιτητικές εστίες. Γιατί τα σπίτια είναι για να στεγάζονται οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους και όχι για να κερδοσκοπούν τα funds και οι τραπεζίτες!

Η συνέλευσή μας συζητάει εβδομαδιαία το ζήτημα της στέγασης και είναι ανοιχτή για όποιον/α αντιμετωπίζει την απειλή πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της προοπτικής συλλογικών αγώνων στις γειτονιές για την υπεράσπιση της στέγασης.

Κάθε Δευτέρα από τις 9μμ, στον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο της Ανοιχτής Συνέλευσης κατοίκων Αγίας Παρασκευής (Δημοκρατίας 2 & Αγ. Τριάδος)

 Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίας Παρασκευής
info@askap.gr