Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Μάζεμα ελιάς σε γειτονιά στην Αγ.Παρασκευή - Σάββατο 16/11 - 10πμ


Στηρίζουμε την κίνηση που θα γίνει σε γειτονιά της πόλης



 
Μάζεμα ελιάς στη γειτονιά

Σάββατο 16/11 από τις 10πμ
οδός Ειρήνης 103, Αγία Παρασκευή

Σε μια κοινωνία που το ιδεολόγημα της «ανάπτυξης» έχει καταστεί κυρίαρχο στη δημόσια σφαίρα,  επεκτείνονται συνεχώς οι πόλεις και εμπορικά κέντρα, μεζονέτες,  αποστειρωμένοι χώροι διασκέδασης, συνεχώς ξεφυτρώνουν στις γειτονιές. Έτσι οι γειτονιές μας τείνουν να τσιμεντοποιηθούν ολοκληρωτικά αποξενώνοντας μας από την επαφή μας με τη φύση αλλά και από την επαφή μας με τη γη ευρύτερα και όσα αυτή παράγει.

Καλούμαστε καθημερινά να αναθέτουμε την διατροφή μας καταναλώνοντας τροφές που άλλοι έχουν παράξει και συσκευάσει σε τόπους μακριά από τα μέρη που ζούμε με αμφίβολες στην καλύτερη περίπτωση συνέπειες για τον οργανισμό μας και το φυσικό περιβάλλον. Πολλές φορές μάλιστα λόγω των τόσο επιβαρημένων ωραρίων εργασίας μας  αλλά κι της αποξενωμένης καθημερινότητας  που βιώνουμε, σιγά σιγά συνηθίζουμε να  αφήνουμε άλλους να μας μαγειρεύουν και να μας φέρνουν το φαγητό έτοιμο στο σπίτι ή στη δουλειά.

Ως άνθρωποι που ζούμε και εργαζόμαστε κυρίως στις βορειοανατολικές περιοχές της Αθήνας, αλλά και ως άτομα που μοιραζόμαστε κοινούς προβληματισμούς πάνω στο ζήτημα της τροφής, βρισκόμαστε και συζητάμε εδώ και κάποιους μήνες με σκοπό την ανάδειξη  τέτοιων ζητημάτων και την προώθηση μιας κουλτούρας που αντιλαμβάνεται την παραγωγή της τροφής σαν συλλογικό πρόβλημα που μόνο συλλογικά μπορεί να αντιμετωπιστεί. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τη βασική ανάγκη της τροφής,  ψάχνοντας απαντήσεις μακριά από ατομικές λύσεις και τη λογική της καβάτζας, διεκδικώντας  ελεύθερη πρόσβαση σε αυτήν.

Μακριά από λογικές κέρδους, ανάθεσης και φιλανθρωπίας, χωρίς ειδικούς, διαμεσολαβητές και κάθε είδους επίδοξους διαχειριστές των ζωών μας μαθαίνουμε όλοι/ες μαζί να παράγουμε και να διαχειριζόμαστε την τροφή που βρίσκεται δίπλα μας, με όρους αλληλεγγύης, αυτοοργάνωσης και σεβασμού προς την γη. 

Στο καταστροφικό μέλλον που επιφυλάσσει ο καπιταλισμός σε μας και στους γύρω μας, στους μη προνομιούχους-ες, δεν βλέπουμε άλλη εναλλακτική από το να οραματιστούμε και να πράξουμε εδώ και τώρα προς μια άλλη κατεύθυνση, έναν διαφορετικό τρόπο ζωής και παραγωγής, που θα προκύπτει από τις δικές μας ανάγκες κι όχι από τις ανάγκες του κεφαλαίου και το κυνήγι του κέρδους. Ενάντια στον δήθεν μονόδρομο των επενδύσεων, της ”ανάπτυξης” και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας να αντιτάξουμε την κοινοκτημοσύνη και τη συλλογική ζωή. Αντί για τσιμέντο να γεμίσουμε τις γειτονιές μας με περιβόλια και μποστάνια! 

Ενα από τα πολλά παρατημένα εδώ και χρόνια οικόπεδα, στην οδό Ειρήνης 103, όπου κάποτε στεγαζόταν γηροκομείο συνταξιούχων της εθνικής τράπεζας που γκρεμίσανε, κρύβει στο βάθος έναν ελαιώνα άγνωστο στους περισσότερους-ες, αν και δίπλα μας. Ας συναντηθούμε εκεί για να φροντίσουμε συλλογικά τις ελιές που βρίσκονται εκεί και να συλλέξουμε τους καρπούς τους.

Αυτοοργανωμένο καλλιεργητικό εγχείρημα στα βορειοανατολικά 
kaliergitikoba@espiv.net