Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Το Hound’s café αναγκάστηκε να δώσει τα δεδουλευμένα στη γειτόνισσά μας

Στις 10 Ιουνίου η γειτόνισσα μας  Δ. προσλαμβάνεται στο Hounds café ως σερβιτόρα με 2ώρη σύμβαση για το ποσό των 4 ευρώ την ώρα ενώ στην πραγματικότητα εργαζόταν 8 ώρες ημερησίως, άρα 6 ανασφάλιστες. Σύντομα ανακαλύπτει ότι πρέπει να καλύπτει και τα πόστα της καθαριότητας, ταμείου – τηλεφωνικές παραγγελίες, delivery σε κοντινές αποστάσεις και κουζίνας με τη γνωστή αφορμή ότι υπάρχει αρκετή δουλειά και ότι το κατάστημα ‘’είναι όλων’’, οπότε οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν υπομονή και να βάλουν πλάτη για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των πελατών. Το αφεντικό του Hounds café Σ.Χ. μοίρασε έτσι όλο το φόρτο του καταστήματος σε δυο εργαζόμενους,  χωρίς βέβαια να μοιράζεται τα κέρδη του. Όταν έφτασε η ώρα της πληρωμής του Ιουλίου, ενημερώνει τη Δ. ότι, αντί για τη συμφωνημένη αμοιβή,  θα λάβει το μισό ποσό  με τη δικαιολογία ότι δεν αναπτύχθηκε η κατάλληλη και επιθυμητή, γι αυτόν, εργασιακή σχέση δημιουργώντας του ζημιά.  Σα να μην έφταναν όλα αυτά, ζητάει από τη γειτόνισσα μας  να υπογράψει την παραίτηση της καθώς το κατάστημα διατηρεί τη φήμη ότι εκεί δεν απολύεται κανείς. Και παρά τις επανειλημμένες κρούσεις της επιμένει να μην πληρώνει όσα της χρωστάει. Αξιοσημείωτο για την όλη ιστορία είναι ότι το εν λόγω κατάστημα βρίσκεται στη λεωφόρο Μεσογείων  ακριβώς κάτω από το ΙΚΑ.
 
Την Παρασκευή 21/9 περίπου 20 άτομα από την Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίας Παρασκεύης και την εργατική συνέλευση στα Β/Α «Νομάδες», παρεμβήκαμε έξω από το καταστήμα ενημερώνοντας τους πελάτες και τους εργαζομένους για τις συνθήκες που επικρατούν εκεί ενώ παράλληλα απαιτήσαμε από τον εργοδότη Σ.Χ. τα δεδουλευμένα της γειτονισσάς μας. Αρχικά προσπάθησε  να μας διαψεύσει, σύντομα όμως παραδέχτηκε ότι όλα όσα  λέγαμε ήταν βάσιμα, και αυτό όχι μόνο σε εμάς, αλλα και στην αστυνομία που ο ίδιος κάλεσε, ελπίζοντας να μας φοβίσει.  Λίγες μέρες αργότερα, και χωρίς άλλες αντιρρήσεις, κατέβαλε τα δεδουλευμένα.

Το Hound’s café δεν αποτελεί την εξαίρεση αλλά τον κανόνα στον χώρο του επισιτισμού, όπου οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν ανασφάλιστοι/ες, κακοπληρωμένοι/ες ή και απλήρωτοι με τον κίνδυνο της απόλυσης να αιωρείται κάθε φόρα που εναντιώνονται στις ορέξεις των εργοδοτών. Η υποχώρηση όμως του συγκεκριμένου εργοδότη και η δικαίωση της γειτόνισσάς μας  αποδεικνύουν τη σημασία και την αξία της κινητοποίησης και της δράσης . Απέναντι σε αυτές τις συνθήκες δεν  πρέπει να μένουμε απαθείς και μοιρολάτρες , αλλά να απαντάμε με συλλογικούς αγώνες κόντρα στο φόβο και τη μιζέρια.

Ενάντια στην καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων καλούμαστε να σηκώσουμε ανάστημα σε μικρά, μεγάλα, “εναλλακτικά” και μη αφεντικά και ανάχωμα στην εργοδοτική εκμετάλλευση και τις ορέξεις τους. Μέσα από συλλογικά πεδία οργάνωσης και δράσης, προωθώντας την ανάπτυξη της αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων, διεκδικούμε όσα μας ανήκουν και αντιστεκόμαστε σε κάθε μορφή αυθαιρεσίας και καταπίεσης στους χώρους εργασίας και στις γειτονιές.

Τα αφεντικά έχουν τα πάντα με το μέρος τους εμείς όμως έχουμε ο ένας την άλλη.

ΚΑΝΕΝΑΣ/ ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΟΡΕΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ