Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ – ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ

 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ 

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2/7 21.30  ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ

Εμείς που καλούμε σε αυτή τη συγκέντρωση  είμαστε άνθρωποι που κινούμαστε, ζούμε, δουλεύουμε και κάποιοι μεγαλώσαμε στην Αγία Παρασκευή. Άνθρωποι που  κάνουν ακόμα και καθημερινή χρήση της πλατείας του Άη Γιάννη, σε διαφορετικές ώρες μέσα στη μέρα. Άνθρωποι που επιλέγουν να περάσουν τα βράδια τους, να συναντήσουν φίλους/ες και να κοινωνικοποιηθούν στην πλατεία, έξω από τα κυρίαρχα πρότυπα του lifestyle, γονείς που βγαίνουν με τα παιδιά τους, εργαζόμενοι/ες, κάθε λογής άνθρωποι δηλαδή. Διαλέγουμε οι ίδιες/οι πού θα καθόμαστε, πώς θα κινηθούμε στον χώρο, τί και αν θα καταναλώσουμε, χωρίς φυλετικούς, έμφυλους, ηλικιακούς, κοινωνικούς, ταξικούς κλπ. διαχωρισμούς. Τελικά, είμαστε ένα κομμάτι του κόσμου που χρησιμοποιεί την πλατεία, που γνωρίζει πολύ καλά τις θετικές και τις αρνητικές πτυχές της  και το οποίο, όπως συνέβη και με όλους τους ανθρώπους της πλατείας, κάτοικους και μη, δεν ρωτήθηκε ποτέ για το τί πλατεία θέλει και πώς τη θέλει.

Το Σάββατο 19/06 τα ξημερώματα, στην πλατεία του Άη Γιάννη, 2 μετανάστες που εργάζονται σε παρακείμενο κατάστημα εστίασης, δέχτηκαν  επίθεση από 2 θαμώνες της πλατείας. Απαίτησαν  από τους μετανάστες που μετά τη λήξη της εργασίας τους περίμεναν το τοπικό λεωφορείο στη στάση της πλατείας να φύγουν από εκεί. Μετά από φωνές και ρατσιστικές βρισιές οι θαμώνες κινήθηκαν απειλητικά προς το μέρος τους. Ο ένας από τους εργαζόμενους μετανάστες διέφυγε  με το λεωφορείο ενώ ο άλλος δέχτηκε σωματική βία, χωρίς να τραυματιστεί σοβαρά, προτού οι εν λόγω τραμπούκοι αποχωρήσουν.

Γνωρίζουμε καλά ότι στην πλατεία, όπως και σε κάθε ζωντανό μέρος, υπάρχουν ζητήματα, τα οποία σχετίζονται κυρίως με τον θόρυβο, την καθαριότητα αλλά και με αντικοινωνικές συμπεριφορές. Αγωνιζόμαστε απέναντι στην κατοχή και τον αποκλεισμό της πλατείας από τα ΜΑΤ και την αστυνομία, που έχουν ήδη αποτυχημένα επιχειρηθεί 2 φορές μέχρι σήμερα, με την εμπλοκή και της δημοτικής αρχής. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην εμπορευματοποίηση της πλατείας και την εγκατάσταση τραπεζοκαθισμάτων.  Και αυτό γιατί  θεωρούμε ότι η συστημική αυτή προσέγγιση «επίλυσης» τέτοιων ζητημάτων ακυρώνει την υπόσταση και τον δημόσιο και ανοιχτό χαρακτήρας της πλατείας του Αη Γιάννη αλλά και κάθε πλατείας. Αγωνιζόμαστε όμως με την ίδια αποφασιστικότητα  και ενάντια σε κάθε είδους αντικοινωνική συμπεριφορά και σε κάθε είδους τραμπουκισμό, που επίσης ακυρώνουν στην πράξη την ελευθερία μας. Προσβολές, ύβρεις, απειλές και επιθέσεις σε βάρος μεταναστών, γυναικών, αλλά και σε βάρος οποιουδήποτε ανθρώπου θεωρείται από κάποιους και κάποιες ως το «εύκολο θύμα» για να επιδείξουν τη δύναμή τους είναι αδιανόητες σε οποιοδήποτε χώρο, δημόσιο ή ιδιωτικό. Πρέπει να αποδοκιμαστούν και να καταδικαστούν άμεσα, έμπρακτα και απερίφραστα, πρώτα από όλα από όσους βρίσκονται στην πλατεία. Όταν γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων περιστατικών οφείλουμε να παίρνουμε θέση, να υπερασπιζόμαστε τα θύματα και να απομονώνουμε τους δράστες. Θέλουμε μια πλατεία ανοιχτή σε όλους όπου θα χτίσουμε συνείδηση αλληλεγγύης και συλλογικής ζωής

Δεν  επιτρέπουμε  σε κανέναν τραμπούκο να μας απειλεί και  να μας ελέγχει για το τί κάνουμε και για το πότε και με ποιον βρισκόμαστε. Απέναντι σε εκφοβισμούς και παραβιαστικές συμπεριφορές , να απαντήσουμε με ελευθερία, συνείδηση, συλλογικότητα. 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ