Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Να διασφαλιστεί άμεσα ρεύμα και νερό στα διαμερίσματα του κληροδοτήματος Πρίγγουρη

Ο δήμος Αγ. Παρασκευής διαθέτει, από το κληροδότημα Πρίγγουρη, 4 διαμερίσματα στην περιοχή της Ν. Ζωής. Στο ένα από στεγαζόταν μέχρι πρόσφατα μια μικρή υπηρεσία του δήμου ενώ τα άλλα 3 χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια ως κοινωνική κατοικία, δύο εξ αυτών και με δική μας πρωτοβουλία και στήριξη. Μια στοιχειώδης κουλτούρα κοινωνικής αλληλεγγύης επιβάλλει τα άδεια αυτά  διαμερίσματα να χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.  Στα διαμερίσματα αυτά κατοικούν οικογένειες με παιδιά που αδυνατούσαν να καλύψουν τις ανάγκες στέγασης τους. Το ζήτημα που έχει προκύψει είναι ότι, λόγω γραφειοκρατικών κολλημάτων και μη επαρκούς μέριμνας από πλευράς του δήμου, δεν έχει ακόμα διευθετηθεί το ζήτημα της ηλεκτροδότησης και της παροχής νερού στα διαμερίσματα αυτά. Έτσι πολλές φορές το  νερό και το ρεύμα κόβονται από την ΕΥΔΑΠ και τη ΔΕΗ, με τις οικογένειες να στερούνται τα βασικά αυτά αγαθά για μέρες και να ζουν υπό τον συνεχή αυτόν φόβο.

Από τη μεριάς μας απαιτούμε την διασφάλιση της απρόσκοπτης παροχής νερού και ηλεκτρικού στα διαμερίσματα αυτά χωρίς να επιβαρύνονται οι κάτοικοι τους. Είναι καιρός η πόλη να αποκτήσει μια έστω ελάχιστη δομή κοινωνικής στέγης. Είναι καιρός να καταλάβουμε ότι η στέγαση δεν είναι ούτε εμπόρευμα ούτε η «ιερή» ιδιοκτησία αλλά μια πρωταρχική ανθρώπινη ανάγκη για την οποία πρέπει να υπάρχει μέριμνα από την κοινωνία να μη λείπει σε οποιονδήποτε.

Παράλληλα θεωρούμε ότι οι περιφερειακές διοικήσεις της ΕΥΔΑΠ και της ΔΕΗ δείχνουν το πιο απάνθρωπο τους πρόσωπο όταν κόβουν την παροχή στους ανθρώπους αυτούς, γνωρίζοντας μάλιστα τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν. Όπως και η στέγη έτσι και το νερό και το ρεύμα είναι πρωταρχικές ανθρώπινες ανάγκες που όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης με αποτέλεσμα οι “δημόσιες”  επιχειρήσεις που τα διαχειρίζονται να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Ειδικότερα η πολιτική της ΕΥΔΑΠ το τελευταίο διάστημα είναι η διακοπή της υδροδότησης ακόμη και για ποσά κάτω από 100 ευρώ. Και όλα αυτά τη στιγμή που η φτωχοποίηση αγγίζει όλο και μεγαλύτερο κομμάτι, των ανθρώπων και η ανεργία και η επισφάλεια αποτελούν την θλιβερή πραγματικότητα για πολλούς από εμάς.

Για εμάς ο αγώνας για τα διαμερίσματα αυτά αποτελεί κομμάτι ενός ευρύτερου αγώνα για τη στέγαση. Για εμάς δεν είναι νομοτέλεια να πετάνε, μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ανθρώπους έξω από τα σπίτια τους για να βγάλουν περισσότερη κέρδη οι τράπεζες που συστηματικά έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με δημόσιο χρήμα. Για εμάς δεν είναι νομοτέλεια να υπάρχουν χιλιάδες άστεγοι στην Αθήνα και παράλληλα δεκάδες χιλιάδες άδεια σπίτια, στα οποία μπορούμε να μπούμε μέσα και να στεγάσουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας. Ας συναντηθούμε γείτονοι και γειτόνισσες να αγωνιστούμε για τις κοινές μας ανάγκες.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ