Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΙΟΛΑΣ : ΣΑΒΒΑΤΟ 24/4 ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 25/4

 


 
ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΙΟΛΑΣ : ΣΑΒΒΑΤΟ 24/4 ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 25/4

Ως Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίας Παρασκευής έχουμε ασχοληθεί με το ζήτημα της βίλας Ιόλα ήδη από το 2009. Τόσο όταν αποτελούσε ιδιωτική περιουσία όσο και μετά την απόκτησή της από τον Δήμο οργανώσαμε συμβολικές καταλήψεις, ανοιχτές συνελεύσεις, κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις εντός του κτήματος ώστε να ανοίξουμε τον χώρο στην πόλη και να δώσουμε παραδείγματα χρήσης του. Σταθερή μας θέση είναι η βίλα Ιόλα να αποκτήσει ένα αληθινά κοινωνικό χαρακτήρα, λειτουργώντας ελεύθερα, χωρίς αντίτιμο και μακριά από κάθε λογική εμπορευματοποίησης και κερδοφορίας. Σταθερή μας επιδίωξη είναι οι κάτοικοι της πόλης αλλά και άλλων περιοχών να εμπλακούν ως δημιουργοί και συμμέτοχοι και όχι μόνο ως θεατές ή καταναλωτές. Με αυτό το σκεπτικό συμμετέχουμε και στηρίζουμε τις δράσεις της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Κατοίκων για τους Δημόσιους Χώρους. Καλούμε τους κατοίκους της πόλης να έλθουν στην βίλα Ιόλα το Σάββατο 24/4 στις 12.00 και την Κυριακή 25/4 στις 11.00 για να οικειοποιηθούμε για άλλη μια φορά τον χώρο και να συζητήσουμε για το μέλλον του 
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟΙ
ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 

Το κείμενο της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Κατοίκων για τους δημόσιους χώρους 

ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Αν κάτι έγινε από όλες και όλους αντιληπτό τον καιρό της πανδημίας, των απαγορεύσεων και του εγκλεισμού είναι η μεγάλη σημασία που οι ανοιχτοί δημόσιοι χώροι έχουν για την καθημερινότητα της πόλης και τις ανάγκες των κατοίκων της. Η κοινωνικοποίηση, η άθληση, η αποφόρτιση είναι μερικές μόνο από τις λειτουργίες τους που είναι απαραίτητες για την σωματική υγεία και την ψυχική μας ισορροπία. Είναι προφανές ότι όσο περισσότεροι τέτοιοι χώροι υπάρχουν τόσο μεγαλώνει το εύρος των επιλογών μας και πόσο μάλλον σε αυτή την υγειονομική συνθήκη.

Σήμερα , ακόμα και  όσοι μας προέτρεπαν να μείνουμε σπίτι  (αφού πρώτα όσοι  έβγαιναν για ανάσες στους δημόσιους χώρους εισέπρατταν  πρόστιμα  και  αστυνομική βία), σήμερα αποδέχονται ότι «δεν υπάρχει λογική να κλείνεις τον κόσμο μέσα» και μάλιστα  μιλούν για «επίταξη ανοιχτών χώρων ώστε να πηγαίνει ο κόσμος να αθλείται, να ξεσκάει»

Είναι προφανές  ότι η ύπαρξη δημόσιων και ανοιχτών χώρων είναι σήμερα κάτι περισσότερο από αναγκαία και το νιώθει κανείς όταν κυκλοφορεί στην πόλη στους δρόμους, στις ήδη  κορεσμένες πλατείες και παιδικές χαρές της.

 Η πόλη μας υστερεί εντυπωσιακά σε αυτόν το τομέα Το γήπεδο στο Πολιτιστικό Πάρκο ‘Στ, Κώτσης΄’ είναι κλειστό από την περασμένη άνοιξη. Πρόσφατα περιφράχτηκε και ο χώρος του δημοτικού κινηματογράφου για να μεταφερθούν εκεί υπηρεσίες, οχήματα και οικοδομικά υλικά του Δήμου, ενώ υπήρχαν προτάσεις για τη μεταφορά τους αλλού. Εκείνο της οδού Νότου κλειδωμένο. Ο κήπος του Ιόλα με μια στοιχειώδη μέριμνα από τον Δήμο θα μπορούσε να είναι ανοιχτός για όλες και όλους. Οι αυλές των σχολείων παραμένουν επίσημα κλειστές ενώ οι γειτονιές αυθόρμητα τις οικειοποιούνται. Μικρά πάρκα ,όπως της οδού Παπάγου, ρημάζουν. .Με συστηματικό τρόπο ο Δήμος όχι μόνο αποκλείει την πρόσβαση των κατοίκων στους ελεύθερους χώρους αλλά και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές δεν δείχνει να κατανοεί την χρησιμότητα των δημόσιων χώρων σε σχέση με την πανδημία.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οφείλουμε να κινητοποιηθούμε, να αγωνιστούμε για τους δημόσιους χώρους, να  αξιοποιήσουμε τους υπάρχοντες και να αναδείξουμε και άλλους.

Πιστεύουμε ότι η αυλή του κτήματος Ιόλα ,αυτός ο πνεύμονας πράσινου στην κάτω γειτονιά, μπορεί άμεσα να ανοίξει στην τοπική κοινωνία σαν χώρος πράσινου, περιπάτου και αναψυχής  όπως ήδη λειτουργεί το Πάρκο Νεαπόλεως. Με αυτό το σκεπτικό προχωρούμε σε μια συμβολική κίνηση. Ανοίγουμε τον χώρο  το Σάββατο 24/4  στις 12.00 για γνωριμία και φροντίδα και την Κυριακή 25/4 από ώρα 11.00 -15.00  για να τον οικειοποιηθούμε, να τον ζωντανέψουμε και να  συζητήσουμε τις επόμενες πρωτοβουλίες μας.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ