Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Δεν θα δουλέψουμε μέχρι να πεθάνουμε... Δεν θα πεθάνουμε δουλεύοντας!προκήρυξη για το νέο νομοσχέδιο στο ασφαλιστικό, Φεβρουάριος 2016

ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ
... ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ!


Οι γνωστοί επίδοξοι πολιτικοί – σωτήρες και μαζί τους διάφορες επιτροπές «σοφών» προσπαθούν να ενοχοποιήσουν μαζικά τις συνειδήσεις μας και να μας πείσουν ότι «το ασφαλιστικό δεν βγαίνει». Η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α - ΑΝ.ΕΛ φέρνει, μέσω του 3ο μνημονίου, προς ψήφιση στην βουλή την πιο άγρια μέχρι τις ημέρες μας μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Για να μπορούμε να παίρνουμε μια «αξιοπρεπή» σύνταξη των 300 ευρώ -όπως μας λένε- τα επόμενα χρόνια, μας καλούν να συναινέσουμε στο «σωτήριο» κυβερνητικό έργο.

Το νέο νομοσχέδιο περιέχει όλους τους προηγούμενους αντι-ασφαλιστικούς νόμους και έρχεται σε συνέχεια των προηγούμενων μνημονίων και πολιτικών υποτίμησης. Τα προηγούμενα χρόνια οι «αναγκαίες» μεταρρυθμίσεις για το «ξεπέρασμα» της κρίσης ήταν η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, το γκρέμισμα του βασικού μισθού και η αύξηση του κόστους της καθημερινής ζωής ( αυξήσεις σε ΔΕΗ, νερό, ΜΜΜ και υπηρεσίες περίθαλψης). Τώρα είναι το κούρεμα των συντάξεων και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Η επίθεση στον άμεσο και έμμεσο (κοινωνικές παροχές) μισθό εντείνεται. Τι και αν η κυβέρνηση έχει χρώμα μπλε, πράσινο η φαιορόζ, η υποτίμηση της εργασίας και της ζωής μας, σαν στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου και του εκάστοτε πολιτικού προσωπικού μέσα στην κρίση, παραμένει η ίδια και συνεχίζεται ανεμπόδιστα.


ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ:

1.  Επέκταση του εργασιακού βίου (χορήγηση σύνταξης στα 62 χρόνια με 40 χρόνια ασφάλισης, αλλιώς στα 67 χρόνια, κάτι που μοιάζει απίθανο για όλους τους νέους/νέες εργαζόμενες που δουλεύουν επισφαλώς και ανασφάλιστα)
2.  Νέα διαμορφωμένη εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ
3.  Σταδιακή κατάργηση των επικουρικών συντάξεων
4.  Μείωση των αναπηρικών συντάξεων
5.  Κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους
6.  Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους με μπλοκάκια
7.  Υπολογισμός των εισφορών σε μίνιμουμ τεκμαρτό εισόδημα 5.000 ευρώ ακόμα και αν το πραγματικό ειναι μικρότερο. Έτσι άνεργοι που η επαγγελματική τους ιδιότητα συνδέεται με την ασφάλιση τους βρίσκονται να πληρώνουν 180 με 240 ευρώ μηνιαίως χωρίς να έχουν καθόλου εισόδημα. Ενώ αντίθετα για ποσά άνω των 60.000 ετησίως προβλέπεται μηδενική εισφορά.
8.  Το ύψος της σύνταξης θα υπολογίζεται βάση του εισοδήματος στο σύνολο του εργάσιμου βίου αντί για την τελευταία 5ετια κάτι που θα φέρει μειώσεις άνω του 30%
9.  Εισάγεται ρήτρα προσαρμογής που θα καθορίζει το τελικό ύψος τόσο της βασικής όσο και της αναλογικής σύνταξης. Η ρήτρα αυτή θα συνδέεται με το μέγεθος του ΑΕΠ, τα επίπεδα της μισθωτής απασχόλησης. Όσο αυξάνεται δηλαδή η ανεργία τόσο θα μειώνονται οι συντάξεις.
10.  Μειώνεται η κρατική δαπάνη που προορίζεται για τα ασφαλιστικά ταμεία στα 2,5 δις και κατά 4 δις μέχρι το 2018
11.  Έμμεσα ενισχύεται η ιδιωτική ασφάλιση που μας μετατρέπει σε εξατομικευμένους «επενδυτές» των ασφαλιστικών μας εισφορών.


ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ «ΕΛΛΕΙΜΜΑ» ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ!

Είναι γνωστό, ότι η κάθε επίθεση που εξαπολύουν τα αφεντικά συνοδεύεται με ρητορικές, που μιλάνε για οικονομικά αδιέξοδα και ελλείμματα σε προϋπολογισμούς και ταμεία. Είναι γνωστό επίσης, ότι τα ασφαλιστικά ταμεία, που μόνο ο κόσμος της εργασίας γέμιζε με τους μισθούς του, λεηλατήθηκαν συστηματικά και διόλου τυχαία στο όνομα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το γεγονός ότι από το 1950 ακόμα τοκίζουν τα αποθεματικά των ταμείων, με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό της τραπεζικής αγοράς. Δεν γίνεται να ξεχάσουμε το φαγοπότι από τα «θαλασσοδάνεια» σε καπιταλιστικές επενδύσεις, κόμματα και επιχειρηματικούς ομίλους, το τσογάρισμα στο χρηματιστήριο και το κούρεμα μέσω PSI επί συγκυβέρνησης ΠαΣοΚ-ΝΔ τo 2012. Η ληστεία των αποθεματικών των ταμείων είναι μια παλιά ιστορία. που πολλοί θέλουν να την ξεχάσουμε.

Και έρχονται τώρα με θράσος να μας ρίξουν το φταίξιμο και να μας βάλουν να πληρώσουμε για άλλη μια φορά τα σπασμένα. Να πάνε να τα μαζέψουν από τις τσέπες και τις περιουσίες των αφεντικών (μικρών-μεγάλων). Από εκείνους που πλούτισαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, από την στυγνή εκμετάλλευση και την μαύρη εργασία που επέβαλαν σε μετανάστες και ντόπιους εργάτες/εργάτριες, την ώρα που το κράτος τους πρόσφερε απλόχερα φοροαπαλλαγές και «διευκολύνσεις» για να αυξήσουν τα κέρδη τους (8,5 δις ευρώ υπολογίζονται οι βεβαιωμένες οφειλές των αφεντικών προς τα ταμεία ήδη από το 2010).


ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΑΓΩΝΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ
και σε κάθε χώρο όπου κινούμαστε (χώρους δουλειάς, πανεπιστήμια)

Επιλέγουμε να βγούμε στο δρόμο για τις ανάγκες και τα συμφέροντα μας, μακριά από επαγγελματικές συντεχνίες, μακριά και από το βασίλειο των εργατοπατέρων: τις συνδικαλιστικές (ΓΣΕΕ –ΑΔΕΔΥ) και τις κομματικές ηγεσίες (ΠΑΜΕ κλπ), οι οποίες τόσα χρόνια συνέβαλαν μέσω συντεχνιακών πρακτικών στην εκτόνωση του εργατικού κινήματος και στον κατακερματισμό των εργαζομένων σε ανταγωνιστικές μεταξύ τους κατηγορίες.

Εμείς σαν ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Αγίας Παρασκευής, μια αυτο-οργανωμένη συνέλευση γειτονιάς που αποτελείται από άνεργους/ες, φοιτητές/τριες, μπλοκάκιδες, επισφαλείς ή μη εργαζόμενους/ες σε διάφορους κλάδους, ζούμε καθημερινά τις συνέπειες της ολοένα αυξανόμενης υποτίμησης της ύπαρξης μας. Επιλέγουμε να συναντηθούμε σε επίπεδο γειτονιάς, ώστε να διαμορφώσουμε συλλογικά τους όρους με τους οποίους θα παλέψουμε για να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση. Συντονιζόμαστε επίσης με αντίστοιχες κοινότητες αγώνα από άλλες γειτονιές της Αθήνας καθώς και με σωματεία βάσης / εργατικές ομάδες σε κεντρικές κινητοποιήσεις.

Θεωρούμε ότι η επίθεση που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό δεν αφορά ορισμένους κλάδους, αλλά όλους τους «από τα κάτω» αυτής της κοινωνίας. Χρειάζεται να απαντήσουμε άμεσα, οργανωμένα και συνολικά απέναντι στα σχέδια τους. Να ξεκινήσουμε να διεκδικούμε τα βασικά, όπως ένσημα για όλες τις ώρες που εργαζόμαστε και επίδομα ανεργίας για όλους χωρίς προϋποθέσεις. Να αποτρέψουμε απολύσεις και να απαιτήσουμε αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης. Να οργανώσουμε κοινωνική στάση πληρωμών για να μην πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ σε ρεύμα, ενοίκιο, μεταφορές, περίθαλψη. Να βάλουμε ένα φρένο στην ολομέτωπη επίθεση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Να βγούμε μπροστά να διεκδικήσουμε όλα αυτά που μας ανήκουν.

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
και σε κάθε πολιτική υποτίμησης που μας επιβάλλουν τα αφεντικά και το κράτος τους


ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 4/1
[9:30πμ]  Απεργιακή προσυγκέντρωση στην Αγ. Παρασκευή  (1o Δημοτικό, Αγ Ιωάννου 27)
[11πμ]  Συγκέντρωση – πορεία  (Στουρνάρη & Πατησίων)
[6μμ] Απεργιακή κουζίνα (στον Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Χώρο της συνέλευσης, Δημοκρατίας 2 & Αγ.Τριάδος)


ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ