Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023

ΑΜΕΣΗ ΠΑΥΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ

 

Με θλίψη και οργή παρακολουθούμε όσα γίνονται στην Γάζα, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές Οκτωβρίου. Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που βομβαρδίζονται και ισοπεδώνονται τα παλαιστινιακά εδάφη. Αλλά αυτή τη φορά η πολεμική μηχανή του κράτους του Ισραήλ, στηριζόμενη από όλα τα δυτικά (ΗΠΑ-ΕΕ) κράτη, φαίνεται αποφασισμένη να ολοκληρώσει ένα σχέδιο οριστικού διωγμού του παλαιστινιακού λαού από τη γη του, αφήνοντας πίσω δεκάδες χιλιάδες πτώματα, μεγάλο ποσοστό των οποίων παιδιά. Ήδη έχει καταλάβει το βόρειο κομμάτι της Γάζας, ενώ τα εγκλήματα των επιθέσεων σε νοσοκομεία και σχολεία συνεχίζονται. Μετά από 75 χρόνια κατοχής, εκτοπισμών, εποικισμών, ελέγχων, εκτελέσεων, φυλακίσεων, απαγωγών, προσφυγιάς, θρήνου, καθημερινής βίας, φτώχειας, ανέχειας με ελλείψεις σε νερό, ρεύμα και βασικά αγαθά, οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Γάζας υφίστανται τώρα γενοκτονία. Η μεγαλύτερη φυλακή του πλανήτη, που τόλμησε να σηκώσει κεφάλι απέναντι στον βασανιστή της, ζει τις πιο εφιαλτικές της ημέρες. Οι κάτοικοι της Γάζας χαρακτηρίζονται στο σύνολο τους σχεδόν τρομοκράτες προς αφανισμό, σε ένα νέο κυνήγι μαγισσών με άρμα τον αντιμουσουλμανισμό που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια, λόγω της μετανάστευσης και του ρατσισμού που τη συνοδεύει.

Η επίθεση της Χαμάς, μια αιματηρή πράξη χωρίς καμία διάκριση μεταξύ στρατιωτικών στόχων και αμάχων, μια βάρβαρη απάντηση στα 75 χρόνια βαρβαρότητας, δεν είναι δυνατό να δικαιολογεί την δυσανάλογη απάντηση του idf. με πολιορκία και πολεμική εξόντωση του παλαιστινιακού λαού. Το κράτος του Ισραήλ δεν φαίνεται διατεθειμένο να αφήσει στους Παλαιστινίους καμία σπιθαμή γης, ούτε στην Γάζα αλλά ούτε και στη Δυτική Όχθη, όπου κι εκεί αντιμετωπίζονται με πογκρόμ. Η λεγόμενη διεθνής κοινότητα σφυρίζει αδιάφορα, αφήνοντας το Ισραήλ να διαπράττει εγκλήματα πολέμου. Η ευαισθησία τους είναι μια ξεδιάντροπη υποκρισία που δίνει στο Ισραήλ χρόνο να ολοκληρώσει τα σχέδιά του. Τα κράτη της Δύσης, μεταξύ τους και η Ελλάδα, γίνονται συνένοχοι του Ισραήλ, ενώ συκοφαντούν, καταστέλλουν και διώκουν όσους εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους Παλαιστινίους. Αυτή βέβαια η καταστολή μπορεί να απαντηθεί μόνο με μαζικές κινητοποιήσεις, όπως η διαδήλωση στην πρεσβεία του Ισραήλ την 17η Νοεμβρίου.

Σκόπιμα κράτη και ΜΜΕ ταυτίζουν την κριτική στο Ισραήλ με αντισημιτισμό και υποστήριξη της τρομοκρατίας. Όμως το Ολοκαύτωμα, με τα εκατομμύρια νεκρών Εβραίων (αλλά και Ρομά και άλλων ομάδων διαφορετικότητας), η μεγαλύτερη δηλαδή βαρβαρότητα στην ιστορία, δεν μπορεί να δικαιολογεί τον κατατρεγμό των Παλαιστινίων εδώ και επτά δεκαετίες. Ούτε η αλληλεγγύη στους Παλαιστινίους ταυτίζεται με την υποστήριξη στη Χαμάς, μια οργάνωση που στην πραγματικότητα ασκεί κρατική διοίκηση στη Γάζα και, όπως κάθε κράτος στον πλανήτη, καταπιέζει τους υπηκόους, ελέγχει τους πόρους και καταστέλλει τις όποιες κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις εμφανίζονται, όπως τις απεργίες.

Εμείς μια μικρή φωνή από μια γειτονιά της χώρας, συζητάμε, διαφωνούμε, στενοχωριόμαστε, μπερδευόμαστε, αλλά δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί/ες γιατί έτσι κερδίζει έδαφος η κτηνωδία.

Εμείς λοιπόν είμαστε με τους ανθρώπους της τάξης μας, φτωχούς κατατρεγμένους, που προσπαθούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, που γίνονται προϊόν εκμετάλλευσης εργασιακής και όχι μόνο, που παλεύουν για γη κι ελευθερία απέναντι στους ισχυρούς, στις πολεμικές μηχανές τους, στους φράχτες και τις φυλακές τους. Είμαστε στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού που βομβαρδίζεται και δολοφονείται κατά χιλιάδες και χωρίς έλεος, που αναγκάζεται να γίνει πρόσφυγας ξανά, που τρομοκρατείται, δεν τρομοκρατεί αυτήν την στιγμή, ό,τι κι αν μας λένε για την αυτοάμυνα του Ισραήλ. Είμαστε με το αντιμιλιταριστικό κίνημα στο Ισραήλ, με όσους αγωνίζονται και διαδηλώνουν απέναντι στο ολοκληρωτικό καθεστώς Νετανιάχου, με τις αρνήτριες στράτευσης, με τους αντιφρονούντες πολιτικούς κρατούμενους που φυλακίζονται για τα πιστεύω τους.
Είμαστε πιο πολύ απ’ όλα με αυτούς που μιλάνε για την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, για κοινούς αγώνες απέναντι στους κοινούς καταπιεστές του πλανήτη σε όλες τις χώρες, πέρα από ρατσισμούς, εθνικισμούς, θρησκευτικούς φανατισμούς, αντισημιτισμούς, διαχωρισμούς φύλου κλπ. Είμαστε ενάντια σε εθνικούς και θρησκευτικούς πολέμους, όταν ζούμε τον ταξικό πόλεμο στο πετσί μας.

Να ενώσουμε τις μικρές φωνές μας και να γίνουμε πρόβλημα απέναντι στα εγκλήματα και τις δολοφονίες των κυρίαρχων. Να σταματήσει αμέσως η σφαγή στη Γάζα. Να κηρυχτούν άμεσα γενικές απεργίες σε όλες τις χώρες, μέχρι να σταματήσει η γενοκτονία, η κατοχή και η εκμετάλλευση. Για όλους τους λόγους του κόσμου. Να μην γίνουμε συνένοχοι, καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο. Αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους. Γη, ελευθερία, αξιοπρέπεια για όλους τους ανθρώπους.

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ