Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ 4 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ 24/2 ΣΤΟ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΣΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΕΡΓΟ ΠΕΙΝΑΣ Ν. ΓΙΑΓΤΖΟΓΛΟΥ 26/10/2020 ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ

 

Στις 24/2/2018 τα ξημερώματα πραγματοποιείται από τα ΕΚΑΜ βίαιη μεταγωγή του απεργού πείνας πολιτικού κρατούμενου Ν. Γιαγτζόγλου, από τον Κορυδαλλό στις φυλακές Λάρισας. Η απεργία πείνας και μετέπειτα δίψας του Γιαγτζόγλου έχει ως εύλογο αίτημα τη μεταγωγή του στον Κορυδαλλό, ενάντια στην εκδικητική απομόνωση αναρχικών κρατουμένων σε απομακρυσμένες φυλακές, μακριά από το συντροφικό, οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον, κάτι που αποτελεί πάγια τακτική των διωκτικών μηχανισμών.

Η ταραχή που επικρατεί για το γεγονός αυτό στις φυλακές Κορυδαλλού, γενικεύεται και παίρνει τη μορφή εξεγερτικής κινητοποίησης, η οποία στηρίζεται και από άλλες φυλακές. Την κινητοποίηση των κρατουμένων που πραγματοποιείται σε μια περίοδο αγώνα ενάντια στον νέο σωφρονιστικό κώδικα, και για την οποία ασκήθηκε ποινική δίωξη σε πρώην και τωρινούς πολιτικούς και κοινωνικούς κρατούμενους για ηθική αυτουργία κατά συναυτουργία και κατά συρροή, ακολουθούν διαπραγματεύσεις και προφορικές δεσμεύσεις του υπ. δικαιοσύνης για άμεση εξέταση του αιτήματος του Γιαγτζόγλου.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, σύντροφοι/ισσες αλληλέγγυοι με τους αγωνιζόμενους κρατούμενους του Κορυδαλλού και τον απεργό πείνας Γιαγτζόγλου, πραγματοποιούν το μεσημέρι της ίδιας μέρας, αυθόρμητη συγκέντρωση διαμαρτυρίας με πανό και συνθήματα, μπροστά στο υπ. δικαιοσύνης στη λεωφόρου Μεσογείων. Στόχος της παρέμβασης είναι να υποστηρίξει, να ενισχύσει και να επιταχύνει το αίτημα του απεργού απέναντι στο υπουργείο. Πλαισιώνεται από περίπου 80 άτομα, ανάμεσά τους και σύντροφοι/ισσες από την Αγ. Παρασκευή.

Μετά από περίπου 40 λεπτά, οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση αποχωρούν όλοι/ες μαζί με μορφή πορείας προς το μετρό Πανόρμου. Λίγα μέτρα από την πύλη του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός, η πορεία δέχεται μια εντελώς αναίτια και θρασύδειλη επίθεση από διμοιρία ΜΑΤζήδων, η οποία καταλήγει στον σοβαρό τραυματισμό αρκετών διαδηλωτών/τριών και στην προσαγωγή 5 ατόμων από διαφορετικά κοντινά σημεία. Στη ΓΑΔΑ, 4 από τις προσαγωγές -δύο από τις οποίες αφορούν συντρόφους μας που συμμετείχαν και συμμετέχουν στη συνέλευσή μας- μετατρέπονται σε συλλήψεις, με ψευδείς κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα: διατάραξη ειρήνης, αντίσταση κατά της αρχής, απείθεια, εξύβριση, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία σε αστυνομικούς (!) και περί όπλων (για την κατοχή κράνους μηχανής!).

Οι 4 συλληφθέντες περνούν από εισαγγελέα την επόμενη μέρα και ορίζεται δικάσιμος για τις 28/2/2018 με τις παραπάνω πλημμεληματικές κατηγορίες. Και όλα αυτά, επειδή απλά κάποιοι ΜΑΤ-ατζήδες είχαν όρεξη να χτυπήσουν κόσμο, πιθανά σε μία κίνηση ρεβανσισμού, όπου το κράτος δείχνει τα δόντια του μπροστά στις κινητοποιήσεις των μέσα κι έξω από τις φυλακές. Η δίκη τελικά διεξάγεται στις 27/9/18 με τη συμπαράσταση αλληλέγγυων στο δικαστήριο. Οι συλληφθέντες αθωώνονται από τις κατηγορίες της διατάραξη ειρήνης, αντίσταση κατά της αρχής, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία σε αστυνομικούς και την κατηγορία περί όπλων.

Τρεις από αυτούς κρίθηκαν ένοχοι για τα πλημμελήματα της απείθειας (ο ένας είχε δώσει αποτυπώματα στην ΓΑΔΑ ) και οι 4 ένοχοι για εξύβριση στους 2 ματατζήδες επί προσωπικού, καθώς σύμφωνα με το κατηγορητήριο προσέβαλαν την τιμή και την υπόληψη των 2 ματατζήδων με το σύνθημα ¨μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι¨, δείχνοντας περιφρόνηση στο πρόσωπο τους.

Αφού απορρίφθηκε κάθε αίτημα ελαφρυντικού, οι ποινές διαμορφώθηκαν σε 8 μήνες για την εξύβριση (4 μήνες για καθένα από τους 2 ματατζήδες) και 12 μήνες για την απείθεια σε 3 από τους 4 συλληφθέντες με τριετή αναστολή.. Η έφεση που κατατέθηκε από τους 4 θα εκδικαστεί στο εφετείο στις 26/10/20 .

Σαν Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίας Παρασκευής, όπως και σε παρόμοιες περιπτώσεις κρατικής καταστολής, καταγγέλλουμε την αστυνομική αυθαιρεσία. Θεωρούμε αναφαίρετο δικαίωμα και στηρίζουμε την επιλογή των αγωνιζόμενων κατοίκων να διαδηλώνουν και να εκφράζουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους σε όσους/ες αντιστέκονται δίκαια για την ελευθερία τους και απέναντι στη βαρβαρότητα των κοινών εκμεταλλευτών μας.

Καταγγέλλουμε τις ποινές για εξύβριση ματατζήδων σε προσωπικό επίπεδο που ασκήθηκαν στους συλληφθέντες αλληλέγγυους βάσει των πολιτικών, αντιθεσμικών και αντικρατικών συνθημάτων που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας. 

 

Η δίκη θα διεξαχθεί στο εφετείο στη Λουκάρεως, 2ος όροφος αίθουσα Δ 80 Α νούμερο 7 τη Δευτέρα 26/10, ώρα 9 πμ

 

Αθώωση στους 4 συλληφθέντες της παρέμβασης στο υπ. δικαιοσύνης

 

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίας Παρασκευής