Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΩΣ ΜΙΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ ΚΡΙΣΗ


 

 


Διανύουμε άλλον έναν δύσκολο χειμώνα, μέσα σε πολλαπλές και παράλληλες “κρίσεις”, χρηματοπιστωτικές, χρέους, υγειονομικές: οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι μας τις παρουσιάζουν ως ένα αναπότρεπτο χτύπημα της μοίρας, και έτσι θέλουν να κρατήσουν τον κόσμο φοβισμένο, σιωπηλό και υπάκουο, να δουλεύει, να καταναλώνει, να κλείνεται στο σπίτι του, ευγνώμων που επιβιώνει

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

 

Η νέα κρίση είναι η ενεργειακή και συνδέεται με την ακρίβεια. Πολιτικοί, επιστήμονες και δημοσιογράφοι λένε ότι η στροφή στις λεγόμενες βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) δεν επαρκεί να καλύψει τη ζήτηση, μιλάνε για γεωπολιτικούς και εμπορικούς ανταγωνισμούς μεταξύ κρατών που πουλάνε ενέργεια και αυτών που αγοράζουν ή και για το ότι η προσφορά ενέργειας είχε μειωθεί λόγω των lockdown και τώρα δεν μπορεί εύκολα να επανέλθει.

 

Δεν λένε βέβαια ότι ο καπιταλισμός, οι σχέσεις και ο πολιτισμός που δημιουργεί, έχουν μετατρέψει τα πάντα γύρω μας σε εμπορεύματα με αντίτιμο: το νερό, η τροφή, η στέγαση, η θέρμανση, η υγεία είναι προνόμια για όποιον μπορεί να τα αγοράσει. Το ίδιο και η ενέργεια: ένα χρηματιστηριακό αγαθό, ένα εμπορεύσιμο προϊόν που υπόκειται όχι στις ανθρώπινες ανάγκες, αλλά στους νόμους της αγοράς και των επενδυτών. Όταν λοιπόν μπορούν να βγάλουν πιο πολλά κέρδη από αυτή, θα το κάνουν.

 

Σε εμάς λένε πως καταναλώνουμε πολύ ενέργεια που μολύνει το περιβάλλον, άρα πρέπει να αναλάβουμε το κόστος της μετάβασης στις ΑΠΕ. Δεν ακούμε όμως τίποτα για την ενεργοβόρα υπερ-παραγωγή άπειρων 'αγαθών' που ανταγωνίζονται μεταξύ τους, διαρκούν ελάχιστα και μετά πετιούνται ώστε να ξαναγοραστούν άλλα. Τίποτε για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, εφοπλιστικές και αεροπορικές εταιρείες που ξεζουμίζουν τους φυσικούς πόρους του πλανήτη ώστε οι μεγιστάνες τρις-δισεκατομμυριούχοι να πλουτίζουν και να καθορίζουν τις ζωές μας. Ούτε για το κόστος και την ενέργεια που σπαταλούν τα κράτη για τα πολεμικά τους αεροσκάφη και πλοία, θέλοντας να αναβαθμίσουν τις ένοπλες δυνάμεις τους και τις πολεμικές τους βιομηχανίες, για να ενισχύσουν τον γεωπολιτικό τους ρόλο, σε βάρος των λαών του κόσμου.

 

ΑΚΡΙΒΕΙΑ

 

Το αποτέλεσμα όμως το βλέπουμε καθαρά. Χρησιμοποιώντας ως αφορμή και δικαιολογία την άνοδο των τιμών της ενέργειας το κεφάλαιο κερδοσκοπεί, αυξάνοντας τις τιμές όλων των προϊόντων για να αυξήσει τα κέρδη του, ενώ το κράτος εισπράττει αυξημένο ΦΠΑ από τα υπερτιμημένα τιμολόγια του ρεύματος.  Δημιουργείται έτσι ένα ντόμινο ακρίβειας σε ό,τι είναι βασικό για την ποιότητα ζωής μας.

Θέρμανση: τα φετινά έξοδα μας για να ζεστάνουμε τα σπίτια μας θα είναι διπλάσια ίσως και παραπάνω. Ρεύμα: οι λογαριασμοί οικιακού ηλεκτρικού ρεύματος ανεξαρτήτως εταιρίας παροχής έρχονται ήδη φουσκωμένοι με υπέρογκο κόστος. Μετακίνηση: η τιμή της βενζίνης και όλων των καυσίμων κοντεύει να φτάσει 2 ευρώ το λίτρο καθιστώντας την μετακίνηση πολυτέλεια. Τρόφιμα και Βασικά αγαθά: οι τιμές στα ράφια των καταστημάτων λόγω των παραπάνω έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Υγεία: η ακρίβεια εν μέσω πανδημίας διαμορφώνει μια συνθήκη γενικευμένου πολέμου κατά της κοινωνίας. Το ΕΣΥ έχει σε μεγάλο βαθμό επικεντρωθεί στη θεραπεία των ασθενών με Covid-19 αλλά, ουσιαστικά παρατημένο από το κράτος, αδυνατεί να ανταπεξέλθει. Ταυτόχρονα, για άλλα προβλήματα υγείας πολλοί από εμάς αναγκαζόμαστε να στρεφόμαστε στον ιδιωτικό τομέα, πληρώνοντας πανάκριβα για εξετάσεις και νοσηλείες, αλλά και για τα αλλεπάλληλα rapid και μοριακά τεστ που όλοι κάνουμε για να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας και για να συνεχίσουμε να δουλεύουμε.  

Την ίδια ώρα τα έσοδα μας, οι μισθοί μας, όχι μόνο δεν αυξάνονται ανάλογα, αλλά εδώ και 10 χρόνια μειώνονται συνεχώς. Η ανεργία και η επισφαλής εργασία ή τα εξοντωτικά ωράρια κυριαρχούν, οι συντάξεις πετσοκομμένες, οι φόροι συνεχείς, τα ενοίκια πανάκριβα ειδικά στις γειτονιές μας.. Υποτίθεται εν τω μεταξύ, όπως λένε οι κυβερνώντες, ότι η ανάπτυξη καλπάζει, έχουμε αφήσει πίσω μνημόνια κ.λπ. και όλα θα πάνε καλά. Εμείς ζούμε προφανώς σε άλλο πλανήτη…

 

ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ ΦΤΗΝΑ ΤΟ ΤΟΜΑΡΙ ΜΑΣ

 

Η πανδημία της covid-19 και των μεταλλάξεων της και η ανικανότητα και η απροθυμία των εξουσιαστών να προσφέρουν επαρκή φροντίδα για την υγεία των συνανθρώπων μας, παρέχοντας σε όλο τον πλανήτη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αποδεικνύει ότι προτεραιότητα των κυρίαρχων αυτού του κόσμου δεν είναι η ευημερία των πολλών, αλλά τα κέρδη τους, η αγορά, η οικονομία, η αύξηση των ανισοτήτων.

 

Παρουσιάζουν την ακρίβεια ως ένα φυσικό φαινόμενο (π.χ. σεισμός) και, περιμένοντας το κακό να περάσει, ζητάνε από εμάς και θυσίες, επειδή δήθεν πληττόμαστε όλες και όλοι και έχουμε ατομική ευθύνη απέναντι στο κοινό καλό. Βράζουμε όμως όλοι στο ίδιο καζάνι; Τι κοινό έχει ο καναλάρχης με την εργάτρια; Αυτός που ζει σε βίλα με αυτή που ζει στο δυάρι; Ο βουλευτής με την μετανάστρια; Έχουμε όλοι την ίδια αγωνία πώς θα βγάλουμε τον μήνα;

 

Για αρχή πρέπει να αρνηθούμε να χωνέψουμε άλλη μια επίθεση στις ζωές μας. Δεν εναπόκειται σε εμάς να δώσουμε λύσεις στις αντιφάσεις του συστήματος ούτε να απαντήσουμε σε παραπλανητικά ερωτήματα (πού θα βρεθούν τα χρήματα).

 

Να αρθρώσουμε τον δικό μας λόγο και τις δικές μας διεκδικήσεις και να παλέψουμε συλλογικά, αυτοοργανωμένα και ακηδεμόνευτα για τα πράγματα που έχουμε ανάγκη:

 

Αυξήσεις μισθών και αύξηση/γενίκευση επιδομάτων θέρμανσης και ανεργίας

 

Κατάργηση ΦΠΑ και πλαφόν τιμών σε τρόφιμα και βασικά αγαθά

 

Μείωση ενοικίων, πλαφόν στις τιμές των ενοικίων, αναστολή πληρωμής τους

 

Δωρεάν διενέργεια ράπιντ και μοριακών τεστ

 

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ