Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 

 

Το Σαββατοκύριακο 25ης και 26ης Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε και η 3η αποστολή αλληλεγγύης στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας. 

Τα είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, αναλώσιμα, απορρυπαντικά, κλινοσκεπάσματα ,κτλ) που συγκεντρώθηκαν απ΄το υστέρημα των αλληλέγγυων πολιτών, παραδόθηκαν έπειτα από συνεννόηση στην Αυτοοργανωμένη Συλλογική Κουζίνα Φαρκαδόνας. Η Συλλογική Κουζίνα μαγειρεύει και διανέμει καθημερινά 300 με 500 μερίδες φαγητού στους κατοίκους στη Φαρκαδόνα, στα κατεστραμμένα χωριά Βλοχός, Κεραμίδι, Γεωργανάδες, Παναγίτσα, Βαλομάντι, Παραπόταμος κ.α., όπως και στη Δομή του Κουτσόχερου, στην οποία έχουν μεταφερθεί  κάτοικοι της περιοχής εδώ και περίπου 3 μήνες (μετά την απομάκρυνση των μεταναστών που έμεναν εκεί και στοιβάχθηκαν  σε άλλες δομές) και οι οποίοι υποσιτίζονται, καθώς ο Δήμος τους παρέχει ΕΝΑ! γεύμα την ημέρα, και αυτό κάκιστης ποιότητας. Τα δε σπίτια τους στη δομή είναι μικρά κοντέινερ, δίπλα από νταμάρι, με δύο κοινόχρηστα πλυντήρια ρούχων για όλους του διαμένοντες. 

Συζητήσαμε με τους ντόπιους κάτοικους-πλημμυροπαθείς της περιοχής, οι οποίοι μας εξέφρασαν για άλλη μια φορά το αίσθημα κοινωνικής αδικίας και εγκατάλειψης από την πλευρά του κράτους. Η κατάστασή τους συστηματικά αποσιωπάται από τα ΜΜΕ τα οποία, ενώ τις πρώτες ημέρες μετά την καταστροφή κάλυπταν συνεχώς το θέμα, σήμερα δεν λένε κουβέντα. Όσοι δεν κατοικούν στις περιοχές που επλήγησαν στην πραγματικότητα δεν ενημερώνονται για την κατάσταση που τώρα επικρατεί εκεί. Τα κυριότερα προβλήματα που οι πλημμυροπαθείς αντιμετωπίζουν από την εγκληματική στάση του κρατικού μηχανισμού είναι τα εξής: 

  • Τα 6,6 χιλ. ευρώ της κρατικής «αρωγής» που έχουνε λάβει - όσοι κάτοικοι τα έλαβαν, καθώς αρκετές είναι οι αιτήσεις που είναι ακόμη σε διαδικασία διασταυρώσεων στοιχείων -  προφανώς και δεν επαρκούν για την κάλυψη των πρώτων αναγκών τους σε επισκευές των σπιτιών τους, αγορά επίπλων, ρουχισμού, τροφίμων, ηλεκτρικών συσκευών και αφορούν σαφώς αυτούς που τα σπίτια τους είναι κατοικήσιμα.  
  • Στο Βλοχό, υπάρχουν κάτοικοι που μένουν σε ράντζα στην εκκλησία του χωριού. 
  • Υπάρχει εκ νέου πρόβλημα με το πόσιμο νερό καθώς οι ποσότητες που φέρνει ο Δήμος έχουν μειωθεί τραγικά. 
  • Αρκετοί νέοι έχουν μεταναστεύσει στα αστικά κέντρα αναζητώντας δουλειά αλλά και αρκετοί στο εξωτερικό. 
  • Ένα άλλο πρόβλημα που καταγγέλλουν οι πλημμυροπαθείς είναι η ακρίβεια και η αδυναμία ενοικίασης σπιτιών λόγω της της εκμετάλλευσης της κατάστασης από τα άπληστα αφεντικά της περιοχής, αλλά και επειδή οι μαυραγορίτες, λαμόγια, ιδιοκτήτες ακινήτων για να νοικιάσουν τα σπίτια ζητάνε 3 νοίκια μπροστά και ένα το τρέχον. 
  • Οι καθυστερημένες και εξευτελιστικές αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους πλημμυροπαθείς αγρότες. 
  • Η ανύπαρκτη αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας και η μη αποκατάσταση των ζημιών στα αναχώματα, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος για νέες πλημμύρες. 

Το κράτος γνώριζε τον υψηλό βαθμό κινδύνου σε περίπτωση πλημμύρας από το 2018 που διέθετε του χάρτες επικινδυνότητας της περιοχής και δεν έπραξε τίποτα. Τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή της Καρδίτσας, που υποτίθεται θα υλοποιούνταν μετά τον ΙΑΝΟ και μέσω της αγαπημένης εταιρείας του Μητσοτάκη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ,  δεν έγιναν ποτέ και τα 143 εκ. που διατέθηκαν έγιναν «επισκευές» του οδικού δικτύου.  

Για την καταστροφή της Θεσσαλίας υπεύθυνη δεν είναι η κλιματική αλλαγή αλλά το κράτος και οι καπιταλιστές 

Η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίας Παρασκευής βρίσκεται απ΄την πρώτη στιγμή  πλάι στους κατοίκους των πληγεισών περιοχών και θα συνεχίσει να βρίσκεται, έχοντας ως κινητήρια δύναμη το δομικό στοιχείο της ανθρώπινης φύσης μας: την αλληλεγγύη 

Η Συνέλευση είναι ανοικτή σε όλους κάθε Δευτέρα 8-11 μ.μ. Ελάτε να δημιουργήσουμε εστίες αυτοοργάνωσης, αλληλεγγύης και αντίστασης, να συζητήσουμε τα προβλήματά μας, να ανταλλάξουμε απόψεις και να δράσουμε συλλογικά.  

Δεν θέλουμε και δε μπορούμε να περιοριζόμαστε στους εαυτούς μας. Το μοναχικό «είναι» υποφέρει, κυριεύεται από ανησυχία, επειδή δεν μπορεί να μοιραστεί τη σκέψη και τα συναισθήματά του με τους άλλους. 

ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ  

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ